5 budapesti panorámapont, ahonnan elragadó látványt nyújt a lábunk előtt elterülő város

Nem feltétlen kell egész napos kirándulásra adni a fejünket ahhoz, hogy csodás kilátásban gyönyörködjünk Budapesten. Íme néhány könnyen megközelíthető panorámapont városszerte!

Guckler Károly-kilátó

Alig néhány évvel ezelőtt, 2016-ban adták át a Hármashatár-hegyen majd 500 méter magasan található Guckler Károly-kilátót, amely lebilincselő, 360 fokos panorámával várja az ide kirándulókat. A főváros egyik legizgalmasabb panorámapontját, ahonnan Budapest összes, Dunán átívelő hídja megfigyelhető, egy II. világháborús ütegállás helyén alakították ki.

Megközelítés: A 65 és 65A buszok Fenyőgyöngye megállójától kövessük a kék turistajelzést.

blank
Fotó: parkerdo.hu

Mansfeld Péter park

Az 1956-os forradalom legfiatalabb lázadó mártírja, a 18 éves Mansfeld Péter után nevezték el a Rózsadomb egyik leghangulatosabb kilátópontjával rendelkező, lakóházak ölelésében megbúvó parkot, miután a forradalom 50. évfordulója alkalmából itt állítottak szobrot a pesti srácok idejekorán elhunyt hősének. A domboldalban lépcsőzetesen kialakított panorámateraszról juharfák és vörösfenyők társaságában élvezhetjük az elénk táruló pazar látványt.

Megközelítés: A Margit híd budai hídfő megállótól gyalog.

blank
Fotó: Sutus Dolli

Toronykilátó a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

A belváros szívében, a Ferenciek terétől mindössze egy karnyújtásnyira találjuk az Erzsébet híd lábánál magasodó Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomot, amely nem csak, hogy látogatható (hétfőtől szombatig, 10 és 17 óra között), de mindkét tornya nyitva áll az érdeklődők előtt. A tornyokból a főváros más-más nevezetességeire nyílik pazar kilátás, míg az őket összekötő sétányról még a templom tetőszerkezetének míves ácsmunkája is megcsodálható.

Megközelítés: A Ferenciek terétől vagy a 2-es villamos Március 15. téri megállójától gyalog.

blank
Fotó: belvarosiplebania.hu/Zelnik Péter Zénó

Sas-hegyi kilátóterasz

Hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon várja a kirándulókat a zegzugos lejtőkkel tarkított Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület, amely a nyüzsgő főváros felett 250 méterrel, egyfajta zöld szigetként bújik meg. A lakóházak övezte hegy tetején 30 hektárnyi zöldterületet kerítettek el, ahol 850 méteres tanösvény és a lélegző városra különleges panorámát biztosító kilátóterasz is kialakításra került.

Megközelítés: A Keleti pályaudvarról induló 8E jelzésű busz Korompai utcai megállójától vagy a Széll Kálmán térről induló 59-es villamos Liptó utcai megállójától gyalog.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Ördög-orom

Akár egy délutáni kiruccanásnak is tökéletes úti célja lehet a legkönnyebben a Farkasréti temető felső bejáratától megközelíthető vadregényes Ördög-orom, melyhez meredek, morzsalékos, néhol falépcsővel ellátott út vezet fel. Az alig 10-15 perces kapaszkodó után, vaskorlát mellett haladva érünk fel a sziklafal tetejére, ahonnan elénk tárul a lábunk előtt elterülő Irhás-árok és Farkas-völgy.

Megközelítés: A Márton Áron térig az 59-es villamossal, vagy a 8E és 53-as buszokkal, majd gyalog.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

További kirándulóhelyek Budapest közelében, melyek tömegközlekedéssel is megközelíthetőek: