Íme a legjobb programok a héten a Balaton partján – 2022. augusztus 9-14.

Hétről hétre temérdek program vár benneteket a Balaton partján. Koncertek, bortúrák, piknikek, fesztiválok, gyerekprogramok – ezek közül válogattunk nektek.

Programok a Balaton északi partján

Balatonfüredi borhetek (2022. augusztus 5-28.)

1932 óta minden év augusztusában megrendezik a Balatonfüredi Borheteket, amelyen a borvidék legjobb nedűi kóstolhatók. A platán fákkal övezett sétányon a boros gazdák faházakból kínálják a térség jobbnál jobb borait.

Fotó: iStock

Garten Balaton – kortárs művészeti fesztivál (több helyszínen, 2022. augusztus 5-14.)

A Balaton északi partjának immár négy településén negyedik alkalommal rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált. A tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik. Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein 7 kiállítás és majd 40 program várja a vizuális művészetek szerelmeseit.

Állandó programok és látnivalók a Balaton északi partján:

Süle Zsolt – “A bolondnak van története” (Veszprém, 2022. augusztus 9.)

Süle Zsolt ingyenes dalszerzői estje, A bolondnak van története címmel a veszprémi Fortepiano udvar teraszán.

Zene a Kertben – nyáresti koncertek a Folly Arborétumban (Badacsony, 2022. augusztus 10.)

Nyáresti koncertek Hajdu Klárával és Szakonyi Milánnal a Folly Arborétum és Borászatban. A koncertek az arborétumi belépő megváltása mellett ingyenesen megtekinthetőek.

Balatoni programok 2022 augusztus

Bortúra Badacsonyban (Badacsony, 2022. augusztus 10.)

A Badacsony Borközelből programsorozat a tavasztól késő őszig tartó időszakban számos szakvezetéses bortúrát tartogat számotokra. Pincéről pincére járva, borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrták össze számotokra, eközben pedig a helyi családi pincészetek finomabbnál finomabb borait ismerhetitek meg, lenyűgöző látvány kíséretében. A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során szakvezetőnk mesél és bemutatja a borvidék történelmét, Badacsony kialakulását, különlegességeit, legendáit és az ott élő embereket.

Fenyő 75 (Balatonfüred, 2022. augusztus 10.)

Fenyő Miklós a 60-as óta Magyarország első számú és utánozhatatlan rock&roll nagykövete, és a mai napig számtalan koncertet ad országszerte, de akár a határokon túl is, egész évben. Balatonfüredi koncertjén a Fenyő Gyöngye zenekar és a Csacska Macska vokál kíséri, a Jampi Angyalok pedig mindent megtesznek azért, hogy mindenkit táncba vigyenek. A koncerten természetesen felcsendülnek majd az elmaradhatnak örökzöld slágerek is, mint a Csókkirály, a Hotel Menthol, a Csavard fel a szőnyeget, vagy a Made in Hungária, de meglepetésekben sem lesz hiány.

Mutatjuk, merre induljatok, ha megéheznétek a Balaton partján:

Móser Ádám koncert a Tagyon Birtokon (2022. augusztus 11.)

Móser Ádám zenéjének központi gondolata az improvizáció szabadsága. Francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek kortárs elemekkel benne.

Romantikus holdfénytúra a Szigligeti várban (Szigliget, 2022. augusztus 11.)

Fedezzétek fel a nyáresti holdfényben a Szigligeti várat! A túra alatt egy szakképzett túravezető segítségével megismerhetitek a vár és az ott élő emberek történetét, valamint Szigliget falu egykori életét és néprajzi vonatkozásait. Azt is megtudhatjátok, hogy milyen katasztrófa tett pontot a vár történetének végére.

Balatoni programok 2022 augusztus
Fotó: DRONE EYE photography

Mező Misi: Mesélő // frissTerasz (Badacsonytomaj, 2022. augusztus 11.)

Mező Misi a magánéletéből és a zenei pályája során megélt élményeiről mesél egy zenés est keretében.

FESTetics – Parkfesztivál (Keszthely, 2022. augusztus 11-14.)

Színes programkavalkád kicsiknek és nagyoknak egyaránt, négy napon át a Festetics kastély parkjában.

Ha jó strandbisztrót kerestek a magyar tengernél:

Margófeszt (Szentgyörgyvár, 2022. augusztus 11-14.)

Irodalmi és színházi programokkal, rengeteg zenével, kertmozival, helyi borokkal és ételekkel várnak benneteket idén is a zalai dombok közé.

LégyOtt zenés esték a Tóparton (Tapolca, 2022. augusztus 12.)

LégyOtt zenés esték a Tóparton. Festői környezet, mediterrán hangulat és élő zene Tapolcán, a Malom-tó partján. A hangulatos tó partján a található vendéglátóhelyeknek köszönhetően akár egy kellemes vacsora közben lehetünk részesei a természet és a művészet közös csodájának.

Nosztalgiavonatok is várnak az északi parton 2022 nyarán:

Fekete Jenő Duó koncert (Balatonalmádi, 2022. augusztus 12.)

Fekete Jenő a nyolcvanas évektől kezdve népszerűsíti az amerikai népzene gyökereit, ősi hagyományait rejtő blues zenét, a szakma az egyik legautentikusabb blues zenésznek tartja.

Borkorzó Balatongyörökön (2022. augusztus 12-14.)

Augusztusban is várnak Balatongyörökön a BorKorzóval az árnyas Balaton-parti sétányon, a strandbejárattal szemben. Ha meguntátok a strandon a fürdőzést, akkor irány a part és élvezzétek a nyári pezsgő hangulatot, a finom és hűs borokat, az ízes helyben sült ételeket és a jó programokat.

Pont Csopak 2022 | több mint kertmozi (Csopak, 2022. augusztus 12-13.)

A Pont Csopak eseménysorozat keretein belül egészen szeptemberig havonta egyszer, egy teljes hétvégére kulturális találkozóponttá válik a Plul Malom. Minden hétvége egy-egy fontos és aktuális téma köré szerveződik, és különleges programokat kínál kicsiknek és nagyoknak, délutántól egészen késő estig. Kertmozi, színházi előadások, koncertek, beszélgetések és kulináris kalandok Csopakon, a Balaton keleti medencéjének kultikus ékszerdobozában.

Mutatjuk, hol lehet még kertmozizni a Balatonon idén nyáron:

Concerto Acustico | Péterfi Kinga & Szakcsi-Lakatos Róbert koncertje (Kisapáti, 2022. augusztus 13.)

Nem mindennapi környezetben ad koncertet augusztus 13-án Péterfi Kinga jazz- és bluesénekesnő, valamint Szakcsi Lakatos Róbert jazz-zongorista. A 19.30-kor kezdődő előadásnak a Taberna Infinito Tapas&Grill Bár ad helyet, és a mennyei harapnivalókról is gondoskodik. Előzetes asztalfoglalás szükséges!

Programok a Balaton északi partján

Balatonica Fusion Open Air Party (Badacsonytomaj, 2022. augusztus 13.)

Augusztus 13-án, szombaton Badacsonyban indítják útjára a Balatonica zenei projectjét, ahol Marga Sol és Darles Flow képviselik az ibizai életérzést, a napsütést és a perzselő nyári este hangulatát, Numbred és Rizkid pedig a magyar elektronikus zenei szcénát.

Éjszakai SUP – csillaghullás a Balatonon (Alsóörs, 2022. augusztus 13.)

Páratlan látványban lesz része azoknak, akik augusztus 13-án, a Balaton vizén ringatózva csodálják meg a Perseidákat. A Balatonsup szervezésében megvalósuló csillagles alkalmával a résztvevők diszkréten kivilágított, lehorgonyozható SUP-deszkán élhetik át az égi jelenséget.

Programok a Balaton északi partján

Holi Beach Festival ✘ Viviera Beach (Keszthely, 2022. augusztus 13.)

2022-ben sem marad Holi Beach Festival nélkül Keszthely. Mi több, ezúttal UV színekbe burkolózva veszik be az északi-partot.

Balatoni programok a déli parton

Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency (Szólád, 2022. augusztus 1-14.)

Az V. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency idén már egy két hétig tartó eseménnyé nőtte ki magát, amelyen több mint tíz tehetséges hazai és nemzetközi kortárs művész vesz részt. Az esemény célja, hogy az Alkotóműhely magas színvonalú szakmai közeget, valamint zavartalan és nyugodt körülményeket biztosítson a jelentkező művészeknek ötleteik megvalósításához. Az elmúlt évek során közel ötven tehetséges művész alkotott nálunk.

Levendulaszüret Kőröshegyen (Szólád, 2022. augusztus 1-20.)

Ha a magyar tenger után a levendulatengerben is nyakig elmerülnétek, irány a Kőröshegy! 8 hektár levendula illatozik náluk egész nyáron, árnyas ligetekkel körbeölelve. Tapasztaljátok meg a levendula nyugtató hatását, kapcsolódjatok ki és vigyétek haza magatokkal az élményt illatos lila csokorba kötve.

Kirándulóhelyek a déli parton, amikért megéri útra kelnetek:

Frakk, a macskák réme – Mesemusical csaholással és macskakergetéssel (Balatonszemes, 2022. augusztus 10.)

Frakk, a macskák réme mesemusical a Madách Színház művészeivel, Balatonszemesen, augusztusban két alkalommal.

BAHART Varázshajó (Fonyód, 2022. augusztus 10.)

A gyerekek számára szuper programnak ígérkező Varázshajók összesen 9 kikötőből indulnak a Balaton körül, hogy egy igazán élménydús hajóprogramban legyen részük a Balaton közepén. A hajók Fonyódról indulnak, augusztusban minden szerdán, 17:00 órai kezdettel!

Mesés Kikötő (Balatonboglár, 2022. augusztus 11.)

Csütörtökönként 10:30 órától bábelőadások, színházi produkciók, koncertek és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket a balatonboglári Kultkikötőben!

Kisvakond a nagyvárosban Mesemusical / bábelőadás (Fonyód, 2022. augusztus 11.)

Kisvakond a nagyvárosban mesemusical és bábelőadás Fonyódon, a Madách Színház művészeinek előadásában.

Laton-Laton-Balaton – Rutkai Bori Banda a Kultkikötőben (Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonszárszó, 2022. augusztus 11., 12., 14.)

Frissítően üdítő zenékkel, vicces dalszövegekkel, és sok-sok mesével és színpompás, horgolt bábokkal várnak titeket is a “Laton-party” vidám, családi buliba.

Meseszép japánkertre is bukkanhattok a déli parton:

RockBalaton (Fonyód, 2022. augusztus 11-14.)

Augusztusban négy napon át megtelik rock zenével Fonyód. A RockBalaton fesztiválon fellép a magyar rock zenei szcéna krémje, hogy ütős dallamaikkal szórakoztassák az érdeklődőket.

Dunakanyar – Szinetár Dóra és Makranczi Zalán előadásában (Balatonföldvár, 2022. augusztus 12.)

Szinetár Dóra és Makranczi Zalán játssza Karinthy Ferenc Dunakanyar című darabjának főszerepeit. A Dunakanyar kétszemélyes színmű, melyet Szinetár Miklós rendezett a Szentendrei Teátrum felkérésére, balatonföldvári előadásuk pedig a Kultkikötő programsorozatának keretein belül valósul meg.

Jó ebédhez szól a nóta – élőzenés ebéd a BL YachtClubban (Balatonlelle, 2022. augusztus 13.)

Élőzenés ebéd a BL YachtClubban minden szombaton. A kiváló ételekhez a muzsikát a Four Season Duo szolgáltatja.

ÉlményFestés a Balaton parton (Zamárdi, 2022. augusztus 13.)

Élményfestés a nyugalmat és békét árasztó hatalmas víztükör közvetlen közelében. Előképzettség nem szükséges, előzetes bejelentkezés viszont igen.

Programok a Balaton déli partján

Dalok egy zongorával – Dés László (Balatonszárszó, 2022. augusztus 13.)

A Kultkikötő programsorozatának vendége lesz Dés László, aki csupán egy zongora kíséretében, Balatonszárszón ad koncertet a nagyközönség nagy örömére.

Minden lében három kanál – Körúti Színház (Balatonboglár, 2022. augusztus 13.)

Színházi komédia két felvonásban Balatonbogláron, a Kultkikötő szervezésében.

Bagossy Brothers Company koncert – Bor.Zene.Zala (Zalaszabar, 2022. augusztus 13.)

A Bagossy Brothers Company 2013-ban alakult indie rock, alternatív rock, folk-rock stílusú zenét játszó, erdélyi magyar zenekar. Mára már az ország egyik legkedveltebb bandája, akik idén beveszik a hegyi pikniket!

Programok Balaton déli part
Fotó: Kányavári Borbirtok Facebook oldala

Balatoni Retro Láz @ Plázs Siófok (2022. augusztus 13.)

Tombolj a 90-es és 2000-es évek legmenőbb zenéire a Balaton legnagyobb retro fesztiválján!