Végre itt a május, és ezzel megérkezett az eperszezon is, az édes bogyósgyümölcs pedig végtelen mennyiségű sütemény alapanyaga lehet. Nem sokan tudják, hogy az eper C-vitamintartalma magasabb a citroménál, ráadásul alacsony szénhidráttartalma miatt bátran és bőségesen fogyaszthatjuk. Mi most egy extra finom, gyorsan és könnyen elkészíthető epres-túrós finomságot ajánlunk, ami garantáltan elnyeri mindenki tetszését.
Hozzávalók (kb. 13 darabhoz)
A tésztához
- 125 g liszt
- 60 g vaj/margarin
- fél tk sütőpor
- 25 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 ek tejföl
- 1 csipet só
- a formák kenéséhez étolaj
A töltelékhez
- 250 g túró
- 200 g mascarpone
- 90 g porcukor
- 1 zacskó vaníliáscukor
- fél citrom reszelt héja
- pár csepp citromlé
- eperlekvár
A díszítéshez
- 13 db friss eper
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra, és elkészítjük a linzertésztát. Ehhez elmorzsoljuk a zsiradékot a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és homogén tésztát gyúrunk belőlük.
- A tésztából 20 grammos golyókat készítünk, ezeket pedig belenyomkodjuk a kiolajozott kosárkaformákba.
- A kosárkákat minimum fél órára hűtőbe tesszük, de minél többet áll, annál szebb tésztát kapunk.
- Ha kivettük a hűtőből, villával megszurkáljuk, és mehetnek is a sütőbe. 190 fokon körülbelül 5 percig sütjük őket, majd 170 fokon még pár percig továbbsütjük, amíg szép, egyenletes színt nem kapnak.
- Ha kész, kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk. Addig elkészítjük a túrókrémet. Ehhez egy krumplinyomó segítségével áttörjük a túrót, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és simára keverjük. Amennyiben túl sűrű krémet kapunk, mascarponéval vagy tejföllel lágyíthatjuk.
- Ezután össze is állíthatjuk a kosárkákat. Kivesszük őket a formából, egy teáskanál eperlekvárral megkenjük őket, megtöltjük túrókrémmel és végül friss eperrel díszítjük.
A receptet köszönjük Gál Melániának!