Hamarosan megnyílik a Bükki Nemzeti Park egyedülálló csillagvizsgálója

Hosszú-hosszú várakozás után március 8-án végre a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit a Bükki Nemzeti Park legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda.

Fotó: Bükki Csillagda Facebook-oldala

Borsod-Abaúj-Zemplén megye szívében, Répáshuta községben napokon belül megnyitja kapuit a térség és vele együtt hazánk legmodernebb, és legjobban várt természettudományos oktató- és bemutatóközpontja.

Miután 2017-ben a Bükki Nemzeti Park elnyerte a Csillagos Égbolt Park címet, ezt követően 2018-ban láttak napvilágot az első látványtervek a tervezett Bükki Csillagda építéséről. 2020 júniusában kaptuk az első képeket az építkezés megkezdéséről, majd 2021 végén pedig arról, hogy immár a látogatóközpont kupolája is a helyére került.

Fotó: bnpi.hu

A március 8-án nyíló csillagda határtalan élményeket ígér: megismerését a csillagos ég titkainak, rejtelmeinek, bepillantást engedve a meteoritok és fényjelenségek világába, virtuális űrutazást, 5D-s univerzumot és persze a csillagvizsgáló segítségével az égbolt kémlelését.

A kiállítás része többek között egy 32 kg-os vasmeteorit is, melyet nemcsak megtekinteni, de megérinteni is meg lehet majd.

blank
Fotó: Bükki Csillagda Facebook-oldala

A következő napokban mindenképp érdemes lesz a csillagda Facebook-oldalát figyelemmel kísérni, ahol minden szükséges információt megosztanak a nyitással kapcsolatban, majd a Bükki Csillagda hivatalos honlapját, ami várhatóan a nyitás napjától lesz elérhető.