A legfinomabb nyárváró sütemény: Epres-túrós kosárka

Végre itt a május, és ezzel megérkezett az eperszezon is, az édes bogyósgyümölcs pedig végtelen mennyiségű sütemény alapanyaga lehet. Nem sokan tudják, hogy az eper C-vitamintartalma magasabb a citroménál, ráadásul alacsony szénhidráttartalma miatt bátran és bőségesen fogyaszthatjuk. Mi most egy extra finom, gyorsan és könnyen elkészíthető epres-túrós finomságot ajánlunk, ami garantáltan elnyeri mindenki tetszését.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 13 darabhoz)

A tésztához

  • 125 g liszt
  • 60 g vaj/margarin
  • fél tk sütőpor
  • 25 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tejföl
  • 1 csipet só
  • a formák kenéséhez étolaj

A töltelékhez

  • 250 g túró
  • 200 g mascarpone
  • 90 g porcukor
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • fél citrom reszelt héja
  • pár csepp citromlé
  • eperlekvár

A díszítéshez

  • 13 db friss eper

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, és elkészítjük a linzertésztát. Ehhez elmorzsoljuk a zsiradékot a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és homogén tésztát gyúrunk belőlük.
  2. A tésztából 20 grammos golyókat készítünk, ezeket pedig belenyomkodjuk a kiolajozott kosárkaformákba.
  3. A kosárkákat minimum fél órára hűtőbe tesszük, de minél többet áll, annál szebb tésztát kapunk.
  4. Ha kivettük a hűtőből, villával megszurkáljuk, és mehetnek is a sütőbe. 190 fokon körülbelül 5 percig sütjük őket, majd 170 fokon még pár percig továbbsütjük, amíg szép, egyenletes színt nem kapnak.
  5. Ha kész, kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk. Addig elkészítjük a túrókrémet. Ehhez egy krumplinyomó segítségével áttörjük a túrót, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és simára keverjük. Amennyiben túl sűrű krémet kapunk, mascarponéval vagy tejföllel lágyíthatjuk.
  6. Ezután össze is állíthatjuk a kosárkákat. Kivesszük őket a formából, egy teáskanál eperlekvárral megkenjük őket, megtöltjük túrókrémmel és végül friss eperrel díszítjük.

A receptet köszönjük Gál Melániának!