Varázslatos bejáratot rejt a Pilis tündér lakta barlangja

A Pilis északi részének legnyugatibb felén, a Nagy-Strázsa-hegyen található a szabad szemmel már messziről jól látható Strázsa-barlang sziklaboltozata, amelynek varázslatos előcsarnokát nem véletlenül nevezik Tündérkapunak.

Fotó: Majdán István

A Tündérkapu vagy Angyalszáj elnevezést a 290 méteres magasságban kialakult barlang bejáratánál megfigyelhető, égre néző ablakai és csipkézett kőhídjai miatt kapta.

Ezek az egyedülálló természeti képződmények a közeli termálforrások tevékenységének köszönhetően alakultak ki, körülbelül 1-2 millió évvel ezelőtt.

Fotó: Majdán István

Az Esztergom és Dorog között megbúvó sziklaüreg bejárata 7-9 méter magas, valamint 7 méter széles. A terület korábban közel száz éven át egy elzárt katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte teljesen érintetlenek a barlang természeti értékei.

blank
Fotó: Majdán István

A Strázsa-barlang és lyukacsos kapuja minden évszakban rendkívül különleges látványt nyújt. A máig érintetlen terület egyedülálló növényvilága és barlangjai miatt a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett területei közé tartozik.

blank
Fotó: Majdán István

Fontos tudnivaló azonban, hogy a barlang jelenleg nem látogatható, sőt a területre is csak a Nemzeti Park engedélyével szabad belépni. A kirándulóknak ezért a szomszédos Sátorkőpusztai-barlang bejárását javasoljuk, amely bejelentkezéssel látogatható.

Mutatunk néhány további látnivalót Esztergom környékén: