A Pasaréti tér virágárus házaspárjának állít emléket Kolodko Mihály legújabb miniszobra

Még 2021-ben adtunk hírt arról, hogy egy újabb Kolodko-miniszobor a Pasaréti téren található virágpavilon virágárus házaspárja, Aranka néni és Béla bácsi emléke előtt tiszteleg majd. Érdemes volt rá várni, hiszen az alkotás igazán szívmelengető üzenettel nyerte el végleges formáját.

Fotó: Őrsi Gergely Facebook-oldala

A történet 1974 őszén kezdődött, hiszen ekkor nyitotta ki először kis ablakát Aranka néni virágpavilonja a Pasaréti téri buszvégállomás és a trafik között. Nemcsak a színpompás virágok aranyozták be a környéken élők mindennapjait, de Aranka néni verseskötete is, mely 2004-ben jelent meg Egy virágbolt kulisszatitkai címmel.

Aranka néni halála után mérnök és hídtervező férje, Béla bácsi vette át a virágpavilont és árulta tovább a virágokat egészen 2021 februárjáig, amikor is jött a szomorú hír, hogy a virágpavilon nem nyit már ki többé.

Fotó: Őrsi Gergely Facebook-oldala

A környékbeliek fotókkal, virágokkal, mécsesekkel díszítették fel a magára maradt virágpavilont, majd közösségi kezdeményezésnek köszönhetően jött az ötlet, hogy állítsanak örök emléket a virágárus házaspár apró, hétköznapi, sokak életét bearanyozó gesztusainak.

A virágon csücsülő bronz, miniszoborba öntött házaspár ezúttal is Kolodko Mihály alkotása, ami méltó emléket állít nemcsak Aranka néni és Béla bácsi emlékezetének, de kedves gesztusainak és annak, hogy közel fél évszázados munkájukkal szebbé és vidámabbá tették a környékbeliek életét.

Ha Budán barangolnátok, tudjátok, Óbudán is találni Kolodko-alkotást: