A karácsony alatt – vagy inkább egész decemberben – lecsúszott bejgli-, zserbó- és mézeskalács-mennyiség után az új év beköszöntével mindenki igyekszik kicsit visszavenni a tömény cukorbevitelből, de azért a finom süteményeknek mégsem inthetünk teljesen búcsút. Amennyiben, ti is kicsit meghúznátok a nadrágszíjat, de mégis ennétek egy istenien omlós süteményt, próbáljátok ki ezt a zabos reform almás pitét, ami garantáltan nem okoz csalódást!
Hozzávalók (kb. 16 szelethez)
A tésztához
- 140 g vaj vagy margarin
- 80 g nádcukor
- 1 tojás
- fél vaníliarúd kikapart magja vagy egy zacskó vaníliáscukor
- 270 g finomliszt
- fél zacskó sütőpor
- egy csipet só
A töltelékhez
- 800 g zöld alma
- 90 g nádcukor
- 160 ml tejszín
- 40 ml citromlé
- fél tk őrölt fahéj
- egy púpos ek kukoricakeményítő
A morzsához
- 50 g szeletelt mandula
- 80 g zabpehely
- 100 g finomliszt
- 70 g nádcukor
- 100 g vaj vagy margarin
- egy csipet só
Elkészítés
- Az almákat megpucoljuk, negyedekre daraboljuk, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Ezután összekeverjük őket a barna cukorral és pár csepp citromlével, majd az egészet egy szűrőbe tesszük, és aláhelyezünk egy edényt, hogy összegyűjtsük a levet, amit az alma ereszt. Egy óráig állni hagyjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és elkészítjük a tésztát. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd mehet bele a többi hozzávaló is. Gyors mozdulatokkal homogén tésztát gyúrunk belőlük.
- Egy kivajazott, kb. 18×27 cm-es sütőformába kézzel belenyomkodjuk a tésztát, és hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészítjük a morzsát és a tölteléket.
- A morzsához elmorzsoljuk a lisztet a hideg vajjal, beletesszük a többi hozzávalót, és kezünkkel morzsás állagúra dolgozzuk. Ezt is hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez a tejszínt, a citromlevet, a fahéjat és az almából lecsöpögött levet lábosba öntjük, majd felforraljuk. A kukoricakeményítőt kis vízzel simára keverjük, és besűrítjük vele a már felforrt levet, majd még 2-3 percig tovább forraljuk. Az így kapott krémet az almaszeletekre öntjük, és jól összekeverjük. A tölteléket félretesszük, amíg langyosra nem hűl.
- Kivesszük a tésztát a hűtőből, az almás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd a morzsát is rászórjuk. A pitét sütőbe tesszük, és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a sütőt levesszük 170 fokra, és további 20 percig sütjük. Ha túlságosan pirul a teteje, fedjük le alufóliával.
- Miután elkészült, a formában kihűtjük, majd szeleteljük, és tálalhatjuk is.
A receptet köszönjük Gál Melániának.