Szilvás gombóc, a kora ősz első számú édessége (recept)

A nyári hőség után, a hűvösebb szeptemberi napok beköszöntével visszatérnek az őszi kedvencek, az alma és a körte mellett pedig a szilvából is rengeteg különböző finomságot készíthetünk. A felhozatalból természetesen nem maradhat ki a szilvás gombóc sem, ami nemcsak ellenálhatatlanul finom, hanem könnyen és gyorsan el is készíthető. 

Fotó: Gál Melánia /Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 20 db gombóchoz)

A tésztához

  • 670 g burgonya
  • 150 g liszt
  • 70 g vaj
  • 2 tojássárgája

A töltéshez

  • 20 db szilva
  • porcukor
  • fahéj

A tálaláshoz

  • 150 g zsemlemorzsa
  • 2-3 ek olaj
  • fél ek vaj
  • porcukor
  • fahéj

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, egyenlő kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. Míg hűl a burgonyánk, előkészítjük a gombócozáshoz szükséges kellékeket. A szilvákat megmossuk és szárazra töröljük. Éles késsel bevágjuk őket, de csak annyira, hogy a magot ki tudjuk szedni belőlük. Miután végeztünk, bőséges mennyiséget teszünk a fahéjas porcukorból a magok helyére.
  3. A töltött szilvákat félretesszük felhasználásig. A zsemlemorzsát olajon aranybarnára pirítjuk, ha már szép színe van, hozzáadjuk a vajat is, és elkeverjük benne.
  4. Ha a burgonyánk már teljesen kihűlt, kezdhetjük is a gombócozást. A burgonyát krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgáját és a puha vajat. Gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk, ügyelve arra, hogy ne dolgozzuk túl a masszát, amint összeáll, kész is. Ha az elkészült tésztát túl ragadósnak érezzük, adjunk még hozzá lisztet. Fontos, hogy ne adagoljunk túl sok extra lisztet hozzá, mert az elronthatja a gombócunk állagát!
  5. Egy nagy fazékban felteszünk vizet melegedni, és adunk hozzá egy nagy csipet sót. A tésztát lisztezett felületen nagyjából fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és kb. 7×7 centis négyzeteket vágunk belőle. Minden tésztadarab közepére helyezünk egy szilvát, és négy sarkukat összecsípve gombócokat formázunk belőlük.
  6. A gombócokat gyöngyöző vízbe tesszük, és mikor feljönnek a víz tetejére, még 4-5 percig főzzük őket. Fontos, hogy egyszerre csak 4-5 darabot tegyünk a vízbe!
  7. Ezután szűrőlapát segítségével kiemeljük a gombócokat, és rögtön megforgatjuk őket a pirított prézliben.
  8. Az elkészült szilvás gombócokat egy jó nagy adag fahéjas porcukorral tálaljuk.

Tipp: Ha marad felesleges tésztánk, készítsünk belőle nudlit! Sodorjunk a tésztából vékony rudakat, vágjuk fel őket és főzzük ki 3-4 perc alatt. A megpuhult nudlikat forgassuk meg a prézliben, és szórjuk meg őket fahéjas porcukorral.

A receptet köszönjük Gál Melániának!