Egykori lövőházból a Rózsadomb lankáinak ékszerdoboza: Bejártuk a Haris Parkot

A megnyitásának harmadik évfordulóját ünneplő Marczibányi téri Haris Parkban bárhova lépünk, élő és folyton-folyvást mesélő történelembe, madármuzsikával kísért családi történetekbe botlik az ember.

A Rózsadomb lankáinak ékszerdoboza

A forgalmas Széll Kálmán teret magam mögött hagyva, a beszédes elnevezésű Lövőház utca betonját koptatva szinte hihetetlennek tűnik, hogy valaha a sétám úti céljaként szolgáló Marczibányi tér a város szélének számított.

Nem véletlen, hogy itt, az akkori Budapest peremén épült meg a Budai Polgári Lövész Társaság székháza, mely nemcsak rendezvényeknek, báloknak, de magának a lövészetnek is otthonául szolgált.

blank

Az épület a lövészegyesülettől később a honvédség kezébe került, és bár akkor a szocializmus rajta hagyta a maga kéz- és korlenyomatát, mára ennek szinte nyoma se látszik.

Köszönhető ez annak, hogy miután az elhagyatott épület kézről kézre járt, 2006-ban, egy pályázat keretében végül egy nagy múltú, görög felmenőkkel büszkélkedő kereskedőfamília, a Haris család tulajdonába került.

blank

A műemlékvédelmet kapott épület helyreállítási munkálatai 2016-ban kezdődtek, 2019-ben pedig olyan szélesre tárta kapuit a Rózsadomb lankáinak e pompás ékszerdoboza, hogy az minden képzeletet felülmúlt.

blank

Vitathatatlan, hogy különleges, történelmi atmoszféra járja át ezt a zöld oázissal, vidám madárcsicsergéssel és falon sütkérező gyíkok látványával körbeölelt német neoreneszánsz stílusú épületet, amit már a kastély parkjába lépve is érezhet az ide betérő.

Élettel teli terek

De nemcsak a Haris Park kerthelyisége, hanem annak műemlék épülete is bőven tartogat meglepetéseket. Az épület külső megjelenése, falai, a bálterem és annak legapróbb elemei a múltat idézik. Élettel és valódi pezsgéssel, színekkel mégis a Haris család ereklyéi, generációkon átívelő kézzelfogható emlékei és a család által oly szeretett art deco stílus töltik meg.

blank
A Haris család által oly szeretett art deco stílus minden apró részletben tetten érhető.

A Haris Park megálmodásával a fő célunk az volt, hogy Buda szívében legyen egy olyan találkozóhely, mely a hétköznapi és a különleges társasági eseményeknek is otthont adhat történelmi miliőben, ugyanakkor 21. századi minőségben”meséli Haris Gergely, a tulajdonosi család tagja.

Szeretnénk olyan közösséget teremteni, ahol a törzsközönségünk megtalálja azt a színvonalas programot, gasztronómiai élményt, vagy éppen szórakozási lehetőséget, ami az érdeklődési körébe illik – legyen az művészeti előadás, borvacsora, koncert, vagy épp családi program.”

blank
A hangulatos kerthelyiség könnyű nyáresti programok helyszínéül is szolgál.

Azt pedig, hogy mennyi szál összpontosul egyszerre ebben az épületben, kiválóan szemléltetik a legkülönbözőbb stílusú terek és termek, amik igazán sokszínűvé és befogadóvá teszik ezt a II. kerületi gyöngyszemet.

Ahol valaha Sisi is táncolt

A bobo életérzést közérthető, mégis magas színvonalú ételekben prezentáló Bobo Restaurant két igen eltérő stílusú helyiségében már első pillanattól kezdve magával ragadják a betérőt a legapróbb részletek.

Mint kiderül, az elsőként itt megpillantott pávamotívum a lehető legváltozatosabb formákban bukkan fel az épület helyiségeiben, mindig eggyé válva, beleolvadva, de emelve a hely hangulatát.

blank
A különleges pávamotívum minden teremben szerepet kap.

Letisztult, ünnepélyes boltíves kápolnából néhány lépés múlva egy, A nagy Gatsby-t idéző exkluzív pezsgőbárba csöppenünk, mind közül azonban a bálterem az, ami a legizgalmasabb történeteket tartogatja.

Már a lövészklub idejében is fontos eseményeknek adtak teret e falak: királyi fogadásoknak, Ferenc József és Sisi táncának, akárcsak Andrássy Gyula gróf liberális páholybeszélgetéseinek.

blank
A 20-as éveket és A nagy Gatsby-t idéző exkluzív pezsgőbár.

A szocializmus időszakában a bálterem ünnepélyes fehér falait aztán okkersárgára festették, a leveleket formázó díszítéseket leütötték, a terem oldalhajóit befalazták, az ablakokat berácsozták, és egy félhomályos pince hangulatába taszították az addig fényben úszó termet.

Talán érthető is, hogy a három évet felölelő helyreállítási munkákból több mint két év volt, amit csak a bálterem helyrehozatalának szenteltek.

blank
A bálterem több mint két év alatt nyerte vissza eredeti fényét.

És arról, hogy itt valóban minden apró részletnek, zegzugnak története van, a ruhatárnál kialakított családi emléksaroknál nyerek bizonyosságot. A nagypapa zongorakottagyűjteményének borítóiból rögtönzött kiállítás enged néhány percnyi bepillantást a mesélő múltba.

blank

Arról pedig végképp nem szabad megfeledkeznünk, hogy 2022-ben is folytatódik a Haris Park mára hagyománnyá vált, saját szervezésű GinUP garden party sorozata, amely méltán Buda egyik kedvenc szabadtéri nyáresti programjává nőtte ki magát.

A programra érdemes idejében regisztrálni, hogy ne is legyen másra gondunk, mint a Haris Park hangulatát és saját ginjének roppanós zamatát élvezni.

Elérhetőség:
Haris Park
www.harispark.hu

Bobo Restaurant
www.bobo.harispark.hu
1022 Budapest, Marczibányi tér 6-7.