Egy örök klasszikus szezonális változatban: Ribizlis mézeskrémes (recept)

Sokan nem is gondolnák, hogy a nyári esküvői szezon egyik örök klasszikusának milyen jót tesz, ha megbolondítjuk egy plusz réteggel, ehhez pedig a ribizliszezon közepén nem is választhatnánk jobb hozzávalót a kicsit savanykás, piros bogyós gyümölcsnél.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)

A tésztához

  • 300 g liszt
  • 50 g vaj vagy margarin
  • 90 g porcukor
  • 12 g szódabikarbóna
  • 2 púpos ek kakaópor
  • 2 ek méz
  • 1 nagy tojás
  • 80 ml tej

A ribizlizseléhez

  • 400 g ribizli
  • 270 ml víz
  • 150 g cukor
  • 55 g vaníliás pudingpor

A vaníliakrémhez

  • 350 ml tej
  • 1 tojássárgája
  • 50 g porcukor
  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 125 g vaj + 75 g porcukor

A ribizlis mézes krémes elkészítése

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, majd elkészítjük a mézes lapokat. A vajat megolvasztjuk, a száraz hozzávalókat pedig beleszitáljuk egy tálba. Összekeverjük a többi hozzávalóval, és homogén tésztát gyúrunk belőlük. A tésztát öt egyenlő részre osztjuk.
  2. Egy kb. 28×19 cm-es tepsi alját beolajozzuk, a tésztákat tepsiméretűre nyújtjuk, megszurkáljuk villával, és kb. 7-8 perc alatt egyesével megsütjük őket. Fontos, hogy minden egyes lap megsütése előtt olajozzuk be a tepsit.
  3. A kisült tésztákat félretesszük, és elkészítjük a ribizlizselét. A ribizlit egy lábasba szórjuk, és 150 ml vízzel és a cukorral elkezdjük felfőzni. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és átpasszírozzuk egy szitán. Ezután a pudingport a maradék 120 ml vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a ribizliléhez és tűzön besűrítjük, majd félretesszük hűlni.
  4. Pár perc elteltével 2-2 mézes lapot betöltünk a zselével, majd félretesszük őket, és elkészítjük a vaníliakrémet. 250 ml tejet felrakunk melegedni, közben pedig a tojássárgáját, a porcukrot, a pudingport és a maradék tejet csomómentesre keverjük. Amikor a tej már meleg, hozzákeverjük a tojássárgájás keveréket, és sűrűre főzzük.
  5. Mikor besűrűsödött, félretesszük és szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra keverjük, és 3-4 részletben hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz.
  6. Ezután el is érkeztünk az összeállításhoz. A vaníliakrémet 2 egyenlő részre osztjuk, és az egyik felét rákenjük az ötödik, betöltetlen mézes lapra. Erre a képen látható módon ráhelyezünk egy betöltött ribizlizselés adagot, majd rákenjük a vaníliakrém másik felét, és végül ráhelyezzük a másik, ribizlizselével betöltött mézes lapot.
  7. A süteményt folpackkal befedjük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük, tetejére pedig nehezéket helyezünk, hogy szép és egyenletes legyen. Másnap a sütemény széleit vékonyan levágjuk, majd téglalapalakúra szeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

A receptet köszönjük Gál Melániának!