Az északi part rejtett kincse: Nyári programkavalkád Balatongyörökön

A látnivalókban gazdag, Keszthelyi-fennsík tövében fekvő Balatongyörök számos programlehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, és garantáltan elrabolja minden idelátogató szívét.

Balatongyöröki strand

A pár éve felújított és számos kitüntetést szerzett balatongyöröki strand kristálytiszta vízzel, homokos parttal, csúszdával és számos étteremmel várja a strandolás kedvelőit. A parton egyaránt találhattok árnyékos és napos helyeket is, a legkisebbekről pedig külön medence, csúszda, homokozó, játszótér és számos gyermekprogram gondoskodik. Az aktív pihenés rajongói sem fognak unatkozni, a parton több strandröplabdapálya található, a nyílt vízfelületen vízilabdapályát és kosárlabdapályát alakítottak ki, illetve van lehetőség vízibiciklit kölcsönözni, vagy akár kajakot, kenut vagy SUP-ot bérelni.

Fotó: Balatongyörök hivatalos oldala

Pele-Apó sétány

A kifejezetten gyermekek számára létrehozott tanösvényen Pele úr segítségével ismerhetik meg a legkisebbek is az erdő és a környék titkait. A sétány Balatongyörököt és Balatonedericset köti össze, érintve a két település legfőbb látnivalóit, mint például a balatonedericsi Afrika Múzeumot vagy a Szépkilátót. A 8,5 kilométer hosszú útvonalon összesen 38 állomás található, ahol magyar és angol nyelvű táblák tájékoztatják a kirándulókat a Keszthelyi-hegység természeti értékeiről és a helyi érdekességekről.

Fotó: Balatongyörök hivatalos oldala

Szépkilátó

A nagyobb túrát kedvelőknek tökéletes választás lehet a Szépkilátó, ahonnan a Balaton egyik legszebb panorámája tárul elénk, és felfelé a híres Római-forrást is útba ejthetjük. A Szépkilátó Eötvös Károly írótól kapta a nevét 1855-ben, akit annyira megihletett a dombról elé táruló szép kilátás, hogy az Utazás a Balaton körül című művében megörökítette a balatongyöröki táj szépségét. Az egészen egyedi kilátópontról festői látvány nyílik a Tapolcai-medence tanúhegyeire és a Szigligeti-öbölre, amit a vár koronáz meg. A Szépkilátót érintik a környéken lévő gyalogosutak, ha azonban inkább kihagynátok a túrázást és csak a látványban gyönyörködnétek, autóval is feljuthattok a 71-es főútról letérve, ahol a kilátó melletti parkolóban hagyhatjátok a járművet.

Fotó: Békési József

Római Katolikus Templom

A központban található a műemléki oltalom alatt álló, különböző építészeti stílusokat magáénak tudható Római Katolikus Templom, ami igazi kis ékköve a főtérnek. A templomot 1715-ben Szent Mihály arkangyal tiszteletére építettek, majd az idő és a történelem sötétebb napjainak pusztítása után 2001-ben újították fel, visszaadva az épület eredeti szépségét. Így ma teljes pompájában csodálhatjuk meg: a klasszicista templom oldalát nagy festett üvegablakok díszítik, a benti berendezés pedig a 19. századi hangulatot adja vissza.

Fotó: Balatongyörök hivatalos oldala

Tasziló-kastély

Balatongyörök látnivalói közül nem maradhatnak ki a vízparti nyaralóvillák, amik a 20. század elején a településre jellemző monarchiabeli hangulatot idézik meg. A sétány egyik leghíresebb villája a neobarokk stílusban épült Tasziló-kastély, amit gróf Festetics Sándor hadügyminiszter és diplomata építtetett. Az 1931-ben elkészült épület sokáig a Belügyminisztérium dolgozóinak üdülője volt, majd kastélyszállóként üzemelt, de végig megőrizte eredeti összképét: a díszes kovácsoltvas erkélyek és a zöld zsalugáterek az egykori nyaralónak állítanak emléket.

Fotó: Balatongyörök hivatalos oldala

További programok Balatongyörökön 2022 nyarán:

Július 4-21. – Gyimesi Zsuzsa festőművész kiállítása

Július 9-20. – Györöki Nyári Tárlat: Földi Péter és Szemadám György festőművészek közös kiállítása

Július 14. – Jazz Fiesta (Boombatucada ütőegyüttes, Real Blue, Contempo)

Július 21.24. – Györöki BorKorzó

Július 23- augusztus 11. – Dencs Judit festőművész kiállítása

Július 28. – Jazz Fiesta (Majercsik Lili Quintet, Lakatos Ágnes Special Zone)

Augusztus 4. – Jazz Fiesta (Voice and Guitar – Micheller Mirtill és Pintér Tibor, Szalóki Jazz Classic)

Augusztus 12. – PTE Brass Band

Augusztus 12. – MAO – Modern Art Orchestra (Fekete-Kovács Kornél és zenekara)

Augusztus 12-14. – Augusztusi BorKorzó

Augusztus 18. – Jazz Fiesta (Révész Richard – latin est, Urbán Edina and Urban Legends)

Augusztus 20. – Beach Party

Augusztus 27. – Györöki Szüret és Halászléfőző Fesztivál

Ha a balatongyöröki látnivalók után egy új hely felfedezésére indulnál a Balatonnál: