Csodásan fest napfelkeltében a Dél-Dunántúl különleges kőtemploma

Szigetvár külterületén, a város központjától csupán 3 kilométer távolságra található Turbék települése, melynek kegytemploma a mai napig zarándokhely. Amennyiben Szigetvár közelében jártok, mindenképp érdemes megtekinteni a különleges kőtemplomot és annak lélegzetelállító környezetét.

Fotó: Kolics Imre

A néphiedelem szerint a Baranya megyei településen temették el a Szigetvár ostrománál elhunyt Szulejmán szultán szívét és belső szerveit, majd nyolcszögletű, aranyozott kupolájú türbéjét a török uralom után lebontották, helyére pedig egy fakápolnát építettek.

A fatemplomot a XVIII. század második felében kőtemplommá alakították, főoltárárára pedig a Segítő Boldogasszony képének mása került. A turbéki templom különlegessége a beltéren kialakított szenteltvíztartó, amely a muszlim ima előtti rituális mosakodás célját szolgálja.

A lépcsőként beépített faragott kövek mellett többek között ez is utal a török vonatkozásra.

blank
Fotó: Kolics Imre

A turbéki templom ma ismert alakját az 1910-es évek elején elvégzett átalakításoknak köszönheti, a beltéren található Angster orgonát pedig legutóbb 1983-ban rekonstruálták. Az épület mögött egy remetelakot is felfedezhetünk, amely egészen a közelmúltig a kegyhely gondozásával megbízott ferences remeték lakhelye volt.

blank
Fotó: Kolics Imre

Nagyboldogasszony napján a környékbeli magyar, német és horvát katolikusok felkerekednek, hogy tiszteletüket tegyék közös búcsújáró helyükön. Emellett a templom emléktábláját olvasva kiderül, hogy a mohamedán törökök számára is szent hely, ezért sokan zarándokolnak el a napfelkeltében különösen gyönyörű Turbékra.

Csoportos látogatóknak előzetes bejelentkezés szükséges!

Turbéki templom
7900 Szigetvár, Turbék külterülete
szigetvar.hu

Nem messze rábukkanhatsz Baranya megye egyik legbájosabb községére: