5 egyedülálló program a Cziffra Fesztiválon, amit nem érdemes kihagyni

Elkezdődött a Cziffra György Fesztivál, aminek programja minden évben tartogat jó néhány különlegességet, nem csak a klasszikus zenét kedvelőknek. Ráadásul ebben az évben hosszabb is a programsorozat, egészen február 27-ig várják a közönséget több helyszínen.

Forradalmi etűdök – 2022. február 21., MOMKult

Szükséges-e a forradalom a zenében? Szükséges-e ledönteni a falakat, átlépni a határokat ahhoz, hogy maradandót hozzunk létre? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Bősze Ádám szórakoztató zenetörténeti sorozata, amely ezúttal egy legendás, az utókort is megihlető művész, Paganini életének és művészetének ismert és titkos részleteibe avat be bennünket február 21-én a MOMKult Kupolatermében.

Fotó: Mátyássy Jónás

Pál István Szalonna és Bandája koncertje – 2022. február 24., MOMKult

A Kárpát-medence népzenéje olyan csodálatos világ, amelyhez mindannyian kapcsolódni tudunk, hiszen a miénk, mindannyian találunk benne szívünknek, lelkünknek tetsző dallamokat. Pál István Szalonna és Bandája többek között a walesi herceget is elkápráztatta muzsikájával a palota meghívására, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a zenekar bejárta a világot, megmutatva számos helyszínen a magyar népzene ősi erejét. Koncertjükön tér- és időbeli zenei utazásra hívják a közönséget a csángók muzsikájától egészen az új stílusú verbunkosokig február 24-én a MOMKultban. A koncerten rendhagyó módon két klasszikus zenész is közreműködik: Banda Ádám hegedűn és Balázs János zongorán.

Fotó: Bege Nóra

Bárest – 2022. február 25., MOMKult

A Cziffra Fesztivál visszatérő programja a Bárest, amely megidézi Cziffra György életének azon korszakát, amikor a kiváló zongoraművész bárokban és éjszakai lokálokban zongorázott – legendásan. A pesti éjszakai élet ezerszínű és végtelen zenei világát varázsolja elénk a múltból a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekara Malek Andrea csodálatos énekével és Bősze Ádám korabeli anekdotáival február 25-én a MOMKultban.

Fotó: Teknős Miklós

Liszt Múzeum Matinékoncert: Giovanni Bertolazzi – 2022. február 26., Régi Zeneakadémia

2021-ben az olasz Giovanni Bertolazzi fiatal olasz zongoraművész második helyezést ért el a rangos Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen, a Cziffra Fesztivál pedig különdíjjal ismerte el a művészt, aki azóta egyre több nemzetközi elismerést tudhat magáénak. „A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak” – mondta egykor Liszt és ez így is van, bizonyítja be a fiatal művész, aki február 26-án szóló matinékoncertet ad a Régi Zeneakadémia Kamaratermében.

Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos – 2022. február 26., Zeneakadémia

„Ismerik azt, amikor három jazzlegenda beszélget? Csakhogy ez most nem vicc.” Minden évben különleges hangsúlyt kap az improvizáció a Cziffra Fesztivál programjában. Idén sem lesz ez másként! Február 26-án Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, három különleges zenei személyiség, az improvizáció nagymesterei a Zeneakadémia nagytermének pódiumán. Itt bármi megtörténhet: szerencsés véletlenek, tudatos és tudattalanul felbukkanó ötletek vezetik a zenészeket és a közönséget. Évek alatt megszerzett mesterségbeli tudás és a pillanat ereje találkozik rögtönzés közben.

Tony Lakatos / Fotó: Gerard Richter
Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az Emlékév a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Bővebb infó: cziffra100.com