Káprázatos fényfestéssel vár az Adventi Kézműves és Mesevásár Pécsen

A jubileumi Adventi Kézműves és Mesevásár idén november 26-tól december 23-ig hoz ünnepi hangulatot a pécsi belvárosba. A karácsonyi koncertek, a hangulatos Mesekuckó, a betlehemes játékok és a látványos fényfestés mellett több újdonság is várja a látogatókat.

Az adventi vásáron 15 gasztronómiai és 33 kézműves kitelepülő termékeiből válogathatunk, akik garantáltan kiemelkedő minőséget képviselnek, ugyanis egy pályázat keretében kerültek kiválasztásra. Ennek során szempont volt a különleges vagy hiánypótló kínálat, a korábbi referenciák, a kimagasló minőség, valamint a helyi szereplők támogatása.

Káprázatos fényfestés

Pécs neve a Zsolnay Fényfesztiválnak köszönhetően már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap fél 5 és este 8 között egy ünnepi, animált, hetente fejlődő fényalkotást varázsol a Dzsámira a LaLuz Visual Studio.

Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Ezt minden pénteken, szombaton és vasárnap a Fényszórók csapata öltözteti fényköntösbe. Emellett szintén hétvégente lesznek láthatók az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai a Dzsámi homlokzatán.

Adventi programok Pécsen

Minden pénteken, szombaton és vasárnap színpadi programok segítenek az ünnepre hangolódásban.

Fontos szerepet kapnak a hagyományok: hetente más dramatikus adventi népi játék köszönti a belvárosba érkezőket, legyen az bölcsőcskézés, szentcsaládjárás, karácsonyi kántálás vagy háromkirály-járás. Szombatonként az ökumenia jegyében más-más felekezet képviselőjével zajlik a központi adventi koszorú gyertyagyújtása a Széchenyi téren.

December 19-én a Keret Alkotó Csoport betlehemes felvonulást tart a Magtártól a Széchenyi térre, amelybe becsatlakozva a résztvevők együtt énekelhetnek, kántálhatnak velük. Ezt követően a Széchenyi térre érve „Áldott a te…” címmel tartanak Mária-játékot, amely bemutatja a Jézus születése előtti néhány hónap eseményeit.

blank

Ünnepi koncertek

A koncertek elsősorban a népzene, világzene, gospel és a capella stílusait elevenítik meg. December 11-én a Benkó Dixieland Band karácsonyi koncertje hallható, míg december 17-én, a gyerekek kedvence, a Rutkai Bori Banda lép színpadra. Rutkai Bori új mesekönyve és zenekarának téli lemeze tökéletes felvezetése a karácsonynak; a koncerten Bori színpompás, horgolt bábjaival kelti életre Mandulka manóanyó téli meséit. December 23-án a Kaláka zárja a fellépők sorát Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című koncertjével.

Új helyszínként csatlakozik a Pécsi Nemzeti Színház az Adventi Erkélykoncertek programmal, melyben közreműködnek a Pécsi Nemzeti Színház színművészei és a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara.

A Székesegyházban a Pécsi Püspökség szervezésében hat alkalommal Adventi hangversenyt tartanak.

Színes gyerekprogramok

A Mesekuckóban hétvégente karácsonyi meseolvasással várja a gyerekeket Dániel András meseíró, Khaled-Abdo Szaida író, Herczeg Adrienn, Várnagy Kinga és Sólyom Katalin színművészek, Keresztesi József író, valamint Matta Lóránt és Czéh Dániel bábszínészek.

blank

A gyerekek december 5-6-án találkozhatnak a Mikulással, továbbá begördül a Petőfi Kulturális Ügynökség Adventi Petőfi Karavánja is a Kossuth térre, ahol fellép többek között Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, valamint Váczi Eszter és a Quartett.

A koronavírussal kapcsolatos jelenlegi szabályozások alapján az adventi vásár szabadon látogatható, míg a színpadi programokon való részvétel védettségi igazolványhoz kötött.