Augusztus 20.: Íme a legjobb ingyenes programok Budapesten 2022-ben

Az augusztus 20-i hétvégén számtalan izgalmas ingyenes program vár benneteket Budapesten. Fesztiválok, koncertek, gasztroélmények, gyerekprogramok. Csak győzzétek végigjárni!

*** Bővebb infókért kattintsatok az események címére! ***

Többnapos ingyenes programok az augusztus 20-i hétvégén Budapesten 2022-ben

Szent István-napi Retró Tabán (csütörtök-vasárnap)

A Szent István-napi Retro Tabán programsorozat a rendkívül sikeres és nagyszámú közönséget vonzó Tabán Fesztivál alapjaira épül. Izgalmas zenei csemege lesz a kultikusnak mondható helyszínen, az évtizedekre visszanyúló pop-rock koncert hagyományokkal rendelkező Tabánban.

Tabán 2022 augusztus 20 koncertek
Fotó: szentistvannap.hu

Csárdafesztivál (csütörtök-vasárnap)

A Csárdafesztivál programsorozat keretein belül a belváros szívében, a Vörösmarty téren összegyűlik az ország csárdáinak legjava: itt megkóstolhatjátok legkedveltebb ételeiket. A hangulatot fokozandó élményprogramokkal, néptáncbemutatókkal és népzenei fesztivállal is várnak titeket.

Mesterségek Ünnepe (péntek-vasárnap)

Augusztus 19. és 21. között idén 36. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budai Várban közel ezer hazai és külföldi kézműves működik közre a kárpát-medencei kézművesség legnagyobb ünnepén. A rendezvény idei díszvendége Dél-Korea, a fesztivál kiemelt témája a faművességhez kapcsolódó mesterségek lesznek.

2022 augusztus 20 programok Budapest
Fotó: Péter János

Szabadrét Fesztivál (péntek-vasárnap)

Elektronikus és élő zene, jókedv, napsütés, természetközeli környezet, piknik, kora délutántól estig az Erzsébet téren.

Utcazene Fesztivál és Food Truck Show (péntek-vasárnap)

Az Utcazene Fesztivál és Foodtruck Show programsorozatnak köszönhetően a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a város legmenőbb foodtruckjai beköltöznek a Szabadság térre és a környező utcákba. A háromnapos rendezvény alatt kora délutántól egészen késő estig hallgathatják a kilátogatók a legkülönfélébb zenei stílusokat, miközben végigkóstolják a minőségi street food kínálatot.

Művészkert a Nehru Parton (péntek-vasárnap)

Tapasztald meg, hogyan él meg irodalmi örökségünk napjainkban, és miként találkozhat a klasszikus a kortárssal! A Platon Karatev, a Lázár tesók, Kepes András és még sok más ismert művész a színpadon.

2022 augusztus 20 budapest koncert
Fotó: szentistvannap.hu

Panoráma Classical a Filozófusok kertjében (péntek-vasárnap)

A Panorama Classical célja Magyarország komolyzenei életének méltó módon történő bemutatása. A páratlan és meghitt élőzenei élmény helyszínét a Filozófusok kertjébe tervezett nyitott színpad szolgáltatja, mely impozáns panorámát biztosít a budai várra, a Parlamentre és a Bazilikára egyaránt. A reggeltől estig tervezett programsorozat során teljes kényelemben, babzsákokból és puha pokrócokról élvezhetitek a zeneszót lámpafüzérek meghitt fénye alatt, a helyszíni vendéglátók által biztosított finom falatok és italok mellett.

Ingyenes koncertek augusztus 20 Budapest
Fotó: szentistvannap.hu

Magyar Ízek Utcája (péntek-vasárnap)

A Magyar Ízek Utcája hazánk legnagyobb gasztronómiai fesztiválja. A programsorozat célja a Kárpát-medence gazdag ízvilágának és gasztrokultúrájának bemutatása: így érkeznek résztvevők egyebek mellett az Őrségből, sőt még Kárpátaljáról és a Felvidékről is.

A Magyar Ízek Utcáján megkóstolhatod a 2022-es ország tortáját is:

Pannónia hajó látogatás (péntek-vasárnap)

A nemrégiben eredeti állapotába visszaállított Pannónia, 1927-ben épült termes hajó, mely a dunai hajózás békebeli időket idéző hangulatát adja vissza az idelátogatóknak.

Aranyvonat-kiállítás (péntek-vasárnap)

Ismét lehetőség nyílik nemzeti kincsünk, az Aranyvonat megcsodálásra: az impozáns kocsiszerelvény az államalapító halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban, azonban a második világháború alatt a Szent Jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi is megsemmisült. 2015-ben a Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére indult a rekonstrukció, melynek eredményeként 2020. augusztus 20-án adták át a feltámasztott Aranyvonatot, melyet idén ismét testközelből megtekinthetik a kilátogatók.

Operett Korzó a Vigadó téren (péntek-vasárnap)

Ünnepeljétek az államalapítást operettdallamokkal! Az Operett Korzó augusztus 19-21. között ismét megörvendezteti a zene rajongóit, és egy kellemes programsorozata invitál titeket a Duna-parti Vigadó térre.

Időkapszulák az Erzsébet téren (péntek-vasárnap)

Küldj üzenetet a jövőbeli énednek! A belváros öt pontján állítottak fel Időkapszulát, ahol híres történelmi személyek iránymutatásával rögzíthetsz egy videóüzenetet 2023-ra. Te mit fogsz üzenni?

Városok Sétánya (péntek-vasárnap)

A Városok Sétánya programsorozat célja Magyarország 348 városi ranggal rendelkező településének bemutatása. 22 totemoszlopot állítottak azért, hogy bemutassák a kilátogatóknak hazánk minden egyes városát – persze csak röviden. Ábécésorrendben, hogy mindenki megtalálhassa szülővárosát, lakhelyét, esetleg a kedvenc nyaralóhelyét. Emellett lehetőség nyílik játékokra is, melyek keretein belül érdekességeket, meghökkentő tényeket ismerhettek meg.

Varázsliget (szombat-vasárnap)

A Varázsliget programsorozat keretein belül az egyre szépülő Városligetben, a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő területen igazi csodákban lesz részük a kilátogató lurkóknak és a gyermeklelkű felnőtteknek. A herceg- és hercegnőképző programokon túl fellépnek többek között a Tűzmadarak vásári mutatványosai, valamint gólyalábasok is. A kulturális programokon kívül játékos honvédségi bemutatók, például lézerlövészet is várja a kicsiket és a nagyokat.

Varázsliget a Városligetben
Fotó: szentistvannap.hu

Hősök Útja a Tóth Árpád Sétányon (szombat-vasárnap)

A Hősök Útja programsorozat keretein belül a Hadtörténeti Múzeummal karöltve hagyományőrző csoportok és színészek előadásait tekinthetitek meg a Tóth Árpád sétányon, egész nap. A hét történeti színben 10-15 perc hosszú jeleneteket adnak elő a társulatok színházi előadásokhoz hasonló stílusban. A műsorok játékos formában teszik átélhetővé és szórakoztatóvá a magyar történelem hősies pillanatait kicsik és nagyok számára egyaránt.

Sporthősök (szombat-vasárnap)

A Sporthősök programsorozat keretein belül lehetőségetek nyílik, hogy találkozzatok nemzetünk sporthőseivel, meghallgassátok sikertörténeteiket és közösen visszaidézzétek a magyar sport legnagyobb sikereit. Két teljes napon keresztül nyerhettek betekintést a hazai sport kiemelkedő sikereinek kulisszatitkai mögé és ismerhetitek meg azt a különleges világot egyenesen a legendáktól, melyről a közvetítések már nem szólnak.

Road Movie Live (szombat-vasárnap)

A Road Movie keretein belül a legnépszerűbb hazai zenekarokat és előadókat kérték fel a program megálmodói, hogy olyan dalokat írjanak, amelyekben a hozzájuk legközelebb álló tájak, utcák, terek, városok vagy éppen régiók elevenednek meg. A szerzők mellett neves zenei és játékfilmes rendezők készítenek klipet a dalokhoz. A Road Movie Live eseményén ezekkel a hazai zenekarokkal találkozhattok élőben.

ingyenes programok augusztus 20 Budapest
Fotó: szentistvannap.hu

Divat & Design Fesztivál (szombat-vasárnap)

A Divat & Design Fesztivál keretein belül kézműves foglalkozásokkal, fenntarthatósági programokkal, izgalmas kerekasztal-beszélgetésekkel és városi sétákkal várnak titeket a Bálnában, illetve a főváros különböző pontjain.

Kapisztrán téri programok (szombat-vasárnap)

Toborzók, tűzszerészek, különleges erők, katonai rendészek, zenészek egész napos bemutatói, kiállításai a Kapisztrán téren.

Ingyenes ünnepi programok augusztus 19-én

Hold-Fény-Mesék

Klasszikus szerzőink – többek között Arany János, Benedek Elek, Illyés Gyula és Petőfi Sándor – magyar monda- és mesevilág ihlette történeteinek felhasználásával készül a Szent István Nap egyedülálló látványvilágú produkciója, a Hold-Fény-Mesék, amely kifejezetten az ünnepi alkalomra íródott allegorikus műben a Tündérkert elrabolt fényének történetét meséli el. Mindezt a fényfestés és az utcai installációs művészet eszközeivel, mozgó óriás alakokkal, monumentális élőképekkel.

Mandoki Soulmates koncert

30 éves jubileumi koncertet ad Budapesten az impozáns budai Várban, a Szentháromság téren a Grammy-díjas tagok sorát felvonultató Mandoki Soulmates.

Ingyenes programok augusztus 20-án 2022-ben

Szent Korona-látogatás

Az augusztus 20-ai nyílt napon lehetőségetek nyílik a Szent Korona, a díszlépcsőház, valamint a kupolacsarnok ingyenes megtekintésére az Országházban.

Nyílt nap a Széchenyi Könyvtárban

Ünnepeljétek a nemzeti könyvtárban a nemzeti ünnepet! Most bejárhatjátok az épületet és kalandozhattok a sötét raktárak mélyén is.

Aranybulla 800 // Levéltári nyílt nap

Magyarország 2022-ben ünnepli az Aranybulla kibocsátásának 8oo éves évfordulóját. Az Aranybullát őrző Magyar Nemzeti Levéltár augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, különleges Aranybulla iratbemutatókkal, kiállítással, hagyományőrző foglalkozásokkal és játékokkal vár titeket.

Ha Budapest helyett mégis a Balatont választanátok ezen a hétvégén:

Tian Guo Mennyei Zenekar

A Tianguo Marching Band egy nemzetközi zenekar, melynek a világ különféle tájain vannak tagjai. Egy közös cél tartja össze őket, hogy bemutassák zenéjükkel a Fálun Dáfá szépségét. A Fálun Dáfá egy ősi keleti hagyományokon alapuló meditációs gyakorlat. Célja, hogy az embereknek segítsen testi, lelki, szellemi megemelkedést, nemesedést elérni az Őszinteség, Irgalmasság, Tolerancia univerzális elvek mentén.

Nyílt nap a Vasúttörténeti Parkban

Augusztus 20-án szombaton a Vasúttörténeti Park ingyenes belépéssel vár titeket.

További ingyenes múzeumi programok augusztus 20-ra 2022-ben:

Ünnep a Sétaműhellyel – Kézzel készült Budapest

Designelméleti szakemberrel sétálhatjátok be a Belváros meghatározó kortárs bemutatótereit, ahol nemcsak az alkotás folyamatával és a kész művekkel, hanem magukkal a tervezőkkel is találkozhattok és kérdezhettek tőlük.

ingyenes programok augusztus 20 Budapest
Fotó: Sétaműhely

Funkyzeit Yacht Party x Caché Life Records // Pontoon

Hagyományörző ünnepi funkparádé Pontoonon a Caché Life Recordsszal, ahol a keleti és nyugati vibeok totális syncben vannak.

KOBUCI Házibuli

Augusztus 20-i szellemi szabadfoglalkozás jó borokkal és sörökkel a Kobuci Kertben. A belépés a 22 óráig tartó koncertek után ingyenes.

Az ünnepi tűzijátékot elhalasztották

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján az operatív törzs arra jutott, hogy az este 9 órára tervezett tűzijáték megtartása nem biztonságos. A tervek szerint a tűzijátékot jövő szombat este 9 órakor tartják meg.

2022 augusztus 20 tűzijáték Budapest helyszín
Fotó: szentistvannap.hu

Még több budapesti programot találtok augusztus 20-ra korábbi cikkünkben: