A budai Várhegy leghangulatosabb lépcsősorai

A római Spanyol lépcsőnek méltán jár a csodájára a fél világ, ahogy az indiai Chand Baori-kút 13 emeletnyi mélységbe lenyúló lépcsősora is világraszóló látványt nyújt. Nem kell azonban repülőre szállnunk, ha képeslapra kívánkozó grádicsokra vágyunk: a magyar főváros budai oldalán is számos felfedezésre érdemes emelkedőt találunk!

Glücklich Vilma lépcső

Különleges alkotással bővült tavaly nőnapkor a Toldy Ferenc és a Szabó Ilonka utcát összekötő Glücklich Vilma lépcső: Babos Bertalan Zsili és csapata a Nők, Lépésről Lépésre című projekt keretén belül 46 magyar író- és költőnő művével tették gazdagabbá a magyar polgári feminista mozgalom egyik vezetőjének tiszteletére elnevezett lépcső fokait. A Budavári Önkormányzat megbízásából, a teljesség igénye nélkül készült installáció a magyar nők irodalomra és tágabb értelemben véve a magyar kultúrára gyakorolt hatására hivatott felhívni a járókelők figyelmét.

1015 Budapest, Szabó Ilonka utca 5.

Stöckl-lépcső

Szeptemberben adták át a Budai Vár régi-új lépcsőjét, a Csikós-udvart a Hunyadi-udvarral összekötő, süttői mészkő és neuhauseni gránit felhasználásával készült, boltozott pihenőkkel ellátott Stöckl-lépcsőt. A két terasz közötti átjárást biztosító neoreneszánsz stílusú díszlépcső a Királyi Palota bővítésével és átépítésével megbízott Hauszmann Alajos tervei alapján épült meg az 1896-os millenniumi ünnepségek évében, neve pedig annak a hivatali melléképületnek (Stöcklgebäude) állít emléket, mely egykoron a helyén állt. A lépcső a szomszédos Főőrség épületével együtt túlélte a II. világháború pusztításait, ám 1971-ben mindkettőt lebontották, hogy láthatóvá tegyék a mögöttük megbújó várfalat.

1014 Budapest, a Csikós-udvar és a Hunyadi-udvar között

Fotó: Németh Krisztina – Egy jó kép az utazásról

Sándor Móricz lépcső

A Várhegy legmeredekebb és egyben egyik leghangulatosabb lépcsősorát a Várkert Bazár mellett kell keresni. Nevét a 19. század első felének legvakmerőbb arisztokratájáról, Sándor Móric grófról kapta: az Ördöglovasként is emlegetett főúr a kor más botrányhőseivel ellentétben se nem ivott, se nem kártyázott, de még pikáns kalandjairól sem tudni. Lovas kalandjai azonban annál híresebbek voltak: nyaktörő mutatványok és viharzó vágták sora fűződik nevéhez, lovak feletti ugratásoktól kezdve az egyik budavári lépcsőn való lovaskocsis száguldozásokig.

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.

Fotó: Google Maps

Bugát lépcső

A Vérmező szomszédságában, az egykori ELMŰ áramátalakító-telep modernista épülete mellől nyílik az Attila utat a Logodi utcával és a Lovas úttal összekötő, kissé lepusztult Bugát lépcső. Nem sétánk legszebb lépcsősora, viszont hatalmas kincset rejt: a harmincas évek végén, az áramátalakító központ alapozásakor akadtak rá ugyanis a réges-rég feledésbe merült Logod falu gótikus templomának maradványaira. Az egyhajós, 14. századi eredetű rom a Várhegy oldalában, az Ördögárok bal partján fekvő település egyetlen kézzelfogható mementója: Logod, az ország oly sok helységéhez hasonlóan, legkésőbb a török idők végére teljesen megsemmisült.

1012 Budapest, Attila út 101.

Fotó: Sutus Dolli

Halászbástya

Budapest minden kétséget kizáróan legszebb lépcsőrendszerét az 1895 és 1902 között felhúzott Halászbástyánál találjuk. A Mátyás-templom neogótikus rekonstrukcióját is végző Schulek Frigyes nemcsak megálmodója, de névadója is annak a neoromán stílusú, magasból H-betűt formázó főlépcsőnek, amely a szerpentines Hunyadi János útról vezet fel egy díszes, fehér mészkőből készült kapun keresztül a történelmi hangulatú Szentháromság térre. A Halászbástya kevésbé ismert, ám annál meghittebb feljárója a bástya déli tövéből induló és a Vízivárosban véget érő, vöröstégla-borítású Jezsuita lépcső. Bélletes kapuja fölött egy oroszlános domborművet figyelhetünk meg, amely az építkezés során feltárt román kori templomból származik.

1011 Budapest, Hunyadi János út 22. és 29.

Korlát utcai lépcső

Innen nem messze bújik meg sétánk utolsó állomása, az izgalmas kiképzésű Korlát utcai lépcső. A buja, zöld növényzettel övezett, a Várhegy nyugati oldalán cikkcakkban felfutó mesterséges meredély a Logodi utca és a Lovas út között kínál átjárási lehetőséget, remekbeszabott lakóházak ölelésében. Ne lepődjetek meg, ha a vártnál lassabban szeditek felfelé a lépcsőfokokat és többet pillantgattok a hátatok mögé: a krisztinavárosi kilátással tényleg nehéz betelni.

1012 Budapest, Lovas út 18.

Fotó: Sutus Dolli

Ha a Várhegy lépcsői helyett inkább Budapest panorámás padjainak nyomába erednél:

Vizy Márton