7 páratlan budapesti borbár hosszú beszélgetésekhez

Legyen szó egy meghitt hétköznap estéről, rendhagyó hétvégéről, évfordulóról vagy épp a mindennapok ünnepléséről, jó, ha van a tarsolyunkban nem is egy, hanem rögtön 7 budapesti borbár, ahol jókedvűen csilingelhetnek az össze-összekoccanó borospoharak.

Zengő Borbár

Kis tételszámú kitűnő hazai borok, hasonlóan kiváló kisüzemi sörök, polcokon sorakozó nívós röviditalok, ínycsiklandó ételek és a kultúra legkülönbözőbb formáinak szerelemgyereke a Palotanegyed szívében található Zengő Bár. Február 4-én Kamocsay Ákos érkezik a bárba, hogy muzeális borkóstoló keretében rejtett kincsek nyomába eredhessen az est résztvevőivel. Február 14-én és 15-én, Valentin-nap alkalmából, romantikát nem nélkülöző páros borkóstolóval és alkalomhoz illő menüvel várják a párokat. És jó látni, hogy a hónap végére sem fogyatkoznak meg a jobbnál jobb programok: február 24-én este világon átívelő utazást tehetünk a bár legkiválóbb whiskey-jeivel, Skóciától Amerikán át egészen Japánig.

1088 Budapest, Krúdy Gyula utca 6.

Ménesi Borbár

Mivel Magyarország termőterületének és mikroklímájának köszönhetően a könnyű, illatos fehérektől egészen a testes, nagy vörösökig a lehető legtöbb stílus megtalálható hazánkban, nem is volt kérdés, hogy a Bartók Béla út szomszédságában megbújó Ménesi Borbárban mindnek jut majd egy-egy kiemelt hely. Nem véletlen tehát, hogy széles borkínálatának köszönhetően a Ménesi út borszentélye a magyar borok szerelmeseinek legszentebb origója. A jótól az abszolút csúcsborig mindenki kóstolhat kedvére valót egy-egy messze földön híres Ménesi-tál társaságában és aki esetleg sörre szomjazna, tízféle belga és cseh klasszikusból válogathat.

1114 Budapest, Ménesi út 1.

N28 Wine and Kitchen

Színházak ölelésében, épp csak egy gondolatnyira az Andrássy úttól tárta szélesre ajtajait tavaly ősszel a borszerelmesek új törzshelye, a Nagymező utcai N28 borétterem. Hitvallásukat mi sem mutathatná jobban, mint hogy számukra a bor olyan, akárcsak az oxigén: természetes és körülveszi az embert. Találunk itt ritka bortételeket, hazai borkülönlegességeket, pezsgős reggeliket, szenvedélyes vendéglátást, baráti fogadtatást, profizmust és szokástól eltérően borokhoz párosított ételeket. Ha pedig egy kóstolt tételbe fülig belehabarodnánk, a polcon sorakozó borkínálatból megvásárolva akár magunkkal is vihetjük azt.

1065 Budapest, Nagymező utca 28.

blank

Gepárd és Űrhajó Borbár

Ha valamit képtelenség egyhamar kiverni a fejünkből, az minden bizonnyal a Szerb utca 15. szám alá berendezkedett Gepárd és Űrhajó Borbár, melynek nemcsak neve felejthetetlen. Ez a zavarba ejtően különleges név természetesen végigkíséri egész esténket, ha úgy döntünk ellátogatunk hozzájuk: hatalmas felületen megjelenő falfestés és a lehető legapróbb részletek is erről a különleges párosításról tanúskodnak. És miben lehetünk még egészen biztosak e nem mindennapi színfolt kapcsán? Hogy nemcsak neve, de igen széles, folyamatosan frissülő-újuló borkínálata is örökre bevési majd magát az emlékezetünkbe.

1056 Budapest, Szerb utca 15.

blank

VinoPiano Borbár

Sokaknak ismerős lehet a Tűzoltó utcai sörparadicsom, az Élesztőház, melynek megelevenedett borszigete a VinoPiano Borbár. Mivel hajójukra zászlójukként tűzték ki az ismeretlenebb és kisebb pincészetek felkutatását, nem meglepő tehát, hogy itt olyan tételekre bukkan az ember, melyek a nagyközönség előtt rejtve állnak. Náluk a legjobb megismerni olyan különlegességeket, melyek minden ízükben, zamatukban hordozzák alkotójuk kézjegyét, egyedi stílusát és azt a szellemiséget, ahol a termelő semmit nem áldozott fel a szőlő egyediségéből, értékéből, tisztaságából a borkészítés során.

1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

blank

Vinikli

Ha legalább egyszer feltetted már magadnak a kérdést, hogyan fér meg egy falon a bringa és a bor, a választ minden kétséget kizáróan a Múzeum körúti Vinikli Borbár válaszolja majd meg. A borbárként és bringabázisként működő helyre ugyanolyan lazasággal lehet belibbenni, ha gyors szervizre lenne szüksége kétkerekű vasparipánknak és akkor is felfrissülésre vágyunk néhány pohár kiváló bor és üdítő fröccs társaságában. A Vinikliben ráadásul amiatt sem kell aggódni, hogy egy jobban sikerült este után ki tolja majd haza bringánkat, náluk biztonságban hagyhatod, míg ellátogatsz hozzájuk egy következő körre.

1053 Budapest, Múzeum krt. 27.

blank

Takler Borbár Buda

A Takler borokat talán senkinek sem kell bemutatnunk, ugyanakkor az Óbuda szívébe 2021-ben berendezkedett Takler Borbárt annál is inkább. A generációról generációra öröklődő borhagyományokkal a háta mögött megnyitott budai borbár kortyonként hozza közelebb hozzánk a több ezer éves múltra visszatekintő szekszárdi borvidék lehető legszebb tételeit. Kiváló bor mellé persze kitűnő borkorcsolya dukál és egyikben sem szenvedünk majd hiányt, ha úgy döntünk megadjuk magunkat a kísértésnek és hagyjuk magunkat elcsábítani az óbudai Takler Borbár által.

1035 Budapest, Bécsi út 67.

blank