Sokan nem is gondolnák, hogy a nyári esküvői szezon egyik örök klasszikusának milyen jót tesz, ha megbolondítjuk egy plusz réteggel, ehhez pedig a ribizliszezon közepén nem is választhatnánk jobb hozzávalót a kicsit savanykás, piros bogyós gyümölcsnél.
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)
A tésztához
- 300 g liszt
- 50 g vaj vagy margarin
- 90 g porcukor
- 12 g szódabikarbóna
- 2 púpos ek kakaópor
- 2 ek méz
- 1 nagy tojás
- 80 ml tej
A ribizlizseléhez
- 400 g ribizli
- 270 ml víz
- 150 g cukor
- 55 g vaníliás pudingpor
A vaníliakrémhez
- 350 ml tej
- 1 tojássárgája
- 50 g porcukor
- 40 g vaníliás pudingpor
- 125 g vaj + 75 g porcukor
A ribizlis mézes krémes elkészítése
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, majd elkészítjük a mézes lapokat. A vajat megolvasztjuk, a száraz hozzávalókat pedig beleszitáljuk egy tálba. Összekeverjük a többi hozzávalóval, és homogén tésztát gyúrunk belőlük. A tésztát öt egyenlő részre osztjuk.
- Egy kb. 28×19 cm-es tepsi alját beolajozzuk, a tésztákat tepsiméretűre nyújtjuk, megszurkáljuk villával, és kb. 7-8 perc alatt egyesével megsütjük őket. Fontos, hogy minden egyes lap megsütése előtt olajozzuk be a tepsit.
- A kisült tésztákat félretesszük, és elkészítjük a ribizlizselét. A ribizlit egy lábasba szórjuk, és 150 ml vízzel és a cukorral elkezdjük felfőzni. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről és átpasszírozzuk egy szitán. Ezután a pudingport a maradék 120 ml vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a ribizliléhez és tűzön besűrítjük, majd félretesszük hűlni.
- Pár perc elteltével 2-2 mézes lapot betöltünk a zselével, majd félretesszük őket, és elkészítjük a vaníliakrémet. 250 ml tejet felrakunk melegedni, közben pedig a tojássárgáját, a porcukrot, a pudingport és a maradék tejet csomómentesre keverjük. Amikor a tej már meleg, hozzákeverjük a tojássárgájás keveréket, és sűrűre főzzük.
- Mikor besűrűsödött, félretesszük és szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra keverjük, és 3-4 részletben hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz.
- Ezután el is érkeztünk az összeállításhoz. A vaníliakrémet 2 egyenlő részre osztjuk, és az egyik felét rákenjük az ötödik, betöltetlen mézes lapra. Erre a képen látható módon ráhelyezünk egy betöltött ribizlizselés adagot, majd rákenjük a vaníliakrém másik felét, és végül ráhelyezzük a másik, ribizlizselével betöltött mézes lapot.
- A süteményt folpackkal befedjük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük, tetejére pedig nehezéket helyezünk, hogy szép és egyenletes legyen. Másnap a sütemény széleit vékonyan levágjuk, majd téglalapalakúra szeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
A receptet köszönjük Gál Melániának!