A nyár berobbanásával mindenki jobban kívánja a könnyedebb és frissítőbb süteményeket, ennek a citrusos finomságnak pedig senki nem tud majd ellenállni. Könnyen és gyorsan elkészíthető, így tökéletes választás, hogyha feldobnátok egy délutáni pikniket, vagy egy esti grillpartit!
Hozzávalók (egy 12 szeletes tortához)
A piskótához
- 3 tojás
- 60 g cukor
- 70 g liszt
- 3 g sütőpor
- csipet só
A krémhez
- 700 g natúr joghurt
- 130 g porcukor
- 1 lime héja + leve
- 1 citrom héja + leve
- 200 g habtejszín (min. 30%-os)
- 8 db zselatinlap
A díszítéshez
- tejszínhab
- lime szeletek
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és elkészítjük a piskótát. Ehhez első lépésként szétválasztjuk a tojásokat, és kimérjük a többi alapanyagot. A fehérjét egy nagyobb tálba öntjük és egy csipet sóval elektromos habverővel 2/3-ig felverjük, majd ezután tovább habosítjuk az apró részletekben hozzáadott cukorral. A kész fehérjehabba spatula segítségével beleforgatjuk a tojások sárgáját, majd az előre átszitált sütőporos lisztet.
- Egy kb. 21 cm átmérőjű tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral és egyenletesen eloszlatjuk benne a piskótamasszát. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Mikor elkészült, kivesszük a sütőből és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni a formában.
- A kihűlt piskótát kivágjuk a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és egy éles késsel levágjuk a felső 1/3-át. Az így kapott vékony tésztalapot egy kisebb átmérőjű karikával kiszúrjuk, és félretesszük. Az piskótánk alsó részét visszahelyezzük a sütőformába, és elkészítjük a krémet. (Ha van állítható kerek tortakeretünk abban állítsuk össze a tortát, szebb végeredményt kapunk.)
- A krémhez a joghurtot simára keverjük a porcukorral, valamint a citrusok héjával és levével. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk kb. 3 percig, ez idő alatt a hideg habtejszínt közepesen kemény habbá verjük.
- Mikor a zselatinlapok megpuhultak kinyomkodjuk őket és 4-5 evőkanálnyi vízben felolvasztjuk. Vigyázzunk ne forraljuk fel! A felolvadt zselatint még melegen az ízesített joghurthoz csurgatjuk, alaposan elkeverjük benne, majd a tejszínhabot is beleforgatjuk. Töltés előtt kóstoljuk meg a krémet, ízlés szerint tovább savanyíthatjuk/édesíthetjük.
- A krém 2/3-át az alsó tortalapra öntjük, majd ráhelyezzük az előre kiszúrt vékony piskótát, és a maradék krémmel befedjük. A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap egy éles késsel körbevágjuk a tortát, eltávolítjuk róla a formát és ízlésünk/kedvünk szerint tejszínhabbal és lime szeletekkel díszítjük.
Tipp: Nyáron dúskálunk a rengeteg friss gyümölcsben, a tortát tovább turbózhatjuk tetszés szerint különböző bogyós vagy akár csonthéjas gyümölcsökkel is.
A receptet köszönjük Gál Melániának!