Zöld oázisok és mesebeli kastélyok rejtőznek a Dél-Dunántúl dombvidékén

Látogassatok el Bikalra és környékére, amely számos lenyűgöző látnivalót tartogat. Merüljetek el a varázslatos középkori világ élményeiben, fedezzétek fel a vidék mesebeli kastélyait, a Konda-patak-völgyének zöld oázisát vagy az Óbányai-völgy természeti kincseit.

Élménybirtok, Bikal

Légy részese egy izgalmas középkori időutazásnak a bikali Élménybirtokon! A főbejáraton belépve azonnal a Mesefalu elvarázsolt vidékére érkezel, ahol a Varázsfestő házban egy nem mindennapi kiállítás vár rád, a Boszorkányházban hátborzongató élményekben lehet részed, a Kovácsműhelyben pedig a kovácsmesterség csínját-bínját is ellesheted.

A Déli-kapun áthaladva a városi forgatag nyüzsgésébe csöppenhetsz bele, ahol a kacskaringós utcák autentikus házaiban a középkori iparosok mesterségeivel ismerkedhetsz meg. Ne hagyd ki az Élménybirtok attrakcióit sem, a Mesefalu Madaras színpadának élménydús előadásait, a városon kívüli küzdőtér lovagi tornáit vagy éppen a Puchner Pódium koncertjeit. Mindezek mellett érdemes az Élménybirtok honlapjára vagy Facebook-oldalára is ellátogatni, ahol számos program közül szemezgethettek.

7346 Bikal, Rákóczi u. 22. | Weboldal

Óváros. Fotó: elmenybirtok.hu

A község határát őrző faóriásról itt írtunk:

Szászvári-várkastély

A XIV. században püspöki uradalmi udvarházként építették a szászvári várat, amelyet a török uralom és a 15 éves háború pusztításai sem kíméltek. A XVII. században háromszor is felgyújtották, egyszer felrobbantották, és végül 1686-ban került a császári csapatok birtokába.

Az erődítmény régészeti feltárása 1980-ban kezdődött el, majd 2015–2016-ban megtörtént műemléki helyreállítása. Ennek köszönhetően látogathatunk el ma a várkastélyba, amely napjainkban múzeumként működik. A tárlatok által megismerhetjük a vár történetét, XIV–XV. századi életét, az ásatások során előkerült gótikus és reneszánsz leleteket találhatunk, sőt még a korhű lovagi és püspöki ruhákat is felpróbálhatjuk.

7349 Szászvár, Vár u. | Weboldal

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Püspökszentlászlói kastély

A Zengő-hegység völgyében találhatunk rá a meseszép püspökszentlászlói kastélyra, amelyet még 1797-ben építtetett Esterházy Pál pécsi püspök nyári rezidenciaként. Illetve szintén neki köszönhetjük a lélegzetelállító arborétummal körülölelt, késő barokk stílusban megálmodott kastély melletti templomot is.

Az épület megannyi emléket őrizhet, hiszen a II. világháború után az Orsolya-rendi apácák éltek itt, majd később szerzetesnővérek szociális otthonaként funkcionált. Sőt, 1955-ben a kommunista hatalom itt tartotta fogva Mindszenty József bíborost, esztergomi érseket. Ma a felújított kastélyban előzetes bejelentkezést követően tartanak idegenvezetést, amely után az arborétumot is megtekinthetjük.

7694 Hosszúhetény, Püspökszentlászló | Weboldal

blank
Fotó: puspokszentlaszloikastely.hu

A gyönyörű arborétumról itt olvashatsz bővebben:

Konda-patak völgye, Dombóvár

Dombóvár különleges, összefüggő zöld oázisa a Konda-patak völgye, amely tavainak mentén vadregényes, árnyas ligetekben barangolhatunk. Mindeközben utunkat a völgy jellegzetes állat- és növényvilága kíséri végig, hiszen állóvizeinek környéke számos ritka, védett fajnak ad otthont.

A Szállásréti-tónál a 20 méter magas vízsugarakat lövellő szökőkutat csodálhatjuk meg, miközben egy gyönyörű környezetben piknikezhetünk. Majd a Fogadalmi-liget Kneipp-parkjának ösvényén köveken és faforgácsokon próbálhatjuk ki mezítláb a talpmasszás jótékony hatásait. Egy kicsit távolabbra tévedve pedig a Tüskei-tó horgászparadicsomát is felfedezhetjük.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Bodzás-forrás és Kisújbánya üdülőfaluja

Ha Bikal környékén vagy a Kelet-Mecsekben járunk, az Óbányai-völgy és Kisújbánya mesebeli, természeti kincsekkel tarkított vidékét semmiképp se hagyjuk ki. Az Óbányai-völgyben kalandozva lenyűgöző vízesések, sziklaalakzatok és erdei pihenőhelyek övezik utunkat, miközben a völgy egyik legszebb pihenőhelyére a Bodzás-forrásnál bukkanhatunk rá.

blank
Bodzás-forrás. Fotó: Györkő Zsombor

A mészkősziklák alól kibújó Bodzás-forrásnál asztalok, padok, tűzrakóhelyek teszik még hangulatosabbá erdei kirándulásunkat, majd a pihenőhelytől pár perc sétára tévedhetünk be Kisújbánya üdülőfalujába. Kisújbánya a környék igazi gyöngyszeme, ahol szépen felújított, viszont a vályogházak régi báját, hagyományos építészeti formáit megőrző épületek között andaloghatunk. A festői utcák között egy elbűvölő barokk templomra, a Béke-forrásra, vagy éppen Borsi-Lakatos László szobrászművész szoborparkjára is rálelhetünk.

blank
Kisújbánya. Fotó: Györkő Zsombor

Az Óbányai-völgyről és a környék további látnivalóiról itt olvashatsz: