Budai legek: 8 szenzációs vendéglátóhely, ha végigkóstolnád Buda színe-javát

Se kalapra, se útlevélre, sem pedig utazótáskára nem lesz szükség, hiszen nem megyünk messzire: megvetjük lábunkat Budapest budai oldalán és végigkóstoljuk minden ízét, legfinomabb ételét, italát és zamatát. Tegyetek ti is így!

Wasabi Running Sushi & Wok

Csaknem két évtizede, egészen pontosan 18 évvel ezelőtt nyílt meg az első Wasabi étterem Budán, és mondanunk sem kell, hogy Budapest egyik kedvenc sushiéttermének és további három egységének népszerűsége mai napig töretlen. Köszönhető ez annak is, hogy az autentikus ázsiai falatokat, sushikölteményeket, tradicionális zamatokat kistányéron, futószalagon tálaló Wasabi éttermeiben mindenki megtalálja a számára legkedvesebb ízeket. A 140 féle távol-keleti ételremek közül korlátlanul kóstolgathatunk és csipegethetünk, legyen szó lazacos nigiriről, néhány falat óriás makiról vagy karakteresebb thai ízekről.

Három helyszínen Budapesten | Weboldal | Facebook

à table!

Az à table! története egy sorsfordító találkozásnak köszönhetően 2011 tavaszán kezdődött.  Kínálatát kezdettől fogva az autentikus francia kenyerek, péksütemények, desszertek és fagylaltok alkotják, melyek mindegyike frissen az à table! budapesti pék- és cukrászműhelyében készül. A Retek utcában megnyílt első üzlet sikere nyomán a két alapító úgy döntött újabb üzleteket nyit, ahol a francia vidék gasztronómiai értékei mellett az egész napos reggeliké a főszerep. A budai oldalon a Retek utcai üzlet mellett a Böszörményi úton, a Márton Áron téren, Sasadligeten, az Etele Plázában és a MOM Parkban is megtalálhatók a francia finomságok.

13 helyszínen Budapesten | Weboldal | Facebook

KicsiZso Reggeliző Kávézó

Az idén hetedik születésnapját ünneplő Frankel Leó úti KicsiZso reggelizőben minden egyes reggel ünnep, ha úgy döntötök náluk indítjátok a napotokat. Hagyományos reggelifogásaik mellett azonban – melyeket egész nap kérhettek és fogyaszthattok -, kiemelnénk két BBQ smokerben készült reggeliremeket. Náluk a bunda nem kenyeret, helyette inkább kalácsot ölel keblére, ami mellett a krémes kacsamáj és lilahagymalekvár igazi fejedelmi étek. De nem szabad elmennünk pulled pork bagelük mellett sem, ami a napindító kávé mellett BBQ-majonéz, tépett hús és savanyú uborka élményével ajándékoz meg. Ha a reggeliket végigkóstoltátok, vessetek egy pillantást az ebédmenüre is!

1027 Budapest Frankel Leó 11. | Weboldal | Facebook

blank

Alessio

A Pasaréti út szíve-lelke, az olasz trattoriák hangulatát meghazudtoló Alessio nem csak a budaiak legkedvesebb törzshelye. A családias, vendégszeretetéről híres étterembe nincs olyan év- vagy napszak, mikor ne lenne érdemes betérni. Náluk egy falat napérlelte paradicsommal megdicsőített bruschettával a kézben, egy gazdag olasz ízelítőtál vagy sajtválogatás mellől a legjobb a hatalmas ablakokból nézni az aranyba forduló faleveleket. Testünket és lelkünket pedig a házi raviolival tálalt gyöngytyúklevesükkel, akárcsak krémes, füstölt kacsamellel készült rizottójukkal melegíthetjük fel.

1026 Budapest, Pasaréti út 55. | Weboldal | Facebook

blank

MoszkvaTéЯ

Házias, eredeti orosz ízekbe és zamatokba kóstolhattok bele a Vár aljában, egy köpésre a Duna-parttól új otthonra lelt MoszkvaTéЯ bisztrójában. Az Arany Kaviár étterem minőségét és a népi, kelet-európai ízélményt tökéletesen elegyítő étteremből pedig nem hiányzik egyetlen eredeti keleti fogás sem. A hatalmas kedvenc, szibériai hússal vagy garnélával töltött pelmenyik mellett borscs és szoljanka levesek szolgálnak lélekmelengetőül. Látványkonyhájukban pedig fürkészve figyelhetjük, hogyan készítik a habos burgonyapürére fektetett, különleges fűszervajjal töltött, japán kenyérpehelybe forgatott kijevi csirkénket.

1011 Budapest, Fő u. 30. | Weboldal | Facebook

blank

Jardinette

Színekben pompázó százéves gesztenyefák lombjai alatt találunk rá Buda elbűvölő oázisára, a Jardinette-re. A nevéhez hű hangulatos kertecskében villára tűzhettek a helyi termelők szezonális alapanyagaiból készült klasszikus budai fogások mellett vegán és vegetáriánus falatokat is. A kert ölelésében féltett, családi receptek alapján készült sütemények, elfeledett házi finomságok mellett merülhettek el az emlékekben, de a konyhafőnök ajánlatára is bízhatjátok magatokat, nem fogtok csalódni. És miután végigkóstoltatok mindent, amit csak lehetett, ünnepeljétek egy házi pörkölésű, dél-budai kávé társaságában az itt eltöltött, gondtalan napot.

1112 Budapest, Németvölgyi út 136. | Weboldal | Facebook

blank

Makk VII Vendéglő

A Makk VII Vendéglőt több évtizedes múltjával, szívélyes és családias hangulatával Budán, Németvölgy szívében találjuk. A tradicionális ízek és fogások fellegvárában modern köntösbe bújtatják a hagyományos ízeket, de méltó helyet kapnak itt a nemzetközi fogások is. A kellemes kerthelyiség oltalmában olyan magyaros ételekbe kóstolhattok, mint a hortobágyi húsos palacsinta, a borjúpörkölt tojásos galuskával vagy a tejföllel és erdei gyümölccsel megdicsőült házi túrógombóc. De ha épp egy rozé kacsamellre, olasz paradicsomlevesre és mellé jéghideg csapolt sörre vagy hazai borra fájna a fogatok, feltétlenül vegyétek feléjük az irányt.

1124 Budapest, Kiss János altábornagy utca 59. | Weboldal | Facebook

blank

FELIX Kitchen&Bar

A FELIX Kitchen&Bar több mint egy étterem: egy teljes értékű kortárs művészeti tér. Tradicionális, mégis modern, amit a magas szintű gasztronómia, bárkultúra, minőségi alapanyagok és a művészet iránti szenvedély táplál. Katona Dániel által kreált étlapjukon a klasszikus kedvencek és különleges alapanyagok is megtalálhatók – de egyvalami közös bennük: a minőségben nem ismernek kompromisszumot. Csaknem 500 tételes borlapjuk itthon kuriózumnak számít, amely összeállítása Magyarország egyetlen Master Sommelier-je, Czinki Tamás nevéhez fűződik. Új termük egy, a gasztronómiát és a kortárs művészetet egyszerre befogadó közösségi színtér, ahol Chef’s table-lel és látványkonyhával kiegészülve, időszakosan megújuló művészeti kiállításokat tekinthettek meg.

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9. | Weboldal | Facebook

blank

(Nyitókép: FELIX Kitchen&Bar)

Ha Buda további kincseinek nyomába erednétek: