16 szenzációs vendéglátóhely a Balaton északi partján, ahová megéri betérni

A Balaton északi partjának legfinomabb falatjai, legüdítőbb szomjoltói kínálkoznak kézbe ezekben a felfedezésre váró éttermekben és pincékben. Nem is egy olyat találtok közöttük, ahol a kulináris élvezetek mellé ajándékba jár a festői panoráma.

Brix Bistro

Bemutatni talán csak keveseknek kell Hévíz hangulatos városát, gyógyhatású tavának az ég felé szüntelenül nyújtózkodó tornyos fürdőházát és számtalan felfedezésre váró unikumát. E tavirózsákkal ölelt környezetben, a Brix Bistro személyében pedig modern köntösbe bújtatott étterem bújik meg.

Bisztró- és gourmetfogások kerítik az ide érkezőket hatalmukba, de élményekben sem lesz a legkevésbé sem hiány. Nemcsak azért nem, mert péntek és szombat esténként hangulatos élőzenei aláfestéssel kóstolgathatjuk a legfinomabb fogásokat, de borkóstolók és tematikus estek részesei is lehetünk a bisztró berkein belül.

Mondanunk sem kell, hogy itt sokáig emlegetett gasztroélmények várnak majd rátok. A hangulatos teraszon elfogyasztott felülmúlhatatlan, ízeikben nem egyszer Indiát és Japán megidézett fogások, na és persze a messze földön híres Brix Burger nem másra, mint kóstolásra lett teremtve. Csakúgy, mint az előételként kóstolható spárga-vanília-garnéla-chili-paradicsomlekvár előételbe oltott egysége, amire még Oscar Wilde is csak annyit mondana: „Nincsenek nagy igényeim. Beérem a legjobbal.”

8380 Hévíz, Rákóczi utca 16-18.

Kanyar Bárkonyha, Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastély tőszomszédságában található Kanyar Bárkonyha nem másról szól, mint az ételek maradéktalan élvezetéről, a lezser eleganciával párban álló korszerű fogásokról, amilyen például a szarvas Wellington tökmaggal vagy épp a város díjnyertes tortája a Kanyar által újragondolva.

8360 Keszthely, Katona József utca 1.

Bock Bisztró Balaton, Vonyarcvashegy

A Balaton felett, az elismerésekkel büszkélkedő Bock Bisztró teraszán a kolbászmorzsával eggyé vált salátakrémleves vagy a sárgadinnyével tálalt füstölt keszthelyi tokhal és egy korty villányi bor között olykor-olykor vessünk egy pillantást a Balaton ránk eső, sziporkázó szeletére.

8314 Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.

blank

Taberna Infinito, Kisapáti

A tanúhegyek ölelte, laza és mediterrán hangulatú, határtalan vendéglő, a taberna infinito Szent Iván éjszakájának hetétől 3 alkalommal idézi meg a hamisítatlan andalúz életérzést. Június 25-én, július 23-án és szeptember 24-én esténként flamencoművészek felelnek majd a mágikus hangulatért. Tüzes táncok, fülbemászó latin dallamok, magával ragadó ritmusok és borsorral megtoldott all inclusive vacsora kerekedik a Kisapátihegy tetején, ahonnan egy falat töltött szőlőlevél és egy korty bor között merenghetünk a Balaton szentjánosbogárként tündöklő fényein.

8284 Kisapáti, Kisapátihegy

blank

Skizo Borház, Badacsonytördemic

Sike Balázs pincéje a badacsonyi borvidék szívét-lelkét, jelenét-múltját zárja Skizo borokba, majd palackokba. A hangulatos borteraszon Badacsonytördemic fő utcáján, ami márciusban a Nefelejcs Borbárba költözött, megtudhatjuk, milyen is pontosan, mikor belekortyolunk egy vagy akár több egyéniségbe.

8263 Badacsonytördemic, Szent István u. 48.

blank
Fotó: Sutus Dolli

Kinga Kamrája, Káptalantóti

Mint a nagymama emlékeinkben élő, finomságoktól roskadozó spájza, olyan a Káptalantótiban fellelhető, háztáji termékekkel csábítgató Kinga Kamrája. Sajtkonyhában készülő friss kecskesajt, titkos páclében érlelt füstölt hús és szezonális harapnivalók várnak a tölgyfák árnyékában pihenő asztaloknál.

8283 Káptalantóti, Kővári Kecskefarm, Hrsz.: 0271/2

blank

Levendula Fröccsterasz és Fagyizó, Monoszló

A Hegyestű tövében, Monoszló meghitt falucskája szélén a MagyarProvence Levendulabirtok hangulatos teraszán találjuk az egyik legfinomabb levendulafagyit. A levendula biciklivel, autóval vagy gyalog érkező szerelmeseit levendulás rozéfröccsel, jegeskávéval, szörppel és levendulás finomságokkal is várják.

8273 Monoszló, Zártkert 804.

blank

Fészek Étel és Hotel, Zánka

Ha igazán csendes, nyugodt környezetben szeretnétek tölteni szabadságotokat, magatok mögött hagyva a nagyváros zaját és kellemes élményekkel töltődnétek fel, úgy a Fészek Étel és Hotel megújult étlapja és friss, nyári esszenciái idén is ugyanolyan örömmel fogadnak majd benneteket. Kulináris élvezetek, helyi alapanyagok, merész és házias ízek, csalogató Hilltop borok, mosolygós arcok és szívélyes baráti szavak várnak itt rátok, különleges Káli pizzáik után pedig mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját. Kirándulás után, vagy csak úgy beülve hozzájuk élvezhetitek a Balaton fantasztikus panorámáját és a „Mindent ízzel, lélekkel.” ételekbe oltott filozófiáját.

8251 Zánka, Vérkúti utca 2.

blank

Neked Főztem, Zánka

Nem kell sokat sétálni a zánkai strandról, hogy egy kellemesen ívelt kanyarban találjunk rá a Balaton-felvidék tündöklő Neked Főztem gasztrokocsmájára. Hangulatos teraszukon üldögélve, a Hegyestűre nyíló kilátással egészen káprázatos élményben lesz részünk, míg házi szörpünk vagy borunk társaságában várakozunk szezonális, őstermelői alapanyagokból frissen készített fogásunkra. Az arcokra itt tejfölhabbal tálalt meggyleves, bazsalikomos cukkinifőzelék, barna sörös sertéspofa, balatonboglári harcsapörkölt és sült túrógombóc csal mosolyt.

8251 Zánka, Fő utca 7.

blank

Balogh Pincészet, Pécsely

Pécselyen, „Az Év Balatoni Háza” címet elnyert pincészetében várja vendégeit a Balogh Pincészet. Hangulatos borteraszukon megkóstolhatjuk a nap érlelte szőlőnek, a kíméletes termesztésnek, a reduktív technológiának köszönhető friss és üde huncutságot magába záró bort, amit a vinotékából könnyedén haza is vihetünk.

8245 Pécsely, Balatoni út 17.

blank

Casa Christa, Balatonszőlős

A tulajdonosok, Forrai Miklós és Kriszta régóta dédelgetett álmukat valósították meg, mikor létrehozták Magyarország első agriturismóját, a Casa Christa birtokot. Az elképzelés, miszerint az itt megszállók elvonulva a város zajától, luxus környezetben élvezhetik a természet közelségét, vitathatatlanul valóra vált.

A csodálatos balatoni panorámát nyújtó étterem és annak terasza a Casa Christa szíve-lelke, ahol letisztult design várja a vendégeket, szőlősorok és 2000 mandulafa ölelésében.

A vendégek díjnyertes és tapasztalt séfek kiváló alapanyagokból készített kompozícióit helyi és országosan elismert borászok boraival párban élvezhetik. Az északi parton egyedülállóan, az év minden napján nyitva tartó Casa Christában ezen felül hét, saját wellness-szel felszerelt présház teszi egyedivé az élményt.

Az étterem ajtajai mindenki előtt nyitva állnak, legyen szó ráérős reggeliről, ebédről vagy pazar vacsoráról, a havonta változó étlap és heti ajánlatok mindegyike kóstolásért kiált. De ha borkóstoló, csapatépítő, esküvő vagy baráti, családi találkozó tökéletes helyszínét keressük, szintén érdemes a Casa Christa felé venni az irányt.

8233 Balatonszőlős, Izabella út

blank

Picitmás étterem és manufaktúra, Balatonszőlős

A Balaton-felvidék lankáinak ölelésében, Balatonszőlős határában bukkanhatunk rá a Picitmás étteremre és manufaktúrára, amely idén tavasszal nyitotta meg kapuit a méltán népszerű Papok borozója helyén. A szőlősorok között megbújó vendéglátóhely nem csupán a Tihanyi-félszigetre nyíló, lélegzetelállító panorámával, hanem a magyar konyha újragondolt remekeivel, Balaton-felvidéki borokkal és egy hatalmas adag vendégszeretettel várja az ide érkezőket.

A környékbeli termelők alapanyagaiból készített, gyönyörűen tálalt ételeket elfogyaszthatjuk a nagy melegben is árnyékot adó teraszok valamelyikén vagy a nádtetős ház igényesen felújított belső terében. Akkor is szívesen látnak, ha ráérős ebéd vagy vacsora helyett csak egy kávéra, frissítőre vagy helyben készült süteményre érkeztünk a Picitmásba. Ez esetben a napvitorlás desszertteraszon foglalhatunk helyet, ahonnan szintén gyönyörködhetünk a meseszép kilátásban.

A Picitmásban a legkisebbekre is gondoltak, őket új játszótér várja, míg az étkezés után megfáradt vendégek függőágyakban töltődhetnek fel. Távozásunk előtt, ha úgy tartja kedvünk, akár a manufaktúra kézműves termékeit is beszerezhetjük a boltban.

8233 Balatonszőlős, Hrsz.: 071/43

blank

Plage 18, Tihany

Az északi part egyik legszebb helyszínén, a Tihanyi-félszigeten balatoni gyöngyszemként bújik meg a Plage 18. A magyar tenger csillogó víztükrétől csupán egy karnyújtásnyira, lenyűgöző balatoni panoráma mellett élvezhetjük a kiváló alapanyagokból megálmodott italokat és fogásokat.

A kellemes reggeli napfényben úszó teraszukon ínycsiklandó napindító falatokkal és egy pompás kávéval a kezünkben kezdhetjük a napot, a kikapcsolódásért és az élményekért – ha úgy döntünk persze -, ráadásul egy tapodtat sem kell mozdulnunk.

Az étterem melletti homokos parton minden rendelkezésünkre áll egy tökéletes naphoz: napozóágy, napernyő, strandtörölköző, teljes körű étel- és italfelszolgálás, de még bérelhető privát pavilon is a vendégek exkluzív kényelmét szolgálja. Az étterem pazar kínálatát természetesen a strandtól függetlenül is élvezhetjük, a frissítő italok és fantasztikus koktélok, illetve a könnyű ételek ugyanolyan jólesnek majd.

Ha pedig kellőképpen feltöltődtünk, vessünk egy pillantást az étterem vacsorakínálatára: zárjuk borral és tapassal, parázsról frissen érkező steakkel, könnyű salátával a kikapcsolódásban gazdag napot.

8237 Tihany, Kenderföld utca 18.

blank

Tihanyi Gasztrokert

Tihany legfinomabb kertjében ízletes ételeket és italokat élvezhetünk: Che Che burgerek és frissensültek, à table! pékáruk és desszertek, Kaffeine Espresso Bar specialty kávék és Anjuna Ice Pops jégkrémek várnak az árnyas fák alatt, míg a jó hangulatról a kiváló balatoni borok és a különböző koktélok gondoskodnak. Ezen a nyáron koncertekkel és vásárokkal spékelik meg a gasztroélményt, a gyerekeket pedig játszótérrel várják.

8237 Tihany, Batthyány u. 18.

blank

Petrányi Pince és Borterasz, Csopak

Egy pillanatig sem apadó odafigyeléssel, házias ízekkel, családias miliővel télen-nyáron nyitva áll a dűlő tetején magasodó Petrányi Pince és Borterasz. A Balatonfüred-Csopaki Borvidék legfinomabb borait és borkísérő falatjait, fogásait érdemes párba állítani a teraszukról nyíló balatoni panorámával.

8229 Csopak, Homokbánya u. 31.

blank

Carpaccio Étterem, Alsóörs

Az, hogy az alsóörsi Carpaccio Éttermét a nagymúltú jelzővel illetjük, nem véletlen. Az Olaszországot keresztül-kasul bejáró tulajdonos egyedülálló Itáliát álmodott az alsóörsi szülői ház helyére, ahol a barátságos, fesztelen hangulat körbeölel minden zeg-zugot. Az alapításának harmincadik évfordulóját ünneplő családi trattoria páratlan ízekkel ajándékozza meg a Balatonhoz látogató vendégeket.

A dolce vitához éppen ezért nem kell messzire utaznunk, elég Alsóörsig, hogy belekóstoljunk ebbe az olasz vendéglők hangulatát idéző fantasztikus gasztronómiába. Bár az újra s újra megújuló séfajánlatról nehéz levenni a tekintetet, a tenger gyümölcseitől gazdag mediterrán hallevesük vagy a toszkán paradicsomleves kihagyhatatlan fogásnak bizonyul.

A sáfrányos rizottóval tálalt osso bucco, a rántott fogasfalatkák, a fekete- és vénuszkagylóval, fokhagymával és fehérborral egybefonódó spagetti egytől egyig kóstolásért kiált, amik mellé természetesen a legfinomabb magyar borok dukálnak.

8226 Alsóörs, Szent István utca 40.

blank