6 ikonikus víztorony Budapesten, ami színt visz a városi látképbe

Budapest vizekben gazdag fővárosként számos izgalmas megjelenésű víztoronnyal is büszkélkedhet. Ezekből mutatjuk most meg nektek a kedvenceinket!

Margitszigeti Víztorony

Habár már az 1870-es években fürdőház, vendéglő és két szálloda várta a Margitszigetre látogatókat, a tömegek számára is elérhető városi pihenőparkká csak az 1900-as évek elején kezdett válni, nagyrészt a szigetre vezető szárnyhíd átadásának köszönhetően.

A Közmunkatanács kezelésében lévő közkert fenntartásához szükséges öntözővíz biztosítása érdekében 1911-ben épült meg hazánk leghíresebb víztornya, amely a 60-as évektől kezdődően kizárólag kiállítóhelyként és kilátótoronyként funkcionál.

A vasbetontechnológia úttörőjének számító Zielinski Szilárd építőmérnök és Ray Rezső Vilmos építész tervei alapján felhúzott szecessziós remekmű 57 méteres magasságának köszönhetően messziről is jól látszik, nyolcerkélyes panorámaterméből pedig páratlan kilátás nyílik az egész városra.

Fotó: Horváth Zsolt

Újpesti Víztorony

A belga Compagnie Générále des Conduites d’ Eau Liége Belgique társaság pénzéből 1912-ben megvalósult Újpesti Víztorony ugyan alig 90 évig láthatta el funkcióját, a vasbeton-tégla szerkezetű, 57 méter magas szecessziós vízmű a mai napig a városrész egyik szimbóluma.

Tervezői Dümmerling Ödön és Mihailich Győző voltak, az akkor még önálló településnek számító Újpest 55 000 fős lakosságának (és gyárainak) vízellátásáért pedig egy 1500 köbméter térfogatú, 15 méter átmérőjű tartály felelt.

A tornyot 1944-ben a nyilasok megpróbálták felrobbantani, ám az újpesti partizánoknak ezt sikerült megakadályozni: a hőstettnek tábla állít emléket a műtárgy falán.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

Svábhegyi Víztorony

A Hegyvidék vízellátásáért felelős Svábhegyi Víztorony egyike Budapest azon kevés víztornyainak, amelyek több mint egy évszázaddal átadásukat követően még mindig működnek.

A Margitszigeti Víztornyot is jegyző Zielinski Szilárd által papírra vetett, majd 1912-ben üzembe helyezett, nyolcszögalaprajzú vasbeton építmény 30 méter magas, stílusát tekintve a historizáló-szecessziós építészet táborát erősíti, több mint 6 méter átmérőjű medencéje pedig 200 köbméter vizet tud befogadni.

Érdekesség, hogy a Svábhegy már a középkorban is fontos víznyerőforrásnak számított: Mátyás király 6 kilométeres vízvezetékkel biztosította a Budai Vár vízigényét.

blank
Fotó: Pálfalvi László

Óbudai Gázgyár víztornya

Az 1914-ben átadott Óbudai Gázgyár nem csak a mézeskalácsház-esztétikát megvalósító munkás- és tisztviselőtelep okán tartozik a kora 20. századi Magyarország legjobban sikerült ipari beruházásai közé, hanem a város talán legszebb víztornya miatt is.

Az 55 méter magas, várkastélyokat megidéző torony esténként kékesfehér színben derengő hatalmas óralapja akár a Big Bent is eszünkbe juttathatja, míg három, egyenként 36 méteres szomszédjában a gáz és kátrány tárolására alkalmas tartályokat helyezték el.

A gyár egészen 1984-ig működött, a tornyok viszont tovább élnek a magyar Szilícium-völgyként is becézett Graphisoft Park látványos díszeiként.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Budafoki Víztorony

A főváros legfiatalabb víztornyát 2008-ban adták át, és a Tétényi-fennsíkon, a Memento Park közelében található.

A 3000 köbméteres tárolókapacitású, 42 méter magas struktúra külsejét tekintve sem áll túl távol a magyarországi szocializmus építészeti formanyelvétől, hagyományosnak mondható megjelenését azonban feloldja a szerkezet aszimmetrikus kialakítása: a félbevágott gömbhéjkehely patkó alakú törzse ugyanis nem annak súlypontja alatt helyezkedik el, a forma két alkotóeleme, a tartály és a láb elválnak egymástól, így az eredmény egy, a műfaj korábbi képviselőihez képest sokkal könnyedebb, már-már lebegő hatást keltő betonépítmény.

blank
Fotó: Fővárosi Vízművek

MÁVAG Kolónia víztornya

A Magyar Királyi Állami Vas-, Acél- és Gépgyárak munkásai, tisztviselői és családjaik számára 1909-ben megépített Kolónia egy valódi miniatűr város volt saját mozival, könyvtárral, étteremmel, orvosi rendelővel, tekepályával, óvodával, sőt a mintegy 2000 lakó még egy nyilvános fürdőházat is kapott!

A pontot az i-re az erődszerű kialakítású lakótelep közösségi házából az ég felé törő, középkori donjonokra hajazó, 56 méter magas víztorony tette fel: Lipták Pál vizet ma már csak nyomokban tartalmazó tervezése ugyan messze nem a mezőny legformásabb darabja, ennek ellenére is a budapesti városkép egyik szerethető, ódon hangulatot sugárzó eleme.

blank
Fotó: Google Maps