5 csodálatos kirándulóhely Esztergom környékén, amit megéri bebarangolni

Számos csodás természeti látnivalóval büszkélkedhet Esztergom környéke, melyek közül öt kirándulóhelyet mutatunk most nektek! A cikk végén ajánlunk egy pénztárcabarát szálláshelyet is a térségben.

Kis-Strázsa-hegyi kilátó, Esztergom

Az Esztergom határában található Kis-Strázsa-hegy a Pilis legutolsó vonulatai közé tartozik, csupán 233 méter magas, így mérete alapján leginkább dombra emlékeztet. A hegy felé közeledve már messziről észrevehető egy világítótoronyra hajazó magas épület, a Kis-Strázsa-hegyi kilátó. A torony tetejére ugyan csak előre egyeztetett időpontban lehet felmenni, de olyan csodálatos panorámát nyújt, hogy biztosan megér egy telefonhívást. Bővebb infó ITT.

Fotó: Budapesti Tekergő

Jankovich-barlang, Bajót

A bajóti Öreg-kő sziklás, meredek oldalából nyílik a Dunántúl egyik legjelentősebb régészeti lelőhelyeként számontartott, látványos Jankovich-barlang, melynek lenyűgöző sziklacsarnoka egykor az ősemberek lakóhelyeként szolgálhatott. A 340 méter magasan található, fokozottan védett természeti képződményhez hosszú lépcsősoron keresztül vezet az út, aminek megmászása után érdemes felkapaszkodni az Öreg-kő gerincére is, a csodálatos panoráma minden izzadságcseppért kárpótol majd.

Fotó: Pócsi Norbert

Esztergomi szénrakodó

A dunai hajósok egyik kedvenc építménye, az esztergomi szénrakodó már több mint ötven éve áll üresen, 2008-ban pedig ipari műemlékké nyilvánították. Az épület valójában két hatalmas talapzaton álló szerkezetből, fémvázból és falburkolatból áll, mégis nagyon különleges látványt nyújt, ahogy a Duna fölé tornyosul. Az egyedi helyen és speciális adottságokkal bíró, vízben álló épületmaradvány felújítása és lebontása is igencsak költséges lenne, ezért még biztosan sokáig csodálhatjuk az egyszerre lenyűgöző, elgondolkodtató és már-már félelmetes szénrakodót az esztergomi Duna partján.

blank
Fotó: Budapesti Tekergő

Péliföldszentkereszt

A Gerecse keleti részén, Mogyorósbánya községétől délre találjuk a csodálatos természeti adottságokkal rendelkező Péliföldszentkereszt ősi zarándokhelyét. A Szalézi rendhez tartozó épületegyüttes egész évben fogadja a látogatókat, akik gyakran pihennek meg itt egy-egy kirándulás, zarándoklat alkalmával. A nyugalom szigeteként emlegetett területen kolostor, szent kút és egy aprócska tó fogadja az elcsendesedni vágyókat, akik akár meg is szállhatnak a rend által működtetett Don Bosco Közösségi Házban.

blank
Fotó: Pócsi Norbert

Boldog Özséb-kilátó, Pilisszentkereszt

A 756 méter magas Pilis-tetőn találjuk a geodéziai torony átalakításával létrehozott Boldog Özséb-kilátót, amely a maga 17 méterével a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján nyújtózik a fellegek felé. Az egész évben szabadon látogatható építmény nyitott teraszáról varázslatos, 360 fokos panoráma tárul a kirándulók elé, amely látni engedi a teljes Dunazug-hegységet. A 2014-ben átadott kilátót a pálos rend alapítójáról, a környéken remeteként élő Boldog Özsébről nevezték el.

blank
Fotó: parkerdo.hu

+1 tipp: Orgona Szálló, Tokodaltáró

A csendes Tokodaltárón, a 10-es főúttól 300 méterre található Orgona Szállóban minden feltétel adott a túrázás, kirándulás utáni pihenésre. A kifejezetten pénztárcabarát szálláshelyen egy-, két- és háromfős szobákban töltődhetünk fel egy hosszú, szabad levegőn töltött nap után. A vendégeket jól felszerelt, közös használatú konyha, közösségi tér, tiszta vizesblokkok és betegszoba várja itt, hogy a megérdemelt pihenés után újult erővel folytathassák a környék természeti csodáinak felfedezését. Bővebb infó: orgonaszallo@gmail.com

2532 Tokodaltáró, Orgona utca 1.

blank

További látnivalók Esztergom városában: