A nyári hőség után, a hűvösebb szeptemberi napok beköszöntével visszatérnek az őszi kedvencek, az alma és a körte mellett pedig a szilvából is rengeteg különböző finomságot készíthetünk. A felhozatalból természetesen nem maradhat ki a szilvás gombóc sem, ami nemcsak ellenálhatatlanul finom, hanem könnyen és gyorsan el is készíthető.
Hozzávalók (kb. 20 db gombóchoz)
A tésztához
- 670 g burgonya
- 150 g liszt
- 70 g vaj
- 2 tojássárgája
A töltéshez
- 20 db szilva
- porcukor
- fahéj
A tálaláshoz
- 150 g zsemlemorzsa
- 2-3 ek olaj
- fél ek vaj
- porcukor
- fahéj
Elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk, egyenlő kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Míg hűl a burgonyánk, előkészítjük a gombócozáshoz szükséges kellékeket. A szilvákat megmossuk és szárazra töröljük. Éles késsel bevágjuk őket, de csak annyira, hogy a magot ki tudjuk szedni belőlük. Miután végeztünk, bőséges mennyiséget teszünk a fahéjas porcukorból a magok helyére.
- A töltött szilvákat félretesszük felhasználásig. A zsemlemorzsát olajon aranybarnára pirítjuk, ha már szép színe van, hozzáadjuk a vajat is, és elkeverjük benne.
- Ha a burgonyánk már teljesen kihűlt, kezdhetjük is a gombócozást. A burgonyát krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgáját és a puha vajat. Gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk, ügyelve arra, hogy ne dolgozzuk túl a masszát, amint összeáll, kész is. Ha az elkészült tésztát túl ragadósnak érezzük, adjunk még hozzá lisztet. Fontos, hogy ne adagoljunk túl sok extra lisztet hozzá, mert az elronthatja a gombócunk állagát!
- Egy nagy fazékban felteszünk vizet melegedni, és adunk hozzá egy nagy csipet sót. A tésztát lisztezett felületen nagyjából fél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és kb. 7×7 centis négyzeteket vágunk belőle. Minden tésztadarab közepére helyezünk egy szilvát, és négy sarkukat összecsípve gombócokat formázunk belőlük.
- A gombócokat gyöngyöző vízbe tesszük, és mikor feljönnek a víz tetejére, még 4-5 percig főzzük őket. Fontos, hogy egyszerre csak 4-5 darabot tegyünk a vízbe!
- Ezután szűrőlapát segítségével kiemeljük a gombócokat, és rögtön megforgatjuk őket a pirított prézliben.
- Az elkészült szilvás gombócokat egy jó nagy adag fahéjas porcukorral tálaljuk.
Tipp: Ha marad felesleges tésztánk, készítsünk belőle nudlit! Sodorjunk a tésztából vékony rudakat, vágjuk fel őket és főzzük ki 3-4 perc alatt. A megpuhult nudlikat forgassuk meg a prézliben, és szórjuk meg őket fahéjas porcukorral.
A receptet köszönjük Gál Melániának!