Sokszínű programsorozattal ünnepli Liszt Ferenc születésének évfordulóját a Gödöllői Királyi Kastély

Az idei Gödöllői Liszt Fesztivál színes műsora mentén megelevenednek Liszt Ferenc életművének legizgalmasabb alkotásai, a filozofikus hangvételűektől kezdve a szédítő virtuozitású remekművekig. A műsorban fiatal, feltörekvő tehetségek is teret kaptak, így megmutatva Liszt sokoldalú zenei örökségét.

Az október 15-30-ig tartó fesztiválon lemezbemutató koncertet ad Szilasi Alex zongoraművész, Liszti-hiszti címmel matinékoncerten mutatkoznak be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének zongoraszakos hallgatói, de fellép Várady Mária színművész, valamint Várjon Dénes, Simon Izabella és Gulyás Márta zongoraművész is.

A kezdetekben két-, majd háromnapos, egy-egy esti hangversenyt magába foglaló Liszt Fesztivál tavaly már 10 naposra bővült, 19 koncertet számláló repertoárral, a kastély falain túl további öt helyszínen. Folytatva ezt a koncepciót, idén a fesztivál két hangversenyének a fóti, illetve a hatvani kastély ad otthont. A kísérőrendezvények nagy részét Pest és Heves megyében valósítják meg.

A hangsúlyt idén Liszt Ferenc legendás irodalmi igényességére és műveltségére, a klasszikus és kortárs irodalomban való jártasságára helyezik, de a programkínálat alapjául szolgál a kor legjelentősebb íróival és költőivel folytatott, egész Európát átölelő levelezése is. A programok között az irodalmi ihletésű zeneművektől, költemények megzenésítésén át az angol, francia, német, itáliai és orosz vonatkozásig mindenki talál kedvére valót.

További részletek: kiralyikastely.hu

Nyitókép: Györkő Zsombor

Egy különleges kiállítást is megtekinthetünk a Gödöllői Királyi Kastélyban: