Napozóágyakkal és sütögetőhelyekkel vár a XI. kerület pihenőpartja a Dunánál

Május 14-én szombaton egész napos programsorozattal nyílik újra a Valyo, Város és a Folyó Egyesület által tavaly nyár végén életre hívott újbudai Árasztó-part.

Fotó: Kaszics Bálint/Valyo, város és a folyó Facebook-oldala

A május 14-én megnyíló újbudai Árasztó-part egy nagyobb szabású, figyelemfelhívó program keretében válik újra látogathatóvá. A tavalyi debütálás után idén természetesen új funkciókkal, köztük egy röplabdapályával is bővül az Albertfalván húzódó Duna-part 400 méteres szakasza.

Fotó: Valyo, város és a folyó Facebook-oldala

A program 9 órakor rendhagyó módon Óbudán, a Rómain veszi kezdetét, innen indul a Budapestet Óbudától Újbudáig átevező csapat. Az átevezés egyben a Duna tisztaságára és vízminőségére szeretné felhívni a figyelmet, ugyanis a 2022 tavaszán kezdődő Cleandanube projekt keretében Andreas Fath német professzor 2700 kilométert tesz meg a Dunán úszva, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a folyóban található mikroműanyagok mennyiségére.

Az Óbudáról induló evezős felvonulás – amihez bárki csatlakozhat -, tehát a professzort kíséri át a fővároson. Ezzel párhuzamosan lesz lehetőség bringán is csatlakozni az akcióhoz, a bringás kíséret 10:30-tól indul a Szabadság híd pesti hídfőjétől az alsó rakparton.

blank
Fotó: Valyo, város és a folyó Facebook-oldala

A programok között szép számmal szemezgethetünk majd, hiszen 11:30-tól kezdődően a szervezők itt köszöntik a Tiszta Duna projekt résztvevőit, lesz minilabor és diskurzus a Duna vízminőségéről, bográcsozhatunk a Hokedli szakácsaival, megnézhetjük milyen is pontosan egy konténerkiállítás, de sor kerül a főváros első köztéri komposztmosdójának átadására is.

A parton pedig egész nap szól majd a zene, a talpalávalóért Aspargus, Antimeta, Constant, Dtr és Seldon felelnek majd.

blank
Fotó: Kaszics Bálint/Valyo, város és a folyó Facebook-oldala

További infókat és részletes programot a Facebook-eseménynél találtok.