5 idilli falu Budapesttől egy karnyújtásnyira, amely megidézi a vidéki élet hangulatát

Van úgy, hogy elvágyódunk a nagyvárosi létből és időről időre a vidéki idill keresésére indulunk. Kanyargó utcácskákon, apró házikók közt vezet majd utunk ebben az öt, Budapesttől karnyújtásnyira található településen, ahol meglelhetjük a vágyott régimódi, falusi hangulatot.

Monori Pincefalu

„Az ezer pince városa”, vagyis Monor Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Monor-Irsai dombság és az Alföld találkozásánál fekszik. A hely nemcsak a 190 méteres magasságba törő Strázsa-hegyről nevezetes, de azokról a löszbe mélyített romantikus pincéiről és présházairól is, melyek oly hűen adják vissza a vidéki idill hangulatát. A szőlőterületektől elkülönült pincefalu nemcsak ezen a vidéken, de az országon belül is páratlan, amibe mintegy 960 pince és présház, illetve szőlészeti és borászati tanösvény nyújt bepillantást.

Fotó: Monori Pincefalu Facebook-oldala

Ócsa Öregfalu

Régi korok hangulatát szívhatjuk magunkba a fővárostól körülbelül félórás autóútra található Ócsa Öregfalujában ráérősen sétálgatva. Kivétel nélkül lassulásra késztetnek itt az Ócsai Tájház portaegyütteséhez tartozó nádfedeles parasztházak, és a porták mögött megbújó XIII. századi premontrei bazilika épülete, amely ma már református templom. Az évszázadokat idéző műemléktemplom ráadásul a magyar építészet legszebb erődtemplomainak egyike. A jó hír pedig, hogy az öregfalun kívül is akad látnivaló Ócsán, az Öreghegyi pincesoron, aminek pincéi közt sétálgatva szinte tapinthatóan elevenedik meg a múlt.

Fotó: Molnár Katalin

Szigetmonostor

Bájos falucska található a Szentendrei-sziget ölelésében, melyet a Duna két túlpartjáról nyugatról Szentendre, keletről Göd ölel keblére. Annak ellenére, hogy Szigetmonostor mindössze egyórányira található Budapesttől, valóságos időutazás a Duna két ága által védett, a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képező településen időzni. Szerencsés elhelyezkedésének köszönhetően nemcsak a történelem viharai elől menekült meg, de megmaradt kimeríthetetlen ékszerdoboznak is, ahol mindig öröm látogatást tenni.

blank
Fotó: László Orsolya

Töki Pincefalu

A Budai-hegység és a Gerecse által közrefogott Zsámbéki-medencében található Tök Pincefalujának egymás után sorakozó pincéi és présházai elbűvölő látvánnyal kecsegtetnek bennünket. A település védett értékének számító pincesor minden korban betöltötte a maga szerepét, a török idején például a falu lakóinak védelmét szolgálta. Találunk itt több, mint 100 éves, igazán egyedi épületeket, ahogy színes ajtajú, kovácsoltvas díszekkel hívogató portákat is. Ha itt járunk egy üveg finom bor és egy-egy falat töki pompos nélkül ne álljunk tovább.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Zebegény

A Dunakanyar egyik gyöngyszeme, a kanyargó macskaköves utcácskáiról híres, tündéri házak között kalauzoló Zebegény. Megelevenedett vidéki idill vesz körbe bennünket, mikor megérkezünk ide, a roppanósan friss levegő, a Duna közelsége, a színes ablakokkal, rendezett portákkal, cserepes háztetőkkel hívogató településen a kedves mosoly és a baráti köszönés csak hab a tortán. A zöld megannyi árnyalatát magában rejtő településen és környékén bőven lesz még látnivaló, ha úgy döntünk, ide látogatunk el a nosztalgikus hangulatért cserébe.

blank
Fotó: Budapesti Tekergő

Ha pedig bicikliznétek egy jót: