7 nagyszerű színházi előadás Budapesten, amire érdemes beülni novemberben

Nevettet, elgondolkodtat, megríkat és még megannyi érzelmet kivált belőlünk a színház. Novemberben se vonjuk meg magunktól ezt az igazán különleges, ugyanakkor évszázadok óta népszerű feltöltődést!

Vasárnap

Szellemes és látványos portré az anyatermészet kontrollálhatatlan erejével birkózó emberiségről. Valahol, a (talán nem is olyan távoli) jövőben egy család a vasárnapot készül együtt tölteni, ám a falak hirtelen megremegnek, erős szél támad, és szakadni kezd az eső – mindez pedig még csak a vihar kezdete. A szereplők e klimatikus káosz közepette abszurd makacssággal igyekeznek zavartalanul folytatni a vasárnapi összejövetel normalitását.

Az előadás többek között a Maeterlinck-díjat is elnyerte a legjobb művészi és technikai kivitelezés kategóriákban.

Írta és rendezte: Julie Tenret, Sicaire Durieux, Sandrine Heyraud

2022. november 3., 4. 20:00 | Trafó | Weboldal

Három magas nő

3 nő 1-1 életszakaszban vagy 1 nő 3 életszakaszban? Játsszunk! Az életünkkel! Játsszuk azt, hogy előre tudjuk a sorsunkat! Mikor a legjobb, ha már túl vagyunk rajta, ha benne vagyunk a közepében, vagy ha még minden előttünk áll? Ezekre a kérdésekre keresik a választ Edward Albee amerikai drámaíró nagy sikerű, Pulitzer-díjas darabjának szereplői és talán mindannyian. De vajon megkapjuk-e a kérdésekre a választ…

R.: Jantyik Csaba
Sz.: Hegyi Barbara, Nagy Enikő, Marjai Virág

2022. november 9., 30. 19:00 | Bethlen téri Színház | Weboldal

A téli tücsök meséi

A zsályaszagú hátizsák zsebében került be a szobába, itt tölti nagy unalomban a telet. Kiugrik a hátizsák zsebéből, felszökken az írógép billentyűire, és le-leüt egy-egy betűt. Valamennyi leütött betű egy-egy szép nyári emléket idéz fel, a szigeten hagyott barátaira emlékezteti, és már nem szomorkodik, vidáman telnek a napok. A nagy mesélő, Csukás István finoman érzelmes, szép története arról szól, hogyan lehet a szomorúságot örömmé változtatni.

R.: Kautzky Armand
Sz.: Jerger Balázs, Ozsgyáni Mihály, Pánics Lilla, Litauszky Lilla, Zsichla Dániel, Gábor Márkó

2022. november 13. 11:00 | Eötvös 10 Művelődési Ház | Weboldal

2022. november 19. 11:00 | Tárogató úti Színpad | Weboldal

2022. november 29. 10:00 | Eötvös 10 Művelődési Ház | Weboldal

Mr. és Mrs.

A Mr. és Mrs. egy olyan prózai előadást ígér, amelyben megpróbáljuk létrehozni a kapcsolatot az öt, különböző élethelyzetben lévő női és férfi karakter között. Rettentő sok humorral, drámai pillanattal ajándékozza meg a nézőket Janza Kata és Szabó P. Szilveszter, akik számára szintén sok új kihívást tartogat a produkció. Kik ezek a férfiak és nők, akiket megformálnak? Lehet, hogy ők mindig ugyanazok a személyek, csak a körülmények változnak? Ha változnak, miért változnak? Furcsa titok lappang a háttérben.

A Művészetek Völgye és az Art-Színtér közös előadása.

R.: Somogyi Szilárd
Sz.: Janza Kata és Szabó P. Szilveszter

2022. november 14., 29. 19:00 | Eötvös 10 Művelődési Ház | Weboldal

sweat baby sweat

Táncelőadás a szerelemről. Duett, amelyben két ember szorosan egymásba kapaszkodik, és egyikük sem akarja – és nem is tudja – elengedni a másikat. A testileg és lelkileg összefonódott páros már-már parazitaként tapad egymásra egy rendkívül lassú, kontrollált koreográfiában. Az előadásban a mozgás mellett különösen fontos szerepet kap a zene és a vetített szöveg is. Jan Martens-t – aki a redukció mestere – a cirkuszi akrobatika koncentrációja és szimbolikája inspirálta, koreográfiájában az akrobatikus erőt állítja szembe a lelki sebezhetőséggel.

R.: Jan Martens
Sz.: Kimmy Ligtvoet és Steven Michel

2022. november 18., 19. 20:00 | Trafó | Weboldal

Ketten egyedül

Egy pincérnő és egy szakács. Frankie és Johnny. És bár nem lehet csak azért járni valakivel, mert van egy ilyen dal, ők kölcsönösen kinézik egymást maguknak az étteremben. A félszeg, mégis kitartó munkahelyi flörtből idővel mozi és vacsora, végül egy szenvedélyes éjszaka lesz, ezzel pedig kezdetét veszi egy hajnalig tartó, sziporkázóan mulatságos és kíméletlenül őszinte huzavona. Ezen az éjszakán az óvatos távolságtartás találkozik a szeretetteljes rohamtempóval, a higgadt érvek a sors esztelen kergetésével, hegek a sebezhetőséggel.

R.: Dicső Dániel
Sz.: Ullmann Mónika és Makranczi Zalán

2022. november 19. 19:00 | Tárogató úti Színpad | Weboldal

2022. november 27. 15:00 | Eötvös 10 Művelődési Ház | Weboldal

A testőr

Az ünnepelt színész házaspár szalonjában vagyunk. A férj, az országos hírű Színész barátjának, a Kritikusnak arról panaszkodik, hogy félti a házasságát. Fél év nász után talán már meg is unta őt a felesége, a Színésznő – sőt, lehet, hogy az asszony már ki is szeretett belőle. Ilyenkor egy férfinek lépnie kell: vissza kell hódítania a feleségét. A Színész erre egy kissé bizarr, de hibátlannak tűnő ötletet talál ki: testőrnek öltözik, s így, a katonatiszt személyében kezd el udvarolni a saját nejének.

R.: Vass György
Sz.: Debreczeny Csaba, Járó Zsuzsa, Kútvölgyi Erzsébet, Dolmány Attila, Kakasy Dóra, Koleszár Bazil Péter

2022. december 11. 19:00 | Bethlen téri Színház | Weboldal

Ha a színház mellé még válogatnátok szuper beltéri programok közül: