5 remek kiállítás Budapesten, amit megéri megtekinteni novemberben

Izgalmas időszaki kiállítások hívják kulturális feltöltődésre a fővárosiakat, akik novemberben a Fotóhónap idei programjai mellett szabadtéri és kutyás tárlatokat is megtekinthetnek.

Palotából Parlamentbe – 110 éve született Habsburg Ottó

Az utolsó magyar trónörökös, Habsburg Ottó születésének 110. évfordulója alkalmából a Habsburg Ottó Alapítvány nagyszabású rendezvénysorozattal készül, amelynek első állomásaként az érdeklődők egy, a trónörökös életét és munkásságát bemutató fotókiállítást tekinthetnek meg az ősszel különösen szép Várkert Bazár Gloriette-hez vezető rámpáján. A december 1-ig ingyenesen megtekinthető, szabadtéri tárlaton megismerhetjük Habsburg Ottó politika iránti elköteleződését és szilárd értékrendjét.

2022. december 1-ig | Várkert Bazár | Weboldal

Fotó: Szabó Zoltán, Habsburg Ottó Alapítvány

VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete

Budapest nagy valószínűséggel egyetlen, kutyával is látogatható kiállítása a Kiscelli Múzeum Sziklapincéjében került kialakításra. Nem meglepő, hogy alig néhány hét alatt nagy port kavart a fővárosi kutyások körében, akik előszeretettel tekintik meg a fővárosi kutyatartás történetét bemutató tárlatot kiskedvencük társaságában. Tökéletes őszi program mindenkinek, akinek volt, van, vagy egyszer majd talán lesz kutyája. A kiállítás hétfő kivételével minden nap délután 6-ig várja az érdeklődőket.

2023. március 26-ig | Kiscelli Múzeum | Weboldal

Fotó: Szöllőssy Kálmán/BTM Kiscelli Múzeum

Közvetlen történelem – Juhan Kuus életműve

A Fotóhónap idei eseménysorozatának kiemelt kiállításán ezúttal is egy ikonikus fotográfus képeit láthatják az érdeklődők. 2022-ben az észt származású, de Dél-Afrikában élő és alkotó, világhírű dokumentarista fotós, Juhan Kuus munkáit állítják ki a Mai Manó Házban. A művész képei és fotóesszéi rendkívül nagy hatásúak, környezetüket társadalmi és politikai cselekvésre ösztönözték. A január 15-ig látogatható, átfogó tárlat először hozza el a fotográfus munkásságát a magyar közönségnek.

2023. január 15-ig | Mai Manó Ház | Weboldal

Fotó: Juhan Kuus/Juhan Kuus Documentary Photo Centre

Remény és dráma. Magyarország ’56

Október 22-én a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Emlékezet Bizottság és a Lengyel Intézet közösen emlékezett meg szabadtéri fotókiállítással az 1956-os szabadságharcról és hőseiről, valamint a szomszédos Lengyelország szolidaritásának tetteiről. A szabadtéri fotókiállításon a budapesti utcákon lezajlott események elevenednek meg, a fegyveres összecsapások nyomait idézik a nagy méretű fekete-fehér képek. A bemutatott fényképek eredetijét egy ismeretlen lengyel ember készítette, aki 1956 októberében Budapesten tartózkodott.

2022. november 27-ig | Múzeumkert | Weboldal

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Hans van der Meer: Apró rejtélyek

Az ikonikus holland dokumentarista fotográfus, Hans van der Meer jellegzetes, már-már abszurd alkotásaiból nyílt kiállítás a Capa Központban idén ősszel. Az egészen decemberig megtekinthető tárlat többek között feleleveníti a művész 1985-86-os budapesti látogatását, amikor céltalanul bolyongott a fővárosi utcákon, hogy megörökítse a mindennapok báját, olykor játékos, máskor tragikomikus jeleneteket. Munkáival egy olyan korszakot őrzött meg az utókornak, amelyben megcsillant a remény a történelem súlya alatt megtört városban.

2022. december 23-ig | Capa Központ | Weboldal

Fotó: Hans van der Meer

Színházba is szívesen jársz? Mutatjuk a legjobb előadásokat 2022 novemberében: