Budapest leghangulatosabb kis utcái, amiken végigsétálva egy másik világba csöppenhetünk

Lépten-nyomon olyan utcákra, terekre bukkanhatunk a magyar fővárosban, melyek pár pillanat alatt elrepítenek egy teljesen más világba. Olasz sikátorokat, párizsi hétköznapokat és Wes Anderson-filmeket idéző környékeket mutatunk!

#1 Cukor utca és Irányi utca sarka (V. kerület)

A Duna-parttól mindössze néhány sarokra, a Ferenciek terétől a varázslatos ELTE Egyetemi Könyvtár felé sétálva keresztezi utunkat az Irányi utca, amelyen a folyó irányába indulva elhaladunk a Centrál Kávéház mellett, mielőtt a Cukor utcai elágazásnál találnánk magunkat. A két keskeny, belvárosi utcácska találkozásánál a 20 éves múltra visszatekintő Ernst Galéria üzlethelyisége visz párizsias hangulatot az V. kerület szívébe. Folytatva utunkat a szűk Cukor utcán, hamarosan újabb kereszteződéshez érünk, itt találjuk ugyanis a méltatlanul eldugott Pilinszky János közt, melynek Veres Pálné utca felőli végén térhetünk be a mennyei reggeliket kínáló Portobello Coffee & Wine-ba.

Az Irányi utca és a Cukor utca találkozása / Fotó: Németh Krisztina – Egy jó kép rólad
Pilinszky János köz a Portobello asztalaival / Fotó: Németh Krisztina – Egy jó kép rólad

#2 Baross utca, Reviczky utca és Ötpacsirta utca találkozása (VIII. kerület)

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár impozáns palotája mellett elhaladó Reviczky utca beletorkollik a mindig nyüzsgő Baross utca elejébe, valamint találkozásuknál indul a hangulatos Ötpacsirta utca a Nemzeti Múzeum kertje felé. Míg az árnyas Reviczky utca a mediterrán hangulatot idéző, bohém Mikszáth térre visz, az Ötpacsirta utcán gyalogolva elhaladunk Budapest talán legszebb belső udvara, a borostyánokkal befuttatott Almássy-palota mellett, ahol jelenleg az újonnan nyitott Arquitecto Pitpit spanyol tapasbár székel.

A Reviczky utca és a jelenleg átépítés alatt lévő Ötpacsirta utca találkozása / Fotó: Németh Krisztina – Egy jó kép rólad
Az Arquitecto Pitpit terasza az Almássy-palota udvarán / Fotó: Németh Krisztina – Egy jó kép rólad

Bővebben Budapest egyik legkülönlegesebb belső udvaráról:

#3 Kard utca (Várnegyed)

A Budai Várnegyedben sétálva nem kell sokat gyalogolnunk, hogy magunk mögött hagyjuk a turistahadakat. A Mátyás-templomtól a színes házakkal szegélyezett Táncsics Mihály utcán végighaladva az 1936-ban épült Bécsi kapunál találjuk magunkat, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a budai dombokra. A Bécsi kapu téren talán megragadja tekintetünket egy középkori eredetű, klasszicista épület, melynek manzárdablakos utcafrontját az 1930-as években építették. A feltűnő épület mellett kanyarodhatunk rá a rövid, ám annál hangulatosabb Kard utcára, amelyen áthaladva olyan, mintha egy másik világba csöppentünk volna.

Kilátás a budai dombokra a Bécsi kapu térről / Fotó: Németh Krisztina – Egy jó kép rólad
Klasszicista épület a Bécsi kapu tér 8. szám alatt / Fotó: Németh Krisztina – Egy jó kép rólad
Séta a Kard utcán / Fotó: Németh Krisztina – Egy jó kép rólad