Reform almás pite, ami akár az ünnepek utáni diétába is belefér

A karácsony alatt – vagy inkább egész decemberben – lecsúszott bejgli-, zserbó- és mézeskalács-mennyiség után az új év beköszöntével mindenki igyekszik kicsit visszavenni a tömény cukorbevitelből, de azért a finom süteményeknek mégsem inthetünk teljesen búcsút. Amennyiben, ti is kicsit meghúznátok a nadrágszíjat, de mégis ennétek egy istenien omlós süteményt, próbáljátok ki ezt a zabos reform almás pitét, ami garantáltan nem okoz csalódást!

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 16 szelethez)

A tésztához

  • 140 g vaj vagy margarin
  • 80 g nádcukor
  • 1 tojás
  • fél vaníliarúd kikapart magja vagy egy zacskó vaníliáscukor
  • 270 g finomliszt
  • fél zacskó sütőpor
  • egy csipet só

A töltelékhez

  • 800 g zöld alma
  • 90 g nádcukor
  • 160 ml tejszín
  • 40 ml citromlé
  • fél tk őrölt fahéj
  • egy púpos ek kukoricakeményítő

A morzsához

  • 50 g szeletelt mandula
  • 80 g zabpehely
  • 100 g finomliszt
  • 70 g nádcukor
  • 100 g vaj vagy margarin
  • egy csipet só

Elkészítés

  1. Az almákat megpucoljuk, negyedekre daraboljuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Ezután összekeverjük őket a barna cukorral és pár csepp citromlével, majd az egészet egy szűrőbe tesszük, és aláhelyezünk egy edényt, hogy összegyűjtsük a levet, amit az alma ereszt. Egy óráig állni hagyjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és elkészítjük a tésztát. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd mehet bele a többi hozzávaló is. Gyors mozdulatokkal homogén tésztát gyúrunk belőlük.
  3. Egy kivajazott, kb. 18×27 cm-es sütőformába kézzel belenyomkodjuk a tésztát, és hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészítjük a morzsát és a tölteléket.
  4. A morzsához elmorzsoljuk a lisztet a hideg vajjal, beletesszük a többi hozzávalót, és kezünkkel morzsás állagúra dolgozzuk. Ezt is hűtőbe tesszük.
  5. A töltelékhez a tejszínt, a citromlevet, a fahéjat és az almából lecsöpögött levet lábosba öntjük, majd felforraljuk. A kukoricakeményítőt kis vízzel simára keverjük, és besűrítjük vele a már felforrt levet, majd még 2-3 percig tovább forraljuk. Az így kapott krémet az almaszeletekre öntjük, és jól összekeverjük. A tölteléket félretesszük, amíg langyosra nem hűl.
  6. Kivesszük a tésztát a hűtőből, az almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd a morzsát is rászórjuk. A pitét sütőbe tesszük, és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a sütőt levesszük 170 fokra, és további 20 percig sütjük. Ha túlságosan pirul a teteje, fedjük le alufóliával.
  7. Miután elkészült, a formában kihűtjük, majd szeleteljük, és tálalhatjuk is.

A receptet köszönjük Gál Melániának.