7+1 eldugott hely Újbudán, amit megéri felkeresni, ha a környéken jársz

A főváros legnépesebb kerületeként számontartott Újbuda Budapest igazi színfoltja, hiszen változatos üzletekkel és természeti adottságokkal büszkélkedhet. Méltán népszerű helyeit az egész város ismeri, ezért mi most a XI. kerület rejtett kincseinek nyomába eredünk.

Az újbudaiak egyik kedvenc pihenőhelye, a Feneketlen-tó / Fotó: Pálfalvi László

Megszegett Ígéret Pékműhely

A Móricz Zsigmond körtértől mindössze néhány utcára, a Fehérvári út 46. szám alatt találjuk Újbuda – sőt, talán az egész város – egyik legjobb kézműves pékműhelyét, amely szezonális és állandó kenyerekkel, kiflikkel, csigákkal, perecekkel, pitékkel és egyéb finomságokkal örvendezteti meg a betérő vendégeket. A pisztáciás krémmel töltött croissant-jukkal és a meggyes-kakaós csigájukkal még a legrosszabb reggelek is elviselhetővé válnak.

1117 Budapest, Fehérvári út 46. | Weboldal

blank
Fotó: Katt katt katt Photography/Megszegett Ígéret Pékműhely Facebook

Sas-hegyi tanösvény

Hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon várja a kirándulókat a zegzugos lejtőkkel tarkított Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület, amely a nyüzsgő főváros felett 250 méterrel, egyfajta zöld szigetként bújik meg. A lakóházak övezte hegy tetején 30 hektárnyi zöldterületet kerítettek el, ahol 850 méteres tanösvény és a lélegző városra különleges panorámát biztosító kilátóterasz is kialakításra került.

blank
Fotó: Németh Krisztina – Egy jó kép az utazásról

szia+

Kissé eldugott helyen bukkanhatunk rá Budapest egyik legizgalmasabb designboltjára, amelybe a Budafoki úti SZIA Adománybolton keresztül vezet az út. Az aprócska üzlethelyiségben több tíz magyar alkotó egyedi, gyakran vicces, ironikus üzenetekkel ellátott ruhadarabjai, táskái, kiegészítői, ékszerei, lakberendezési tárgyai és papírírószerei közül szemezgethetünk, és ami a legfontosabb: mindenki számára elérhető áron.

1111 Budapest, Budafoki út 17/a | Weboldal

blank
Fotó: Szia+ Facebook

Balance Bistro & Delicates

A 4-es metró Móricz Zsigmond körtéri megállójából az Allee felé tartva valószínűleg sokan elsétáltunk már a Váli utca 2. szám előtt anélkül, hogy észrevettük volna, milyen különleges reggelizőhely és bisztró bújik meg itt. A Balance Bistro & Delicatesben a nap első fele a mennyei reggelikről, úgymint gazdagon megrakott sonka- és sajttálakról, valamint jóleső bagelekről szól, míg esténként a koktélok kerülnek rivaldafénybe.

1117 Budapest, Váli utca 2. | Weboldal

blank
Fotó: Balance Bistro & Delicates Facebook

Árasztó-part

Idén nyáron immár második alkalommal élvezhetjük a Valyo, város és a folyó egyesület által életre hívott, Árasztó-part névre keresztelt Duna-menti közösségi teret Újbudán. A 400 méteres partszakaszon egymást érik a fa napozóágyak, asztalok, tűzrakóhelyek, sőt, kialakításra került egy kis kert, egy komposztáló és egy röplabdapálya is. A projekt célja, hogy bemutassa, Budapesten is érdemes lenne rekreációs célra használni a Duna-partot.

1116 Budapest, Albertfalva (Duna-part)

blank
Fotó: Berkes Orsolya/Valyo, város és a folyó Facebook

MAG Kert BBQ

Az Etele Plazától egy karnyújtásnyira fedezhetjük fel a főváros egyik jól titkolt BBQ-gyöngyszemét, a szaftos húsok szakértőjeként emlegetett MAG Kert BBQ-t. Az eldugott helyszín tágas, bohém kerthelyiséget függőágyakkal, hintával és színes bútorokkal, valamint zseniális hamburgereket, BBQ-húsokat, szószokat, wrapeket és házi sült burgonyát takar. Csak győzzetek választani!

1119 Budapest, Kelenvölgyi határsor 3. | Weboldal

blank
Fotó: Gdrs_photo/ MAG kert BBQ Facebook

Léműhely

Apró üzlethelyiség ad otthont a Léműhely hiánypótló, zöldség- és gyümölcsleveket árusító boltjának a Bikás park közvetlen szomszédságában. A Léműhelyben kapható leveket minden nap frissen, hidegen préselik, természetesen hozzáadott tartósítószerek, cukor és víz nélkül. Az állandóan kapható kínálat a gyömbéres almalétől a natúr búzafűléig terjed, melyeket hozott vagy a helyszínen megvásárolt, újra felhasználható üvegekbe töltenek nekünk.

1119 Budapest, Tétényi út 63. | Weboldal

blank
Fotó: Léműhely Facebook

+1 Cseriti

A kincsvadászok és a fenntartható életmód híveinek nagy örömére új Cseriti üzlet nyitott a Móricz Zsigmond körtér közelében augusztusban. A főváros számos pontján megtalálható boltokban nem csak használt ruhákra, lakberendezési tárgyakra, könyvekre és más kincsekre vadászhatunk olcsón, hanem leadhatjuk a már nem használt, de még jó állapotban lévő személyes tárgyainkat is, ezáltal hozzájárulva a hulladéktermelés csökkentéséhez.

1111 Budapest, Lágymányosi utca 7. | Weboldal

blank
Fotó: Cseriti Facebook

Mutatunk pár rejtett kincset az Orczy téren és környékén is: