40+ zseniális hétvégi program Budapesten és környékén
- 2022. szeptember 1-4. -

Temérdek tartalmas hétvégi programmal vár bennünket Budapest és környéke ezúttal is. Fesztiválok, koncertek, gasztro-, kulturális és moziélmények. Összegyűjtöttük nektek a legjobbakat!

Ez az ajánlónk már nem aktuális, friss programokért nézd meg havi válogatásunkat!

Többnapos programok Budapesten és környékén

Belvárosi Sörfesztivál (2022. augusztus 30. – szeptember 4.)

Az ország legjobb sörfőzdéi egyesítik erőiket, és kiváló nemzetközi kínálattal kiegészülve immár sokadik alkalommal veszik be a Szabadság teret. A Belvárosi Sörfesztivál, amelyet a gazdag hazai sörkultúra népszerűsítése érdekében szerveznek meg évről évre, augusztus 30-án több mint 250 féle sörrel, közte kézműves különlegességekkel nyitja meg képzeletbeli kapuit, és egészen szeptember 4-ig vár titeket. Ahogyan lenni szokott, a hideg sör csak a kezdet: a tökéletes nyári esték hangulatát változatos streetfood-kínálattal és szórakoztató programokkal teremtik meg.

Fotó: Belvárosi Sörfesztivál – Facebook

Asian Streetfood Market (2022. augusztus 31. – szeptember 3.)

A távol-keleti gasztronómia szerelemeseit szólítja meg az Asian Streetfood Market augusztus 31. és szeptember 3. között. Ázsia legjava ugyanis a Kazinczy utcába, a Botellón Teraszra költözik, hogy az autentikus és a modern ázsiai ízekbe engedjen betekintést az ínyenceknek. Nem kell tehát messzire utazni a kontrasztok, textúrák, friss ízek és egzotikus italok világáért, elég csupán, ha a belváros felé veszitek az irányt.

Távol-keleti komolyzenei fesztivál (2022. szeptember 1-4.)

A Farkas Gábor által életre hívott I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál Japán gazdag zenei kultúráját mutatja be. A fesztivál nyitóhangversenyén klasszikus európai és kortárs japán zeneszerzők művei csendülnek fel egymás után.

Egy új hely felfedezése mindig szuper hétvégi program:

Skandináv Filmfesztivál (2022. szeptember 1-7.)

Szeptember 1. és 7. között az Erzsébet körúti Art+ Cinemába költözik Skandinávia. A hét napon át tartó skandináv filmfesztiválon premier előtt láthattok fesztiváldíjas és fesztiválkedvenc alkotásokat, köztük izlandi drámát, svéd fekete komédiát és norvég vígjátékot.

Dutch Focus: Holland Jazzhétvége a BMC-ben (2022. szeptember 2-3.)

Robbanékony hangzás, a jazzben ritkán látott sokoldalúsággal párosítva: ezt ígéri a Dutch Focus minifesztivál, amely a holland jazz, funk és soul vibráló színeit hozza el az Opus Jazz Clubba szeptember 2-3. között. A DiMonGo Special és a Benjamin Herman Trio koncertjén virtuóz örömzenére számíthatunk.

Trilla fesztivál (2022. szeptember 2-4.)

Az ősz első hétvégéjén jön a Trilla, Martonvásár kedvenc ingyenes szabadtéri fesztiválja, Budapesttől csupán fél órára. A népdal alternatív ünnepén összeér a kortárs és a hagyomány: olyan előadók lépnek fel, mint az Aurevoir, Lakatos Mónika és Szalóki Ági, valamint lesz táncház is. A koncertek között kényelmesen elnyúlhattok a Brunszvik-kert lombjai alatt a babzsákokon, vagy bevásárolhattok a kézműves piacon. A fesztiválon a Hagyományok Háza szervezésében folkkocsmakvíz is vár, ahová 4–7 fős baráti társaságok nevezhetnek. Emellett ingyenes családi programokon és workshopokon is részt vehettek: dobolhattok és énekelhettek, vagy megnézhetitek Kása Béla fotókiállítását, akit az erdélyi és kárpát-medencei táncházmozgalom és népzenészek legfontosabb fotósaként tart számon a szakma.

Fotó: Várkonyi Botond

Pop-up design vásár Újlipótvárosban (2022. szeptember 2-4.)

A back to town jegyében a Pozsonyi piknik hétvégéjén szeptember 2 és 4 között egyedi tervezésű ruhák, ékszerek, gyönyörű kiegészítők, dekorációk, alkotások várnak a KUBIK képzőművészeti design and art vásáron.

Budafoki Bornapok (2022. szeptember 2-4.)

Budapest XXII. kerülete közel 100 km-es pincerendszerrel rendelkezik, az Osztrák-Magyar Monarchia idején a legnagyobb borkereskedelmi központok közé tartozott. A Bornegyed szeptember 2-4. között büszkén mutatja be kiváló borait, szórakoztató társrendezvények (koncertek, nemzetiségi műsorok) kíséretében.

Fotó: Törley Pezsgő – Facebook

Bakáts Feszt 2022 (2022. szeptember 2-4.)

Ingyenes gyerekprogramok, filmvetítések, beszélgetések és koncertek három napon át a Bakáts tér környékén.

TILOS 31 – Születésnap (2022. szeptember 2-4.)

Immár hagyományszerűen két napos születésnapi bulit rendez a Tilos Rádió, ezúttal is a Dürer Kertben, ahol délutántól késő estig a kertben és a teremben is koncertekkel, Tilos Dj-kkel várnak titeket, a belépés ezúttal is ingyenes.

Esős időre is tudunk ajánlani programokat Budapesten:

Zsidó Kulturális Fesztivál (2022. szeptember 4-12.)

Budapest-szerte hét helyszínen rendezik meg a 24. Zsidó Kulturális Fesztivált szeptember 4. és 12. között, amikor könnyű- és komolyzenei koncerteknek, illetve irodalmi és színházi előadásoknak adnak otthont a főváros zsinagógái és más, különleges épületei. A sokszínű programkínálatot gazdagítja például az izraeli származású Lala Tamar várva várt koncertje a Magyar Zene Házában szeptember 5-én, míg hasonlóan nagy érdeklődés övezi Havasi Pure Piano című produkcióját a Dohány utcai zsinagógában szeptember 6-án. A programlistáról és a jegyvásárlás részleteiről a fesztivál honlapján tájékozódhattok!

Budapesti programok csütörtökön (2022. szeptember 1.)

Bacsó Bár | Trió Arrabal

A Trio Arrabal 3 éve alakult a Cabaret Medrano zenekar két frontembere közreműködésével. A műsor gerince az argentin tangó, leginkább Astor Piazzola szerzeményei, valamint Tom Waits karcos balladái, Fellini filmzenék és Cabaret Medrano dalok akusztikus verzióban.

Fotó: Bende Csaba – Zenefestő

Andrej Tarkovszkij: Sztalker // Bem Mozi

A Sztalker Andrej Tarkovszkij mesteri sci-fije, mely a megszületése óta eltelt évtizedek alatt ugyanúgy örök érvényű klasszikussá nemesedett, mint a hét évvel korábban készült Solaris.

Дeva + Ohnody + Flanger Kids // Budapest Park

Дeva, azaz Takács Dorina zenéje földöntúli tájakra kalauzol bennünket, az atmoszferikus lágy hangokat, a selymesen pulzáló basszusokat és a többszólamú mantrákat a magyar népdalok varázslatos szövegei fűszerezik. Szeptember 1-jén ezen a különleges utazáson vele tart majd Hegyi Dóri, azaz OHNODY, akinek minden fellépése egy egyedi és megismételhetetlen performansz, zenéjében és színpadi megjelenésében ugyanis a legkülönfélébb művészeti ágazatok találkoznak.

Nunki Bay Starship // Három Holló

A Nunki Bay Starship tagjai a stílusukat „audiovisual wormhole”, avagy audiovizuális féregjáratként határozzák meg – zenéjük a pop, a neosoul, a jazz elemeivel operál, pszichedelikus és r&b ízekkel fűszerezve.

Los Orangutanes koncert – Zene a lombok alatt

Az Irie Maffia, Zuboly, Paso, Besodrom, Anselmo Crew tagjaiból verbuválódott cumbiát játszó csapat rövid idő alatt a táncolni vágyó magyarok kedvencévé vált. Aki járt már Los Orangutanes koncerten, az tudja, hogy nem lehet végigülni a programot, az ember lába automatikusan táncra perdül. Aki nem hallotta még őket, most pótolhatja a Pavilon Kertben.

Fotó: Pavilon Kert – Facebook

Jurij / Pure Lust ~ Pontoon

A Pure Lust csapatnak hála egész éjszaka a hajón mozoghattok a legjobb groove-ra miközben a Duna mellettetek csordogál. Előtte 20 órától a Jurij zenekar ad ingyenes koncertet.

Budapesti programok pénteken (2022. szeptember 2.)

Többet magunkról – A Grecsó fivérek estje

Ősszel ismét jelentkezik a Várkert Bazár egyedülálló, saját irodalmi táncprodukciója, a Grecsó fivérek előadásában Többet magunkról címmel. Az est különös átmenet az irodalmi pódiumest és a színházi, zenés, táncos előadás között.

KÖSZI – PiknikTerasz – hozz egy plédet magaddal – zenés szabadtéri rendezvény

Zenés szabadtéri rendezvény három zenekarral a KÖSZI előtti téren.

Égbolt, hegy, zene

Szeptember 2-án különleges programra invitálnak a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászai. Az Égbolt, hegy, zene nevet viselő rendezvény csillagászati bemutató mellett a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar és a Vass Lajos Kórus komolyzenei koncertjét is magában rejti, megalapozva ezzel egy igazán varázslatos este hangulatát.

AKT Zenekar + Dj.Nairobi a Kertemben

Az A.K.T. koncerten ismert és kevéssé ismert dalok, táncdalok, sanzonok hangzanak el színésznők előadásában. Utánuk pedig Dj. NaiRobi repít el olyan tájakra, ahol még biztosan nem jártatok.

Braindogs // KOBUCI

Tom Waits zseniális számait, zenéjét, őrületét a világ egyik legkitűnőbb soul-blues énekese, Ian Siegal, valamint Ripoff Raskolnikov, Mischa Den Haring, Varga Lívius, Varga Laca, Frenk és Nagy Szabolcs tolmácsolja.

A Great Day For Freedom – Keep Floyding // Aquincum Romkert

A Pink Floyd ünnep – avagy Keep Floyding nyári szabadtéri koncertsorozatának harmadik és egyben utolsó előadása, ahol csak a legnagyobb slágerekre fókuszálnak.

Szombati programok Budapesten és környékén (2022. szeptember 3.)

Garázsvásár Mikrofesztivál Albertfalván

Szeptember 3-án garázsvásár mikrofesztivált szerveznek Albertfalván. Többségében a Tisztviselőtelep kertes házainál lesz a vásár, de az Albertfalvi Közösségi Házban is lesznek árusítók.

175 éves a Pest-Szolnok vasútvonal – Ünnepi nosztalgiavonat Szolnokra

A Tisza fővárosába közlekedő, gőzmozdony vontatású nosztalgia vonaton a legszebb muzeális kocsikban utazhattok, és megismerkedhettek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával.

Pozsonyi Piknik

Szeptember első szombatján ismét Pozsonyi Piknik Újlipótváros szívében! Az összművészeti fesztiválon színes gyerekprogramokra, kulturális programokra, koncertekre és színházi ízelítőkre számíthatunk. Ahogy minden évben, úgy idén is színházak, könyvkiadók és iparművészek standjai várják a látogatókat.

A szőlőszem – Versszínház a Fiumeiben Turek Miklóssal – Petőfi-est

A szőlőszem Turek Miklós versszínházi előadása, amelyben Petőfi Sándor életét és költészetét mutatja be. Helyszín: a Petőfi család síremléke.

Sétálj Budakalász!

Városnapi ismerkedés a településsel előadásokkal, bemutatókkal, koncertekkel több helyszínen. Fellép a Makám és a The Bits együttes is.

Katttarzis // Margit-sziget // Open-air 2.0

A Margitsziget szívében elhelyezkedő Kristály Színtér, a régi Kristályvíz forrása és palackozó üzeme, jelenleg indusztriális, fákkal körbe ölelt környezet. Itt várnak titeket egy nappali bulira.

Grease // Bem Mozi

Minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalje a Bem Moziban.

Drums – live Kacsakő

A legendás világzenei csapat évente egyszer lép színpadra, ezúttal a szentendrei Kacsakő Bisztróban.

Fotó: Kacsakő Bisztró – Facebook

Kristoaf / Hangfoglaló – Induló előadók

Kristoaf művészete a feltáratlan belső víziókon alapszik, a melodrámát tárgyiasítja. Retrospektív, keserédesen nosztalgikus, de jelenre utaló. Végtelenül romantizál, viszont földhözragadt próbál maradni. Örökösen keresi a pillanatnyi eufóriát, a láthatatlan inspirációt.

Esti Kornél | KOBUCI

Már hagyománynak tekinthető, hogy a nyarat a Kobuciban zárja az Esti Kornél zenekar, idén ráadásul dupláznak: szombaton és vasárnap is színpadra lépnek.

Vasárnapi programok Budapesten és környékén (2022. szeptember 3.)

Ingyenes látogatás a Magyar Természettudományi Múzeumba

Minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogathatjátok meg a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításait.

További múzeumok Budapesten, amik ingyenesen látogathatók:

Családi Mozgásfesztivál

Az Európai Sporthét beharangozó eseményeként ingyenes Családi Fesztiválra invitálnak benneteket szeptember 4-én a Puskás Aréna Nyugati parkjába. A különböző mozgásformák megismerése és kipróbálása mellett kicsik és nagyok egyaránt inspirációt szerezhetnek azzal kapcsolatban, hogy mely sportág számukra a legmegfelelőbb. A különböző szektorokban több mint 100 féle mozgásforma kap helyet, mely aktív családi kikapcsolódást nyújt minden résztvevőknek. Ezen felül egészségmegőrző és szűrő programokkal színesítik az egynapos rendezvényt.

Fotó: Családi Mozgásfesztivál – Facebook

Nada Night – Angorang koncert + Önismereti Diszkó

A nyárnak soha nincs vége, ezt bizonyítja a Nada Night következő epizódja, ami örök nyarat varázsol a szívekbe, fényt a lelkekbe, bugit a lábakba, mosolyt az arcokra.

Pécsi Balett: Zorba

Theodorakisz csodálatos zenéje, az alkotók kreativitása és a Pécsi Balett kiváló táncművészei együtt idézik meg Zorba, a mitikus görög hős szellemiségét szeptember 4-én, este 7 órától a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás különlegessége, hogy a koreográfia a modern tánc és a néptánc ritkán használt fúziója.

Trio Mandili | Jótékonysági koncert Budapesten

A legendás grúz Trio Mandili most egy különleges koncertre és egy különleges helyre, a budai MANYI – Kulturális Műhelybe invitál mindenkit. A belépésnél legalább 5000Ft adományt kérnek, amelyet teljes egészében a ukrán menekültek megsegítésére fordítanak.

AWS x Madách, vendég: Meristem – Budapest Park

Szeptember 4-én, Siklósi Örs születésnapjának évfordulóján lép fel az AWS a Budapest Parkban. A koncert egy felejthetetlenül eklektikus élmény lesz: a srácoktól megszokott zúzda szekciók között egy 40 perces, vonós négyessel kiegészített akusztikus blokk kapott helyet, amely a Madách néven ismertté vált lemez dalaiból fog összeállni. A koncertre több meglepetés vendégzenész is elkíséri a zenekart.