Ingyenes zenei fesztiválnak ad otthont hazánk egyik legelragadóbb kastélyának parkja

Ingyenes fesztivál kerekedik hétvégén a martonvásári Brunszvik-kastély kertjében és pezsdíti fel népdalokkal és népzenével szeptember első napjait.

Fotó: Jenes András és a Holló fotói

Szeptember 2. és 4. között hagyomány és kortárs keveredik a népdal alternatív ünnepén, a martonvásári Trilla fesztiválon. Az ingyenes, szabadtéri rendezvénynek a város főtere és az ország egyik legelragadóbb főúri rezidenciája, a Brunszvik-kastély kertje ad otthont.

Fotó: Ligeti Bálint

Az ősz első hétvégéje éppen ezért számos programot kínál Budapesttől mindössze fél órányira. A tavaly is hatalmas sikernek örvendő fesztivál ráadásul nemcsak neves népzenei előadókat vonultat fel, de nem maradnak el a népzenét és koncerteket kísérő színes programok sem.

Fotó: Várkonyi Botond

A kézműves piacon egész biztosan nem lesz hiány vásárfiából, a koncertek között pedig kényelmes babzsákokon nyújtózhattok egyet a Brunszvik-kert fáinak lombjai alatt. A fesztiválon a Hagyományok Háza szervezésében folkkocsmakvíz is vár, ahová 4–7 fős baráti társaságok nevezését várják.

Az ingyenes családi programokon és workshopokon dobolhattok, énekelhettek, de megnézhetitek Kása Béla fotókiállítását is, akit az erdélyi és Kárpát-medencei táncházmozgalom és népzenészek legfontosabb fotósaként tartanak számon, és akinek képeiről sugárzik az őszinteség és barátság, amivel az emberek felé fordul.

Fotó: Várkonyi Botond

A fesztivál különlegessége, hogy fellépői mind egy szálig egyedi módon közelítenek a népdalokhoz: a Dalinda triója egyedülálló módon a cappella stílusban énekli a népdalokat, amik így friss, női és személyes tartalommal születnek újjá.

A Babcsán Projekt verseket és jazzt csempész a dalokba, míg a világhírű oláh cigány énekesnő, Lakatos Mónika a saját kultúrájának ritkán hallott kincseit tolmácsolja. Borbély Mihály zenéje egyszerre építkezik a Balkán és a Kárpát-medence dallamvilágából, az Aurevoir pedig a népzenészek legfiatalabb generációjának népdalértelmezését hozza el.

Brunszvik-kert színpad – Fotó: Ligeti Bálint

A gyerekeket napközben a Kenderkóc népi játszóház, a Bahorka Társulat és többek között Szalóki Ági gyerekkoncertje szórakoztatja. A felnőtteket esténként felejthetetlennek ígérkező, minden porcikát megmozgató táncház várja.

A részletes programokért keressétek a fesztivál honlapját és Facebook-eseményét.

Ha Martonvásáron jártok, látogassatok el Tordas idilli hangulatú tópartjához is:

Kiemelt kép: Zsenits Gyula