Különleges érzés kerít hatalmába Budapest egykori vasutas lakótelepén

A Keleti pályaudvar közvetlen közelében található Ganz-MÁVAG Kolónia ügyesen megbújik a fővárosi rengetegben, pedig különleges klinkertéglás burkolata és felülnézetből erődítményszerű látványa miatt egyáltalán nem lehet azt mondani róla, hogy beleolvadna a környezetébe.

A Delej – Golgota – Bláthy Ottó (egykor Szapáry) és Vajda Péter (régebbi nevén Simor) utca által határolt területen fellelhető, koramodern épületegyüttes több mint 110 éves, és talán éppen korából fakadóan lehetséges, hogy egy-egy látogatás alkalmával különleges érzés keríti hatalmába az arra járót.

A valamelyest titokzatos elnevezés a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyárának 1909-ben épült, megkapó hangulatú komplexumát takarja, melynek lakótelepén egykor kizárólag gyári munkások, tisztviselők és családtagjai élhettek. Ugyancsak ők élvezhették a 24, négyemeletes házhoz kiépített szociális, kulturális és közösségi infrastruktúrát, ami a maga korában igencsak modernnek számított.

MÁVAG Kolónia
Múlt. Forrás: Fortepan/ Kende János
Jelen. Forrás: wikipedia (Globetrotter19)

Élet a lakótelepen

A MÁVAG megvalósította, hogy dolgozói minden igényt kielégítő környezetben pihenhessék ki a munkanapok fáradalmait, karnyújtásnyira például olyan szórakozási lehetőségektől, mint amit egy sportterem, mozi, könyvtár, tiszti kaszinó vagy színházterem adhat. A közösségi terek mellett gőzfürdőt is létesítettek.

Ami az egészségügyi ellátást illeti, igyekeztek élen járni: orvosi rendelő és mentőállomás is üzemelt a területen, sőt, hazánk első röntgengépét a Kolónia kapta. Az eredetileg 3000 fő számára tervezett komplexumban 648 lakás állt a munkások és a tisztviselők rendelkezésére. Előbbiek szoba-konyhás, utóbbiak 2-3 szobás otthonokba költözhettek be.

MÁVAG Kolónia
Forrás: Fortepan/ László Áron

A komplexum a 60-as években nyitott a kívülállók felé, majd a 80-as évek végén a Kolónia kultúrházában lelt otthonra a hazai underground kultikus szórakozóhelye, a Fekete Lyuk. A letűnt időket idéző környezet sokakat megihletett: a lakótelep területén rögzített videoklipet a Kispál és a Borz, továbbá több film (Csinibaba, Aranyélet, A vizsga) forgatócsoportja készített itt felvételeket.

MÁVAG Kolónia
Múlt. A fotók forrása: Fortepan/Szalay Zoltán
MÁVAG Kolónia
Jelen. Forrás: Google Maps

Mára a komplexum központi helyén álló, 55 méter magas víztorony funkcióját vesztette, de látványos eleme maradt a Kolóniának, hiszen a Nagyvárad tér környékéről is jól látható. Bár a hosszú évek alatt több nagy változás történt a Kolónia életében (a lakásokat például már nem a munkások családjai lakják, a valaha volt Ganz-MÁVAG Mozdony-, Vagon- és Gépgyár helyét pedig birtokba vették a kínai árusok), az eredeti építtetők szándéka többé-kevésbé napjainkban is megvalósulni látszik. A lakók Kolóniáról szóló cikkekhez írt hozzászólásai alapján ugyanis úgy tűnik, a hely nyugodt és kellemes élettér, ahová szívesen vonulnak vissza.

MÁVAG Kolónia
Forrás: wikipedia (Globetrotter19)