Varázslatos völgyön vezet keresztül Siófok titkos tanösvénye, a Balatontól csupán egy karnyújtásnyira

A somogyi erdők titkos kis életébe enged bepillantást a Siófok mellett húzódó varázslatos völgy Töreki tanösvénye, amely csörgedező patakon és békés erdei tisztáson keresztül mutatja meg a látogatóknak a vízi és a szárazföldi élővilág különlegességét.

Fotó: Szuditsch Péter

A Töreki természetvédelmi tanösvény 8,5 kilométeren keresztül enged bepillantást a 300 hektáros Töreki halastavak lakóinak, valamint a területen szívesen időző madarak életébe.

Fotó: Szuditsch Péter

A terület legfőbb látványossága a Cinege-patak, amely az egyetlen Balatonba torkolló, élővizet szállító vízfolyás Siófokon környékén. A patakra tíz tóból álló, mesterséges tórendszer épült, amely mentén, néhol erdei utakra betérve utunk halad.

blank
Fotó: Szuditsch Péter

Feltávon haladunk el a víz partján magasodó madármegfigyelő torony mellett, amelyről csodálatos panoráma tárul elénk, sőt, talán a területen élő vagy épp csak átutazó vízi madarakat is megfigyelhetjük természetes közegükben.

blank
Fotó: Szuditsch Péter

Parti fecskéket, gyurgyalagokat és szürke gémeket is elcsíphetünk egy-két pillanat erejéig, de a tanösvényen sétálva a vízi élőhelyek sokszínűségét is megfigyelhetjük, hiszen mocsarak, gyepek és erdők váltják egymást utunk során.

blank
Fotó: Szuditsch Péter

A tanösvény mentén több pihenőhelyet is kialakítottak, ahol padokat, esőházat, szemeteskukákat és tűzrakóhelyeket helyeztek el, hogy a kirándulók nyugodtan elidőzhessenek ebben a különleges, háborítatlan völgyben, amely a balatoni nyüzsgéstől csupán egy karnyújtásnyira bújik meg.

blank
Fotó: Szuditsch Péter
Megközelítés

Siófok és Széplak között a 7-es főúton haladva Siófok-Töreki irányába kell lekanyarodni. A benzinkút mögött találjuk a tanösvény első állomását és a parkolót.