12 csodálatos film a családi kötelék mindennél nagyobb erejéről

Szülők és gyermekek, házastársak, testvérek, vér szerinti vagy fogadott kötelékek, amikből egy mindent legyőző erő, egy mindent felfogó védőháló szőhető. Ennek a csodájáról lesz szó a következő egy tucat filmben.

Az igazi csoda (Netflix)

Egy új közösségbe bekerülni mindenkinek nagy kihívás – de van, akinek még annál is nagyobb. Auggie Pullman jó fej, okos, kedves és már ötödikes, mégis most kezdi csak az iskolát. A kisfiú ugyanis arcdeformitással született, és eddig édesanyjával tanult otthon. Auggie nem hétköznapi arca alaposan felkavarja az iskolában a kedélyeket. Auggie azonban épp olyan hétköznapi dolgokra vágyik, mint a többi gyerek, és legfőképpen: barátokra. A kisfiú mindent megtesz, hogy elfogadják, de a beilleszkedés nem megy zökkenőmentesen. A szeretetnek és a kedvességnek azonban, mint tudjuk, mágneses ereje van.

Derült égből apu

Samuel mindenféle problémától mentes, gondtalan agglegényéletét éli a napsütötte Dél-Franciaországban. Egy nap váratlan esemény zavarja meg futó kalandokkal színesített, békés hétköznapjait: betoppan egy régi barátnő az életéből és kiderül, hogy van egy lánya, akiről eddig nem is tudott. Mielőtt a meglepetésből felocsúdhatna, a nő el is tűnik, ám hátrahagyja a kislányukat.

Az élet szép

Egy barátságos olasz kisváros intelligens és mókás pincérfiúja belehabarodik a helyi hatóság vezetőjének csinos menyasszonyába és elcsavarja a fejét. A fasizmus előretörése miatt azonban boldogságuk nem lehet tartós. Guidót kisfiával együtt elhurcolják egy koncentrációs táborba. A deportálást és a tábort egyetlen hatalmas játéktérré alakítja át kisfia számára a bolondos papa, melyben a gyermek számára a tét egy igazi tank. Nem is sejti, hogy a játék igazi fődíja a túlélés.

Édesek és mostohák

Két asszony harcol egy családért. Az egyik szép, fiatal és öntudatos, a másik is öntudatos de kicsit már megkopott a hosszú mintaanya szerepben. Kettejük között a hadszíntér a szeretett férfi, aki elvált az egyiktől, és feleségül akarja venni a másikat, valamint a felbomlott házasság gyümölcsei, két rosszcsont lurkó. Isabel próbál szerelme gyerekeinek jó anyja lenni, de képtelen fölvenni a versenyt a férfi exfeleségével, a gyerekek édesanyjával. Jackie jól ki is használja ezt a helyzetet, s amikor csak teheti, gyerekeit a csinos mostoha ellen uszítja. És ez így menne az idők végezetéig, ha a sors közbe nem szólna.

Kőkemény család (Disney+)

A New England-i Stone-család éves összejövetelét bemutató komikus történet. A legidősebb fiú a barátnőjével tér haza, hogy bemutassa szüleinek és testvéreinek. A bohém Stone-család bizarr, zavart és ellenséges érzésekkel fogadja a kimért, maximalista New York-i látogatót. Mielőtt az ünnepek véget érnének, kapcsolatok bomlanak fel, újak alakulnak, titkok kerülek napvilágra és a Stone-családot újra összehozza a rendkívüli szeretetkészsége.

Kisasszonyok

Öt nő magára marad a házban. Az apa a polgárháborúban harcol: négy lánya és a felesége pedig kénytelen férfi nélkül boldogulni. Nem hajlandóak elfogadni azt, amit a világ kínál nekik: szabadabbak, önállóbbak, bátrabbak kortársaiknál. A négy lány, Jo, Amy, Beth és Meg együtt nő fel: reménykednek, csalódnak, tanulnak… és persze szeretnek – és közben felnőtté válnak.

A lehetetlen (Netflix)

A lebilincselő dráma egy család szívfacsaró sorsát követi nyomon, miközben bemutatja azt a zűrzavart, amelyet a hatalmas, 2004-es szökőár idézett elő Délkelet-Ázsiában.

A család kicsi kincse (Disney+)

Egy kislány nagy álmokkal: Olive szeretné megnyerni A család kicsi kincse vetélkedőt. Olive felmenői mind olyan neurotikusak, bolondok és bogarasak, hogy számukra minden nap újabb kaland: ritkán sikerül reggeltől estig megúszniuk katasztrófa nélkül. És mert náluk csak a körülményeik szerencsétlenebbek, a sors úgy hozza, hogy a sok fura figura kénytelen néhány napot együtt tölteni egy lerobbant kisbuszban: irány a napfényes Kalifornia, a verseny elődöntője.

blank

A szív bajnokai

Michael Oher élete nem könnyű. A hajléktalan fekete bőrű diákot nem akarja átvenni a jó hírű gimnázium, mivel a teszteken nagyon rosszul teljesít. Senki nem tudja róla, hogy az anyja drogfüggő, az apját pedig megölték. Amikor a kis S.J. összebarátkozik vele, Leigh Anne felkarolja és befogadja a családjukba. Michaelről hamarosan kiderül, hogy nem is olyan ostoba, ráadásul remek focista. A család mindent latba vet, hogy a fiú életét rendbe hozza, és még arra is készek, hogy örökbe fogadják.

Kisanyám

A csinos fiatal Helen Harris olyan életet él, amelyről mindig is álmodott: Manhattan legmenőbb divatügynökségénél dolgozik, karrierje töretlen, napközben divatbemutatókon találkozik fontos emberekkel, éjszakáit pedig a város legfelkapottabb klubjaiban tölti. Egy váratlan telefonhívás azonban mindent megváltoztat: Helen döbbenten értesül arról, hogy nővére és sógora egy balesetben meghaltak. Három gyerek maradt árván, és a 15 éves Audrey, a tízéves Kenny és az ötéves Sarah most Helen nénihez költözik.

blank

Gilbert Grape

Gilbert Grape egy a sok kisvárosi huszonéves közül, mégis különleges a helyzete. Egy élelmiszerboltban dolgozik zöldségesként. Ő számít a családfőnek, hiszen túlsúlyos édesanyja már ki sem tud mozdulni a házból. Ráadásul három testvére közül az egyik különösen problematikus eset. Arnie értelmi fogyatékos, túlérzékeny kamasz, aki csak rá hallgat, s akit csak ő tud kihúzni a bajból, amibe folyton belekeveredik. Gilbert és Arnie minden évben megbámulja az országúton tovaszáguldó lakókocsikat, hiszen ők nem mehetnek sehova. Ám egy napon az egyik lakókocsiból kiszáll egy lány, aki mindannyiukat kimozdítja a megszokott körforgásból

Apja lánya

Az ellenállhatatlan külsejû Ollie Trinke sikeres újságíró. Pályája rakétaként ível felfelé a zene világában és úgy tûnik, mindene megvan. Ollie és felesége, Gertrude boldogan élnek, gyermekáldásnak néznek elébe, ám ez a tökéletes élet váratlan fordulatot vesz, és Ollie hirtelen egyedül marad újszülött gyermekével, a kis Gertie-vel, egy olyan szerepben, amelyre nincs felkészülve.

blank

További filmek a család szépségeiről: