Egy örök kedvenc új köntösben: Fekete-erdő cupcake

A Fekete-erdő tortát senkinek sem kell bemutatni, ha viszont van kedvetek újraálmodni, a cupcake tökéletes választás, hiszen nemcsak egyszerűen és gyorsan elkészíthető, de elképesztően mutatós is. A brutálisan csokis, savanykás meggyes desszert garantáltan elnyeri az összes édesszájú tetszését, és visszatérő eleme lesz a családi és baráti összejöveteleknek.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (12 darabhoz)

A tésztához

  • 75 g étcsokoládé (50%-os)
  • 60 g vaj
  • 3 tojás
  • 60 g cukor
  • 25 g liszt
  • 25 g keményítő
  • 25 g őrölt mandula
  • fél tk sütőpor
  • egy csipet só
  • egy zacskó vaníliáscukor

A töltelékhez

  • 2 dl meggylé (befőtt leve)
  • 20 g vaníliás pudingpor
  • 40 g cukor
  • 150 g magozott meggy (befőtt)

A díszítéshez

  • 300 g habtejszín (min. 30%-os)
  • 2 ek porcukor
  • 1 zacskó habfixáló (10 g)
  • étcsokoládé
  • fehércsokoládé
  • pár szem meggy

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és egy normál méretű muffintepsit béleljünk ki muffinpapírral. A tésztához a csokoládét tördeljük bele egy tálba, adjuk hozzá a vajat, és vízgőzön olvasszuk őket homogénre. Míg ez olvad, válasszuk szét a tojásokat, illetve egy külön tálba szitáljuk bele a lisztet, a keményítőt, a sütőport és az őrölt mandulát.
  2. Amint felolvadt az étcsokis keverék, tegyük félre és hűtsük langyosra. Ha ez megvan, kezdjük el felverni a fehérjét egy csipet sóval, egészen addig, amíg kemény habot nem kapunk.
  3. Egy másik tálban a sárgájához adjuk hozzá a cukrot, a vaníliáscukrot, az étcsokis keveréket, és keverjük homogénre, majd 2-3 részletben adjuk hozzá a lisztes keveréket és a felvert tojásfehérjehabot is.
  4. A tésztát halmozzuk a muffinformába úgy, hogy kb. ¾-ig megtöltjük a formát. Nagyjából 20 perc alatt süssük készre őket az előmelegített sütőben.
  5. Míg sül, elkészítjük a meggytölteléket. Egy lábasba szórjuk a pudingport és a cukrot, a meggylével simára keverjük őket. Közepes lángon, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd, amikor besűrűsödött, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a felvágott meggyszemeket, amiket keverjünk el benne.
  6. A kisült és kihűlt muffinokat vegyük ki a formából, és egy éles kés segítségével vágjunk mélyedéseket a közepükön, amiket töltsünk fel a langyosra hűlt meggytöltelékkel.
  7. Tegyük a muffinokat hűtőbe, majd az előre lehűtött habtejszínből a porcukorral és a fixálóval verjünk közepesen kemény habot. Vegyük ki a cupcake-eket a hűtőből, a felvert habból pedig habzsák segítségével nyomjunk tetszőleges mintát a tetejükre.
  8. Ha egyszerűbb díszítést szeretnénk, szórjuk meg csokoládéforgáccsal és felezett meggyszemekkel, ha pedig egy kicsit extrább dekort is bevállalnánk, készítsünk csokilevélkéket a cupcakek tetejére.
  9. Ezekhez az étcsokoládét olvasszuk fel, töltsük habzsákba, és egy fóliára vagy sütőpapírra rajzoljuk meg a levél kontúrját és erezetét. Tegyük hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, majd felolvasztott fehércsokival ugyanezt a módszert követve töltsük ki a levélformákat. Dermesszük meg hűtőben, és készen is vagyunk!

A receptet köszönjük Gál Melániának!