Esti túrákon lehetünk tanúi a szarvasok őszi nászának

A kora őszi időszakban szarvasbőgés töri meg az erdő csendjét, hiszen minden évben ekkor jön el a gímszarvasok párosodási időszaka. Budapest környékén több helyszínen is megfigyelhetjük az éjszakai erdő életét.

Fotó: Getty Images

A Pilisi Parkerdő szervezésében több, Budapest-közeli vezetett túrán is részt vehetnek a természetkedvelők, akik testközelből figyelhetik meg a szarvasok záróra utáni nászát.

A szarvasbőgés a gímszarvas párzási időszakára utal, amely rendszerint augusztus végétől-szeptember elejétől néhány hétig tart. A bikák változatos hangú és erejű bőgéssel kommunikálnak egymással és a szarvastehenekkel.

A bikák a bőgéssel felmérik egymás testi erejét – ezt nevezik a szaporodási jogért folyó harc első állomásának. A bőgést követi a sétálás, amely során általában eldöntik, melyikük az erősebb szarvas. Ha ekkor sem sikerül dűlőre jutni, viadal keretében mérik össze erejüket, erre azonban ritkán kerül sor.

A szakértő vezetésével zajló túrák során betekintést nyerhetünk az erdő éjszakai életébe, amely a szarvasbőgés mellett több, éjszaka is aktív állat esti tevékenységét is felfedi a kirándulók előtt.

A Pilisi Parkerdő szarvasbőgés-túráinak 2022-es időpontjai és helyszínei:

2022. szeptember 17. – október 2., Budakeszi (Jelentkezéshez kattints ide!)

2022. szeptember 20., Visegrád (jelentkezés: +36 20 984 6063)

2022. szeptember 22., Dobogókő (jelentkezés: +36 20 984 6063)

2022. szeptember 24., 25., 29., 30., Valkó (jelentkezés: kelecsenyi.szilard@pprt.hu)

2022. szeptember 27., Gödöllő (jelentkezés: batky.daniel@pprt.hu)

2022. szeptember 30., Budakeszi Vadaspark (Jegyvásárláshoz kattints ide!)

Bővebb infót a Pilisi Parkerdő honlapján olvashattok: parkerdo.hu

Ha inkább nappal, önállóan indulnál a Pilisbe kirándulni: