35 kihagyhatatlan kirándulóhely és látnivaló a Balaton déli partján

Ha már bebarangoltátok az északi part mesés látnivalóit, garantáljuk, hogy kalandokból a Balaton déli partján sem lesz hiány. Megmutatjuk, honnan érdemes kémlelni a túlpartot, honnan nyílik a legszélesebb rálátásunk a megunhatatlan magyar tengerre, de olyan titkos látványosságokat is ajánlunk, ami nélkül nem érdemes elhagynunk e felejthetetlen vidéket.

Balatonvilágosi magaspart

Ha mindig is ábrándoztunk romantikus balatoni naplementéről, a balatonvilágosi magaspartnál keresve sem találni alkalmasabb helyet a naplementemozihoz. Innen azonban nemcsak a naplementében érdemes gyönyörködni, de a szemünk elé táruló legszélesebb balatoni panorámában is. Mondanunk sem kell talán, hogy belátni innen a teljes keleti medencét, így, ha van némi időtök, érdemes az egyik padon ráérősen megpihenni.

Balaton déli part látnivalók: Balatonvilágosi magaspart
Fotó: Györkő Zsombor

Búbos vöcsök tanösvény, Kányavári-sziget

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található Búbos vöcsök tanösvény a környék egyik leglátogatottabb útvonala, a 15 állomásos, kb. 1-1,5 óra alatt teljesíthető út kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik. Az állomásokat jelölő táblák mindegyike egy-egy madárcsoportot ismertet, így tudhattok meg mindent többek között a parti madarakról, az énekesekről és a ragadozókról is. Gyakran megmutatkozik a névadó is: a környék jelképeként is szolgáló búbos vöcsök madarat is kiszúrhatjátok.

Balaton déli part látnivalók: Búbos vöcsök tanösvény, Kányavári-sziget
Fotó: Györkő Zsombor

Vendéglátóhelyek a déli parton, amiket mindenképp érdemes felkeresni:

Deseda-tó és arborétum

Kaposvártól északra rejtőzik hazánk leghosszabb mesterséges tava, a nyolckilométeres Deseda. A varázslatos tó és az azt körülölelő arborétum tartalmas kikapcsolódást ígér az aktív sportok szerelmeseinek, hiszen azon túl, hogy többféle tanösvényen barangolhatjuk be a környéket, egy jól kiépített kerékpárútvonalon csaknem teljesen körbe is biciklizhetjük, ráadásul nemcsak földön és csónakon, de a levegőben, pontosabban lombkoronaszinten, a hat méter magasan futó fapallós kalandsétányon is kémlelhetjük a festői horizontot. A család apraja pedig a Fekete István Látogatóközpontban és a meseerdőben gyarapíthatja élményei sorát.

Balaton déli part látnivalók gyerekkel: Deseda-tó és arborétum
Fotó: Békési József

Fehérkő vára, Kereki

A Balatonföldvártól délre, Kerekiben található középkori látványosságot immár fapallós gyalogosösvényen járhatjuk körbe. Az állagmegóvó munkák nyomán a régió egyetlen épen maradt kővárán ráadásul kialakításra került egy panoráma- és pihenőterasz is. A 283 méter magasan elterülő romokról csodálatos panoráma nyílik a közeli kőröshegyi völgyhídra, míg a távolban felderengenek a Balaton északi partjának vonulatai.

Fehérkő vára, Kereki
Fotó: Varga Attila

Fehérvízi-láp, Balatonfenyves

A Balatonfenyveshez tartozó Fehérvízi-láp hazánk egyik legkülönlegesebb hangulatú, legtitokzatosabb tája, egy zegzugos vízi világ, valódi madármennyország, amelyet akkor is érdemes felkeresni, ha még soha nem olvastuk a Tüskevárat. A sűrű nádasokkal teletűzdelt egykori mocsárvilág ökológiai szempontból nézve ma csak árnyéka régi önmagának, így is számos értékes növénynek és állatfajnak szolgál otthonául, a mocsári nőszőfűtől kezdve a bakcsón át az őzekig.

Fehérvízi-láp, Balatonfenyves
Fotó: balatonfenyves.hu

Fonyódi palánkvár

Fonyód első erődítményének építése a 16. századhoz köthető. A palánkvár hosszú ideig ellenállt a török ostromnak, majd 30 évvel később teljesen lerombolták. A hajdani cölöpvár azonban nemrégiben teljesen megújult, így, ha Fonyódon jártok, sétáljátok körbe a területet egy kirándulás alkalmával.

8640 Fonyód, Szent István utca 120.

Fonyódi palánkvár
Fotó: fonyod.hu

Gömbkilátó, Balatonboglár

A 2020-as év kilátójának megválasztott balatonboglári Xantus János Gömbkilátó kötelező délnyugati látnivaló: a Magyar Atomiumként is ismert ikonikus építményből káprázatos látvány tárul elénk az ország legnagyobb tava és az északi part tanúhegyei felé. A kilátóhoz vezető úton a 30-as évek templomépítészetének színvonalas példányával találkozhatunk, a Várdombon található balatonboglári kalandparkban pedig mindannyian hozzájuthatunk napi adrenalinadagunkhoz.

Balaton déli part kilátó: Gömbkilátó, Balatonboglár
Fotó: Sir Drone A Lot

Hajózástörténeti Látogatóközpont, Balatonföldvár

A látogatóközpont célja, hogy kicsik és nagyok egyaránt megismerhessék a balatoni hajózás történetét és kultúráját, interaktív módszerekkel. A kerekesszékkel is megközelíthető, hajóalakú múzeumépületben van mozi, kávézó és tematikus játszószoba is, a tetején pedig kilátótorony, lenyűgöző panorámával.

8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50.

Múzeumok balaton déli part: Hajózástörténeti Látogatóközpont, Balatonföldvár
Fotó: Horváth Zsolt

János-hegyi pincesor, Buzsák

A János-hegyi pincesor olyannyira balatoni különlegesség, hogy Buzsák műemlékeként tartják számon. A területen mintegy 60 nádfedeles, korhű pincét járhattok körbe, ezeket a helyi gazdák örömmel megmutatják belülről is. Hogy teljes legyen az élmény, egy kis saját borral biztosan megkínálnak majd titeket.

János-hegyi pincesor, Buzsák
Fotó: Hevesi Zoltán

Izgalmas családi programok a Balaton északi és déli partján:

Jókai park, Siófok

Az egykori siófoki lóversenypálya helyén, 4,6 hektáron terül el a város legnagyobb parkja, ahol égig nyújtózó fák, illatos virágmezők, távol-keleti japánkert és romantikus angolkert is várja a hangulatos sétára áhítozókat, de a tavirózsákkal tűzdelt tavacska partján is élvezhetjük a lemenő nyári nap sugarait.

Jókai park, Siófok
Fotó: Györkő Zsombor

Kányavári-sziget, Balatonmagyaród

Az egész évben szabadon látogatható Kányavári-szigetre egy különleges ívű fahídon keresztül érkezünk meg, majd kezdetét is veheti a 1,5 kilométeres Búbos vöcsök tanösvény bebarangolása, amely 15 állomáson keresztül kalauzolja a kirándulókat. A kirándulást kiegészíthetjük horgászással és tűzrakással, de új játszótér is várja itt a gyerekeket.

8753 Balatonmagyaród

Kányavári-sziget, Balatonmagyaród
Fotó: Szuditsch Péter

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Zalakomár

A gyerekek hatalmas kedvence lesz az ország legnagyobb látogatható bivalycsordájának megtekintése a hatalmas területet felölelő kápolnapusztai bivalyrezervátumban. Interaktív kiállítás, játszótér és állatsimogató is várja a családokat, sőt, akár lovaskocsikázáson is a környék felfedezésére indulhatunk.

8751 Zalakomár és Balatonmagyaród között

Balaton déli part látnivalók gyerekkel: Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Zalakomár
Fotó: Szuditsch Péter

Kis-Balaton Ház, Zalavár

Zalavár-Várszigeten várja látogatóit a Kis-Balaton Ház, amely nemcsak bemutatja a sokszínű tájegység természeti értékeit, hanem mesél a Kis-Balaton történeti és néprajzi kincseiről is. Terepasztal hozza közelebb az érdeklődőkhöz az egyedülálló tájegység gazdag növényvilágát, míg egy, a középkori várak hangulatát idéző terem tárja fel Zalavár történetét, de a Kis-Balaton mikroszkopikus élőlényeit is megfigyelhetjük, és bemutatkozik a téli és a nyári berek élővilága is. A Kis-Balaton Ház november 15-ig, keddtől vasárnapig látogatható.

8392 Zalavár, Vársziget

Balaton déli part kirándulóhelyek: Kis-Balaton Ház, Zalavár
Fotó: Szuditsch Péter

Kishegy, Balatonlelle

Ha már kívülről fújjuk a Badacsony összes pincéjének minden tételét, vegyük az irányt a balatonlellei Kishegy felé, amely a Dél-Balatoni Borút részeként számos kiváló borászatot, egy parasztbarokk stílusban épült Szent Donát-kápolnát, ráadás gyanánt pedig a túlpart tanúhegyeire nyíló lenyűgöző panorámát kínál. A kegyhellyel szemben áll a vele egykorú Majthényi Présház, amely remek helyi borok és házias ételek mellett gyönyörű kilátásáról is híres.

Eldugott kirándulóhelyek balaton: Kishegy, Balatonlelle
Fotó: Getty Images

Kishegyi kilátó, Balatonlelle

Balatonlellétől mindössze 3 kilométerre található a 300 méter magas Kishegy, amely új, 20 négyzetméteres panoráma- és pihenőterasszal gazdagodott a közelmúltban. A Kishegyen elterülő Parkerdő többrétű újításon esik át: többek között kiszélesítették a hegycsúcsra vezető utat, információs táblákat tettek ki, kialakítottak egy új játszóteret, és a területen új kerékpártárolókat, asztalokat és padokat helyeztek el.

Kishegyi kilátó, Balatonlelle
Fotó: Kubicsek Krisztián

Kőhegyi-kilátó, Zamárdi

Páratlan panorámában gyönyörködhetünk a déli part Kőhegyének tetején álló őrszemről, mely gyalogosan és kerékpárral is könnyen megközelíthető. A 2000-ben épített fedett, köralapú Kőhegyi-kilátóba lépcsősor vezet fel bennünket. A 219,8 méteres magaslaton álló kilátóból kedvünkre pásztázhatjuk a Balaton északi partját, a szemközt található Tihanyi-félszigetet és a kilátót körbevevő romantikus pincesor háztetőit.

Kőhegyi-kilátó, Zamárdi
Fotó: Györkő Zsombor

Kőröshegyi Levendulás

Hét hektárnyi, pazar balatoni panorámás, provence-i látképet meghazudtoló festői környezetet és idilli hangulatot nyújt a kőröshegyi levendulás, ahol közel két hónapon keresztül, júniustól júliusig francia, júliustól augusztus közepéig üde angol levendula kerülhet frissen szüretelve a kosarunkba.

Kőröshegyi Levendulás
Fotó: Köröshegyi Levendulás – Facebook

Kvassay sétány, Balatonföldvár

A füredi Tagore déli párja a platánokkal szegélyezett, Balatonföldvár díszeként elhíresült, Kvassay Jenő vízmérnök által megálmodott parti sétány. Az arisztokrata villákkal teletűzdelt promenádon 1200 méter hosszan gyönyörködhetünk az északi part vonulataiban. A kikötő és a Csigaház étterem között húzódó partszakaszon haladva félúton találkozhatunk a halászfiú szobrával, ahol megállhatunk egy pillanatra, hogy együtt kémleljük a magyar tenger hullámain megcsillanó lemenő nap fényét.

Kvassay sétány, Balatonföldvár
Fotó: balatonfoldvar.info.hu

Madárvárta, Balatonmagyaród

A Kis-Balaton déli csücske felé egy furcsa, hasított akácfarönkökből épült vityillóra lesz figyelmes az ember, amely elsőre olyan, mintha egy Tolkien-regényből kilépő délibáb lenne, valójában viszont egy, a Zürichi Egyetem hallgatói által, 2003-ban épített madármegfigyelő kunyhó.

8753 Balatonmagyaród, a Hídvégi-tó duzzasztójánál

Madárvárta, Balatonmagyaród
Fotó: Szuditsch Péter

Panoráma sétány, Fonyód

A déli part egyik legnépszerűbb üdülőhelyéhez tartozó, faragott kőpadokkal díszített sétány egyik oldalán a Bélatelep gyönyörű villasorát, míg a másikon a Balaton-felvidék hegyvonulatát találjuk. A 231 méter magas Sipos-hegyre vezető promenád egy 50 méter magas kilátóban csúcsosodik ki: a Várhegyi Széplátó nevet viselő építmény a Balaton nyugati medencéjére nyíló körpanorámával és varázslatos naplementékkel várja a látogatókat.

Panoráma sétány, Fonyód
Fotó: László Orsolya

Pipo várkastélya, Ozora

Filippo Scolari, ismertebb nevén, Ozorai Pipo különleges várkastélyát fedezhetitek fel, ha ellátogattok a Balatontól alig egyórányira található Ozorára. A szabályos négyzet alaprajzú, reneszánsz hangulatot idéző várárkos kastély kezdetben az itáliai városi palotákra emlékeztetett. A várkastélyba érkezve igazi lovagkori világ fogadja a látogatókat: megelevenedik itt a középkori élet, megtekinthető Pipo hitvesének hálószobája, a fegyvergyűjtemény a gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatonával, akárcsak a 17. századi főúri konyha, de bejárható a díszes trónterem és a reneszánsz ebédlő is.

7086, Ozora, Várhegy utca 1.

Pipo várkastélya, Ozora
Fotó: NÖF

Récéskúti bazilika romjai, Zalavár

Zalavár aprócska községének határában, a faluból Zalaszabarra tartó országúttól nem messze rejtőzik a Récéskút-sziget több ezer éves műemléke, amelyet tízperces, nádasokon keresztülvezető gyalogút során tudunk megközelíteni. A napsütötte tisztáson elterülő római kori romokat a XI. században, I. István magyar király korában építették, de valószínűsíthető, hogy már honfoglaló őseink is egy templommal találták itt szembe magukat, mikor a Kárpát-medencébe érkeztek. Ma egy 20 méter hosszú, 12 méter széles, háromhajós, pilléres épület maradványaira bukkanhatunk itt.

Récéskúti bazilika romjai, Zalavár
Fotó: Szuditsch Péter

Simontornyai vár

A Simontornyán található toldozott-foltozott várkastély ősét az 1270-es években emeltette Salamon fia, Simon, de később Ozorai Pipo, a Garai család és Beatrix királyné is birtokolta az erősséget: az ő idejük alatt kezdte el a gótikus rezidencia egy fényűző reneszánsz palota képét magára ölteni. A pontot az i-re a művelt diplomata, Buzlay Mózes nevéhez fűződő átépítések tették fel, virágkorát is ekkor, a 16. század elején élte.

Simontornyai vár
Fotó: Györkő Zsombor

Siófok Víztorony

Siófok szívében található a város emblematikus épülete, a 45 méter magas Víztorony. A tetejére két panorámalifttel juthattok fel, ahol 360 fokos, csodálatos balatoni kilátás vár benneteket. Ha kigyönyörködtétek magatokat, próbáljátok ki a toronyban kialakított kávézót, oxigénbárt és élményközpontot is.

8600 Siófok, Fő tér 11.

Siófok Víztorony
Fotó: Getty Images

Siófoki evangélikus templom

Mert Siófok nem csak a víztoronyból és a Petőfi sétányból áll! A nyolcvanas évek végén Makovecz Imre által modern-organikus stílusban tervezett, finnországi fából épített templomnak összesen négy bejárata van, mindegyik égtáj felé egy-egy darab. Az emberek többsége a különleges formájú épületet annak északi bejáratával azonosítja, ami egyszerre hasonlít védelmet nyújtó angyalszárnyakra, és egy szárnyait széttáró bölcs bagolyra.

Ha mégis a Balaton északi partján kerestek látnivalót:

Somoshegyi-kilátó, Balatonberény

Egy régi kilátó helyén épült fel a Balaton nyugati partjának legújabb kilátótornya, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a magyar tenger nyugati medencéjére. A minden szinten tágas kilátóterasszal ellátott fa építményből elénk tárulnak a Tapolcai-medence tanúhegyei, a szigligeti vár, de szép időben még a Tihanyi-félsziget körvonalai is kivehetők. Balatonberény 15 méter magas kilátója egész évben szabadon látogatható.

Somoshegyi-kilátó, Balatonberény
Fotó: Csőke Gábor

Somogyvámosi Pusztatorony

Somogyvámos határában, a búzatáblákkal borított puszta közepén bámulatos középkori templomrom négyszögből nyolcszögbe formálódó tornya nyújtózik rendíthetetlenül, éjt nappallá téve az égbolt felé. A Somogyország kincse címet büszkén viselő, több mint 800 éve emelt, kora gótikus stílusú pusztatemplom megkapó látványa egy hosszan visszafojtott lélegzettel ér fel, ahogy megmaradt falai régmúlt időkről mesélnek.

Somogyvámosi Pusztatorony
Fotó: Shutterstock

Szent Donát-kápolna, Hollád

A szőlősgazdák védőszentjének nevét viselő Szent Donát-kápolna a holládi Bari-hegyen áll, és a légvonalban másfél kilométerre lévő Bar falu templomának romjaiból emelték 1785-ben. A térség legrégebbi egyházi emlékei között számon tartott, szép arányú kápolna építtetője gróf Festetics Györgyné, a nagybirtokos családba született Jakabházi Sallér Judit volt, aki jó érzékkel választotta ki a környék legkülönlegesebb dombtetőjét.

Szent Donát-kápolna, Hollád
Fotó: Zerind / Wikipédia

Szent László Nemzeti Emlékhely, Somogyvár

Középkori legendák övezik Somogyvárt és környékét, melynek egykori monumentális bencés apátsága több mint négy évszázadon keresztül adott menedéket a szerzeteseknek. A középkori Magyarország legnagyobb apátsága 1983 óta történeti emlékhely. A modern látogatóközpont interaktív kiállítása Szent László királynak állít emléket, de megtekinthetőek az ásatások során előkerült kőfaragványok is. A virtuális rekonstrukciók segítségével a látogató teljes képet kap a grandiózus épületegyüttesről, a romterületen álló kilátóból letekintve pedig láthatóvá válik az apátság egykori alaprajza.

8698 Somogyvár, Besliahegy 64.

Szent László Nemzeti Emlékhely, Somogyvár
Fotó: NÖF

Szóládi löszpincesor

A délkeleti part elmaradhatatlan látnivalója az Európa- és Henry Ford-díjjal büszkélkedő szóládi löszpincesor. A helyenként 6-8 méteres löszfalba vájt pincéket előbb rejtekhelyül, majd bor és termények tárolására használták. A pincék közül többen a mai napig bort érlelnek, hiszen a löszpincék falai télen-nyáron 15 fokos hőmérsékletet biztosítanak. A pincesor rendszeresen szolgál otthonául különböző eseményeknek.

Szóládi löszpincesor
Fotó: Sáfárné Udvardy Zsuzsanna

Tamási Parkerdő és Vadaspark

Minden nap napkeltétől napnyugtáig várja látogatóit a Tamási Vadaspark, ahol különleges, speciális üveggel ellátott kunyhólesekből figyelhetjük meg a dám- és gímszarvasokat, muflonokat és vaddisznókat. A nagyvadak mellett a parkerdő tanösvénye nyújt bepillantást az erdő növény- és állatvilágába.

7090 Tamási, Miklósvári Parkerdő

Tamási Parkerdő és Vadaspark
Fotó: Tamási Parkerdő és Vadaspark / Facebook

Töreki-tavak tanösvény, Siófok

Siófok környékén járva mindenképpen érdemes végigjárni a Töreki-tavak tanösvényt, aminek hosszát mindenki a kedvére szabhatja: a tanösvény teljes hossza 8,5 km, de összeköthetitek egy 14 km hosszú túraútvonallal is a környéken, illetve kisebb sétákra is van lehetőség. A Töreki városrész mellett meghúzódó völgyet 1994-ben nyilvánították védetté, hiszen a környék számos természeti kinccsel rendelkezik, amit a hangulatos táj még izgalmasabbá varázsol. A tanösvény útvonalát követve lehetőségetek van megismerni a helyi tavak, vizes élőhelyek, erdők és rétek élővilágát, a madárlesből pedig a madárvilág mindennapjaiba is bepillanthattok.

Völgyhídi Horgásztó, Kőröshegy

A kőröshegyi Széchenyi Zsigmond-vadászkastélyt körbeölelő birtokon 5 hektáron terül el a völgyhídi halastórendszer, mely gazdag halállományának köszönhetően igazi horgászparadicsom. Az átlagosan 2 méteres tó dúskál a nagyhalakban: ponty, süllő, csuka, fogas, keszeg és kárász is könnyedén akadhat itt horogra. De az sem utolsó szempont, hogy innen egy egészen új perspektívából tekinthetünk fel a kőröshegyi völgyhídra.

Völgyhídi Horgásztó, Kőröshegy
Fotó: Györkő Zsombor

Vörös és Kék Kápolna, Balatonboglár

Két különleges árnyalatú, neogótikus stílusban épült kápolna várja a nyaralókat a balatonboglári Temető-dombon, amit akár a művészet dombjának is nevezhetnénk, ugyanis jelentős képzőművészeti tárlatoknak ad helyet a két épület. A Vörös és a Kék kápolnát eredetileg családi temetkezési helynek építették a 19. században, majd a 70-es években Galántai György festőművész meglátta a lehetőséget az addigra igencsak rossz állapotban lévő kápolnákban. Felújította őket, és a kulturális élet központjává alakította a térséget, ami a mai napig virágzik.

8630 Balatonboglár, Kápolna utca 8.

Vörös Kápolna, Balatonboglár
Fotó: Kerekes Norbert
Kék Kápolna, Balatonboglár
Fotó: Kurka Géza

Zsilip-kilátó, Zalaszabar

A vadregényes Kányavári-sziget felé érdemes kitérőt tenni a régi Zala torkolatában található zsilipen magasodó, fa szerkezetű, fedett Zsilip-kilátónál. A mindössze egy szint magas fatoronyból elénk tárul a Hídvégi-tó különleges vidéke és a környező dombok zöldje, melyek látványát egy asztallal, padokkal és szemétgyűjtővel felszerelt pihenőhelyen elmélázva szívhatjuk magunkba.

Zsilip-kilátó, Zalaszabar
Fotó: Szuditsch Péter