7 aszfaltfestés Budapesten, ami garantáltan mosolyt csal az arcodra

Budapesten, a szürke aszfaltrengeteg dzsungelében járva érdemes néhol szemfülesebbnek lennünk, ugyanis egyre több helyen fedezhetünk fel vidám színekben pompázó aszfaltfestményeket. Tartsatok velünk, megmutatjuk, merre bukkanhattok rá az utcákat díszítő játékos mintákra.

Mészöly lépcső

A Bartók Béla Boulevard nyárváró fesztiváljára, a 2021-es Eleven Tavaszra festette Váczy Enikő a Szotyi meditáció című installációját, az 1 Művész 1 Porta kezdeményezés keretében. A Mészöly lépcsőre megálmodott street art egy egynézőpontos festmény a zenfilozófia, a tavasz, a kiszabadulás és a transzformáció jegyében. Munkája a tavasz, a kinyílás, az újjászületés, az élet üzenetét hordozza magában. Enikő szerint az előbbieket a mag mind magába foglalja, tehát az alkotása a legegyszerűbb dolgokban, vagyis ebben az esetben a szotyiban rejlő teljességet jelenti.

Fotó: Bakó Bettina

Ménesi út és Bartók Béla út sarka

A Ménesi út és a Bartók Béla út kereszteződésében találhatunk rá a bájos madárkára, amely egy igazi térillúzió, hiszen ha a helyes nézőpontból szemléljük, akkor kiemelkedik az utca síkjából. Ezt a nagyszerű földfestményt szintén Váczy Enikőnek köszönhetjük, aki a 2021-es Eleven Ősz a Bartók Béla Boulevard-on című rendezvényre alkotta meg a szotyimeditáció folytatásaként. A munkájában a tavaly tavasszal megrajzolt meditáló lány karaktere transzformálódik madárrá, és az arany zsinegével, valamint a magból kicsírázott ötlettel kezd el alkotni. Azóta már egy kicsit kopottabban, halványabban találhatunk rá, viszont még mindig megakadhat rajta a szemünk, ha arra járunk.

Havanna Piac

1989 óta minden szombaton piaccá alakul a Havanna-lakótelep szélén található parkoló, ahol kezdetben az árusok az autójuk csomagtartójából, majd lakókocsikból árulták a portékáikat. A 2016-os TÉR_KÖZ pályázatnak köszönhetően intézményesítették a heti vásárt, amely egy állandó épülettel lett gazdagabb. Ezenfelül, az átalakítások során Keller Ferenc építész arra is gondolt, hogy a környező tízemeletes házak ablakából kitekintve a lakók ne egy unalmas, szürke betonplaccot lássanak. Ebből az ötletből kiindulva vált egy játékos hangulatú térré a vásár, ahol Kondor Béla Csendélet című festményének újragondolt változata került az aszfaltra.

Fotó: Mozaik Építőipari Kft. (Facebook)

Alföldi-Vay Ádám csomópont, Népszínház utca

A Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. csapata még 2020-ban vágott neki a Népszínház utca egyik legbarátságtalanabb kereszteződésének ideiglenes, tesztjellegű átalakításához, hogy egy szebb és biztonságosabb területté varázsolják az Alföldy-Vay Ádám csomópontot. A munkálatok még nem zárultak le, hiszen a kész terveket ez év augusztus 10-ig véleményezhették az érdeklődők. Mindeközben a Rév8 csapata arra is gondolt, hogy színekkel töltse meg a teret, így már most kacskaringós rajzok díszítik a kereszteződést.

Fotó: Bakó Bettina

Bacsó Béla utca

Az első vidám formák, aszfaltrajzok akkor jelentek meg a Bacsó Béla utcában, amikor tavaly június és október között ideiglenesen átadták a közterületet a gyalogosoknak. A tesztidőszak alatt az autók elől elzárt szakasz két végére dézsás növényeket helyeztek ki, valamint színes girlandokkal tették még hangulatosabbá a VIII. kerület apró sétálóutcáját. Mindez annyira jól sikerült, hogy 2022 elején úgy döntöttek, újból megnyitják az útszakaszt, valamint a Bacsó utca teljes hosszát megújítják. Jelenleg a vendéglátóhelyek teraszai mellett kerületi asztalok, kaspós növények és hatalmas, új aszfaltminták teszik barátságosabbá a helyet.

Fotó: Bakó Bettina

Oktogon

A 4-6 villamos vonalán járva, az Oktogon megállójában leszállva egy igazi meglepetésre bukkanhatunk, amely létrejöttének történetét homály fedi. A villamostól nem messze, az Oktogon és a Teréz körút sarkán ugyanis egy tarka-barka, vidám színekbe öltöztetett, várat formáló ugróiskola hív minket egy kis testmozgásra.

Fotó: Bakó Bettina

Glücklich Vilma lépcső

Még 2021-ben, nőnap alkalmából a Budavári Önkormányzat egy különleges installációval készült, amelynek eredményét ma is láthatjuk a Toldy Ferenc és a Szabó Ilonka utcát összekötő – a magyar polgári feminista mozgalom kiemelkedő vezetőjéről elnevezett – lépcsőn. Az önkormányzat megbízásából, a Glücklich Vilma lépcső mind a 47 fokára Babos Zsili Bertalan művészcsoportja magyar író- és költőnők műveit festette fel. A Nők, lépésről lépésre nevű projektnek a célja pedig nem más volt, minthogy felhívja a figyelmet a magyar nők irodalomra, valamint tágabb értelemben véve a magyar kultúrára gyakorolta hatására.

Fotó: Képes Gábor/Víziváros Facebook

Számos elképesztő tűzfalfestményt is találhattok a fővárosban: