50+ különleges téli program a Balaton partján – 2021 december

Talán meglepő lehet, de decemberben is számtalan program vár ránk a Balaton partján. Adventi és karácsonyi vásárok, gasztro-, kulturális és sportélmények, valamint gyerekprogramok. 2021 telén is tartalmasan szórakozhat az egész család a magyar tengernél.

Adventi Vásár Veszprémben (2021. december 2-5., 9-12., 16-19.)

Adventi fények, ízek és illatok kavalkádja, koncertek, gasztroélmények és kézműves termékek várják az Óváros térre látogatókat a négy adventi hétvégén, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap.

Apáti Jazz Klub (2021. december 3., Siófok)

A jazzkedvelők örülhetnek, mert újraéled az Apáti Jazz klub a Teátrumban.

Vegán élményhétvége a Tagyon Birtokon (2021. december 3-5.)

Háromnapos közös vegán élményhétvége a Tagyon Birtokon közös főzésekkel, kirándulásokkal, piacozással, jókedvvel.

Orrától a farkáig! Terítéken a bárány. (2021. december 3-5., Csopak)

Péntektől vasárnapig: orrától a farkáig , terítéken a bárány. Főszereplő a kemence és a vörös bor.

Téli programok Balaton 2021 december

Adventi vásári forgatag Balatonföldváron (2021. december 3-5., 10-12., 17-19.)

A kikötőben 1903-ban épült egykori tiszti kaszinó nosztalgikus hangulata tökéletes hátteret biztosít a karácsonyi vásár hangulatához. Az adventi vásárban őstermelők és kézműveseket kínálják portékáikat. Minden este disznótoros vacsora, hangulatos karácsonyi zene és meglepetés előadók várnak titeket.

A Balaton partja egész télen változatos programokat kínál:

Teleszkópos madármegfigyelés a Balatonon (2021. december 4., Badacsonytomaj)

A téli Balaton sok madártani érdekességet tartogat. Ilyenkor már láthatóak a tavon azok a fajok, melyek csak késő ősszel érkeznek ide és pár hónapot itt töltenek télen. Ezeket a fajokat kutathatod fel a megfigyelő út során. Segítségedre lesz megismerésükben egy szakképzett madarász-túravezető is.

Jótékonysági futás (2021. december 4., Zalakaros)

A Karos Korzó előtt várnak mindenkit, aki örömmel segítene szebbé tenni a térségben élő, hátrányos helyzetűek karácsonyát.

Karácsonyi Vásár és GasztroPiknik (2021. december 4. Balatonlelle)

2021. december 4-én érdemes Balatonlellére látogatni, mert a téli Balaton egyik legnagyobb rendezvénye lesz itt, ahol feltűnik a Mikulás bácsi is.

Mikulás az állatkertben (2021. december 4., Veszprém)

A veszprémi állatkertbe idén korábban érkezik a Mikulás, ugyanis most vasárnap, 2021. december 5-én 10:00 órától 15:30-ig találkozhattok vele a Kölyökdzsungel bejáratánál.

Mikulás programok Balaton 2021: Veszprémi Állatkert

Mikulás túra Balatonalmádiban (2021. december 4.)

Az idei évben ismét megrendezésre kerül a 15 km-es Mikulás túra és a 6 km-es Csilla séta. A Mikulás most is hoz meglepetést a “jó túrázóknak”.

Adventi vásár a Hableány Bisztróban (2021. december 4., Badacsonytomaj)

Adventi vásár a Hableányban forralt borral, sült gesztenyével, pokrócokkal, szuperebbnél szuperebb kiállítókkal.

Unique koncert a Szigliget Várudvarban (2021. december 4.)

December elején a Szigligeti vár tövében a Unique együttes vár titeket, a Balaton felett.

Ha jégpályát kerestek a Balaton északi partján, azt is találtok Szigligeten:

Zeneszalon a Karos Korzón: Lilienn és Kónyai Tibor (2021. december 4., Zalakaros)

Lilienn és Kónyai Tibor jazzduója csodálatos hazai és külföldi örökzöld dallamokat szólaltat meg a Karos Korzó Zeneszalonjában.

Adventi Bornegyed (2021. december 4-5.)

Korzózz a negyedben, szerezd meg a karácsonyfa alá valót és kóstold meg a badacsonyi advent ízeit.

Révfülöpi Advent (2021. december 4-5.)

A Kőfeszt, a Bisztró71, a Rév Büfé, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány és Révfülöp Nagyközség szervezésében első alkalommal kerül megrendezésre a Révfülöpi Advent. Lesz itt minden: kirakodóvásár, kiállítás, táncház, koncertek, közös éneklés és persze vasárnap érkezik a Mikulás is.

Ízes ADVENT Hévízen (2021. december 4-5., 11-12., 18-19.)

Kézműves vásár, gasztro- és gyermekprogramok, játszóház, koncertek, gyertyagyújtás, betlehem és forró italok várják a vendégeket Hévízen az adventi hétvégéken. A gasztroprogramok szombat délelőttönként a piacon, míg az egyéb rendezvények a belvárosban a Rákóczi utcában kerülnek megrendezésre.

Mikulás a jégen! (2021. december 4-6., Balatonboglár)

Együtt korizhattok a Mikulással és Süsüvel, de lesz jeges kavalkád, kölyök hoki meccs és sok-sok meglepetés.

Téli programok Balaton 2021 december

Adventi hétvégék Zalakaroson (2021. december 4., 11. 18.)

Minden szombaton 16-20 óráig: kirakodó vásár, forralt bor, sült gesztenye, adventi hangulat, óriás adventi koszorú, a város karácsonyfája, az Artist Company artistái, tűzzsonglőr show és Betlehem a Karos Korzón.

Mikulás futás Veszprémben (2021. december 5.)

2021. december 5-én az „A Városi Nyilvánosságért Alapítvány” és a Veszprém Félmaraton jótékonysági futóversenyt rendez Veszprémben, a Kolostorok és Kertekben. A teljes bevételt a Vackoló Állatvédő Egyesület kapja.

Aranykapu Koncert és Mikulás ünnepség Szigligeten (2021. december 5.)

December 5-én Aranykapu Koncerttel egybekötött Mikulás ünnepség vár a Szigligeti vár tövében.

Liliomkert Piac (2021. december 5. 12. 19.)

Annak, aki a Balaton-felvidéken jár, vasárnaponként Káptalantóti hangulatos piacán érdemes kezdenie a napot. Ott, ahol az asztalokon helyi termelők ínycsiklandozó finomságai sorakoznak, és szinte bele lehet harapni a friss sajtos pogácsa, gőzölgő tejfölös kenyérlángos illatába. A kiváló házi szörpök, mézes-magos sütemények, túrós-lekváros batyuk, sajtok és megannyi csábító harapnivaló mellett mázas csuprok, antik csecsebecsék és termelői borok kívánkoznak a nézelődők kosarába. Vigyázat, a piac különleges hangulata menthetetlenül magába szippant!

Hagyományteremtő Szauna Szeánsz (2021. december 5., 12. 19. 27., Balatonlelle)

A tópartra épített élmény szaunában 3 felöntés és egy profi szaunamester vár titeket. A szaunaprogram után csobbanhatsz a Balatonban.

Mikulás-napi programok a Balatonnál

Barlangi Mikulás program a Lóczy-barlangban családoknak (2021. december 6., Balatonfüred)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony–Balaton Geopark egyik legszebb felszín alatti birodalmába, a Lóczy-barlangba hívta meg a Mikulást. A Lóczy-barlangban lámpások fognak világítani, melyek fényénél Szent Miklós püspök, az első Mikulás életének legérdekesebb fejezeteiből életképeket rendeznek be. Végigsétálva a barlangon minden állomásnál egy-egy rövid történetet hallhatnak a résztvevők. A barlang környéki erdőben kis papírmikulásokat kereshetnek a gyerekek, akinek sikerül megtalálni egyet, ajándékot kap.

2021 decemberi programok Balaton

Mikulás motorozás Hévízen (2021. december 6.)

A Zalai 76-os Motoros Egyesület ismét megrendezi a hagyományos Mikulás motorozást aminek keretében meglátogatják városunk óvodáit és és nagyobb tereit. Gyülekező 13.15-től a Dr. Festetics György téren, Hévíz város karácsonyfája alatt. Kérik a Mikulásokat szaloncukorral és mandarinnal teli puttonyokkal érkezzenek.

Pátkai Rozina Quartet // Papírkutya (2021. december 7., Veszprém)

Pátkai Rozina énekesnő, dalszerző a bossa nova autentikus európai képviselőjeként szerzett nemzetközi szinten is elismerést. Új formációjában zenésztársai a magyar könnyűzenei élet meghatározó egyéniségei, Szabó Dániel Ferenc (MÖRK), ifjabbik Tóth István (Laiho, Bíró Eszter) és Ávéd János (Modern Art Orchestra), akik pop és jazz-zenei ihletettséggel szólaltatják meg Rozina saját és társszerzőkkel jegyzett dalait, melyek portugál, francia, spanyol, angol és magyar nyelven hangoznak el.

Ha már Veszprémben jártok, látogassátok meg ezt az alagutat:

Traccsparti Lábas Vikivel (2021. december 8., Gyenesdiás)

Lábas Viki énekesnő ragyogó, pozitív, energikus, szociálisan érzékeny személyisége tárul fel előttetek ezen az estén.

2021 decemberi programok Balaton

Nyolc nő – a Játékszín előadása Siófokon (2021. december 8.)

Furmányos kis komédia a Nyolc nő. Egy francia kisvárostól pár kilométerre, egy magányosan álló hegyvidéki házban játszódik a történet. A család a külföldön tanuló Susanne, a legidősebb lány hazatérését várja. A békés idillt hatalmas sikoly töri meg. Marcelt, a ház urát holtan találják szobájában, késsel a hátában. A házban lévő nyolc nő az áldozat anyósa, felesége, húga, sógornője, két lánya és két háztartási alkalmazottja. A házat közben a hóvihar és a gyilkos teljesen elzárja a külvilágtól! Mit tehet ilyenkor nyolc nő, aki bent rekedt? Megkezdődik hát az amatőr nyomozás, ami szinte lehetetlen küldetés, mert mindenki hazudik. A tettes azért, hogy leplezze magát, a többieknek pedig egészen más titkolnivalójuk van. Tudják, hogy a gyilkos köztük van, de melyikük lehet az?

Kultkikötő Filmklub (2021. december 8., 22., Balatonboglár)

Kéthetente szerda esténként kiváló filmek, tartalmas beszélgetések, barátságos légkör és igazi klubélet vár mindenkit a balatonboglári Balatonboglári Varga Béla Városi Kulturális Központban.

Adventi koncert Balatongyörökön (2021. december 10.)

Harang csendül, lélek csendül. Király Martina és Barta Zsolt koncertje a Bertha Bulcsu művelődési házban.

Tobozszüret a Follyban (2021. december 11., Badacsonytomaj)

Idén 2021. december 11-én rendezik meg a tobozszüretet a Follyban. Az eseményt vezetett arborétumi séták is kísérik.

Téli programok Badacsonytomaj 2021 december

Adventi mártózás (2021. december 11., Gyenesdiás)

Sok szeretettel vár Gipsztigris a Keszthelyi Rozmár, és barátai egy szuper mártózásra a diási Játékstrandon. Lesz forralt bor, sütemény, tea és zsíros kenyér is.

Borbála-napi borbál Balatonfüreden (2021. december 11.)

Elevenítsétek fel a régi bálok hangulatát 2021. december 11-én Balatonfüreden az Anna Grand Hotel báltermében, az Anna-bálok helyszínén. Ötfogásos gálavacsora a ház és a régió borainak korlátlan fogyasztásával, tombola, hajnalig tartó tánc.

ZELNA KARÁCSONYI VÁSÁR • kézművesek, designerek Balatonfüreden (2021. december 11.)

December 11-én szombaton kézművesek, designerek és kistermelők hozzák el legszebb termékeiket a borbár teraszára. Hozzá hangulatos élőzene szól majd a BABEL Eclectic jóvoltából.

Karácsonyi Borvásár Nemesgulácson (2021. december 11.)

Tűzrakás, mézeskalács sütés-ropogtatás, forraltbor-kortyolgatás. Lesznek ismerős arcok, és borok a Szent György-hegyről, bejgli, kenyér a Búzalelkétől.

Kóstold Körbe Bor & Gasztrofeszt – Balatonfüred (2021. december 11.)

A Balatoni Kör nagy sikerű, őszi-tél rendezvénysorozata, a Kóstold Körbe Bor & Gasztrofeszt advent harmadik hétvégéjén Balatonfüredre, a Vitorlás térre érkezik.

Borbarangolás Borvacsora a Laposa Borteraszon (2021. december 11., Badacsonytomaj)

A Borbarangolás Badacsonyban következő állomása a Laposa Borteraszon lesz. Ahol többek között lazacpisztráng és marhanyelv is szerepel a menüben.

Karácsonyi programok Balaton 2021

Adventi áhítat – a Tihanyi Bencés Apátsági Templom Kórusával (2021. december 12.)

A Tihanyi Bencés Apátsági Templom Kórusának hagyományos adventi ének-zenei áhítata.

Karácsonyi BOR és BÖGRE vásár (2021. december 12.)

Vegyél a kezedbe egy illatos forralt bort egy bögrében, és ha tetszik, vidd haza a bögrét is mellé! Közben pedig bambulhatod a kilátást.

DIÓTÖRŐ gyerekeknek (2021. december 14.)

A Diótörő meséjét – Csajkovszkij csodálatos balettja révén – mindenki ismeri. A gyermekek számára a prózai megfogalmazás talán könnyebben érthetővé válik. Zenés-táncos mesejáték a Nektár Színház előadásában.

ITT A TÉL ünnepi koncert (2021. december 15.)

Mészáros Tamás ünnepi koncertje a keszthelyi Fő téren. Az est vendége: Molnár Ágnes színésznő.

Budapesti Fesztiválzenekar a Hangvillában (2021. december 15., Veszprém)

A világ tíz legjobb zenekara között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekartól hallgathatjátok meg John Stanley d-moll concerto vonóskarra írt művét, Corelli D-dúr concerto grossóját, Vivaldi a-moll csellóversenyét, Mozart 3. Esz-dúr kürtversenyét és Britten Simple Symphony darabját.

Angyalok és pásztorok adventi koncert Keszthelyen (2021. december 16.)

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit bukovinai népdalokkal teszik szebbé a karácsonyi készülődés időszakát.

Téli SUP túra a gőzölgő Hévíz-patakon (2021. december 18.)

Vegyél rész egy igazan különleges kalandtúrán a gőzölgő patakon, tündérrózsák között a hidak alatt bujkálva.

Karácsonyi programok Balaton 2021

Diótörő – Mesés tánc-show Balatonfüreden (2021. december 18.)

A Sárközi Gyula Társulat és a Madách Művészeti Iskola növendékei bemutatják: Diótörő – mesés tánc-show.

Holdfénytúra a téli Badacsonyon (2021. december 18.)

Sötétség, „macskabagoly-koncert”, ezüsthíd, érdekességek és történetek a Badacsonyról és a Balatonról.

Cseszneki Via Ferrata Túra (2021. december 18-19.)

A Bakony szívében, a Cseszneki vár aljában vezetnek Magyarország első vasalt útjai.

Szilveszteri programok Balaton 2021

Jótékonysági adventi vásár Balatonszárszón(2021. december 19.)

Családi hangulatú, egyedi kézműves termékekkel és különleges termelői finomságokkal teli adventi vásár.

Karácsonyi programok a Balatonnál 2021-ben

Karácsonyi ének – filmvetítés Keszthelyen (2021. december 21.)

A Karácsonyi ének 2009-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes-animációs film, mely Charles Dickens regénye alapján készült.

A két Lotti családi előadás Veszprémben (2021. december 26.)

Luise egy tóparti üdülőben találkozik Lottéval, aki jobban hasonlít rá, mint a tulajdon tükörképe. Egy kis nyomozás után megoldódik a rejtély: a lányok ikrek, és csak azért nem ismerik egymást, mert egyiket az apa, másikat az anya neveli. Hasonlóságuk sok bonyodalomhoz vezet, olyan egyformák, hogy talán még a szüleik sem tudják megkülönböztetni őket. Vagy mégis? A történet végére ez is kiderül, ugyanis a testvérek szerepet cserélnek.

Gasztrohegy 2021 • Karácsony • Irodalmi ízek (2021. december 28., Badacsony)

Minden hónapban van egy tematikus hét, amikor a Badacsony egy egészen más, különleges arcával ismerkedhetünk meg, és nem lesz ez másképp decemberben sem. Az idei évben utoljára a badacsonyi gasztronómia csúcsainak meghódítására indulhatunk, ha december 28. és 30. között úgy döntünk a Balaton északi partjára látogatunk, és egy nyugodtabb időszakban fedezzük fel a vidéket, a tőle elválaszthatatlan borokat és a helyi ízeket. Ebben a felfedezésben természetesen nem maradunk egyedül, tíz ikonikus badacsonyi hely szívélyes, otthonos vendéglátását élvezhetjük személyes gasztrotúránk keretében, amely során a hegy bejárása és megismerése mellől az izgalmas falatok, a kiváló borok és a szívderítő történetek sem maradnak majd el.

Amit nem mondhattunk el | Ünnepi Balázs Fecó emlékest (2021. december 28., Veszprém)

A Veszprémi Petőfi Színház Társulatának megemlékezése barátjáról, a zenész legendáról, Balázs Fecóról 70. születésnapja alkalmából.

Szilveszteri programok a Balaton partján 2021-ben

Óévbúcsúztató Badacsonyi körtúra (2021. december 31.)

Egy ismeretterjesztő előadásnak sem utolsó sportprogramot is ajánlunk a természet és az aktív pihenés rajongóinak: a december 31-én, délelőtt 10 órás kezdéssel megrendezésre kerülő Óévbúcsúztató badacsonyi körtúra során fény derül a hegy kialakulására, téli élő és élettelen természeti értékeire, szőlő- és kultúrtörténetére. Ismerjétek meg a Badacsonyhoz fűződő legendákat és igaz történeteket, legeltessétek szemeteket az elétek táruló látványon, és tudjátok meg, miért egyedül az év utolsó napján lehet nyugodtan a Balatonnak hátat fordítva leülni a Rózsakő nevezetű bazalttömbre! A réteges öltözetet, a bokáknak kellő tartást biztosító bakancsot és átlagos fittséget megkövetelő, 6 kilométeres kirándulásra személyesen a badacsonyi Tourinform irodában (8261 Badacsony, Park utca 14.) vagy e-mailben a badacsonytomaj@tourinform.hu címen lehet jelentkezni.

Óévbúcsúztató pancsolás Ábrahámhegyen (2021.december 31.)

Óévbúcsúztató szilveszteri pancsolás 2021. december 31-én az Ábrahámhegyi strandon. A fürdés előtt és után a borosgazdák és a helyiek forralt borral, forróteával, pogácsával, süteményekkel kínálják a fürdőzőket és a nézőket.

Szilveszteri programok Balaton 2021

Szilveszteri Regatta Vitorlásverseny Balatonlellén (2021. december 31.)

IX. Szilveszteri Regatta vitorlásverseny Balatonlellén, a Téli Vitorlás Versenysorozat második állomása.

Szilveszteri buli a Hellokids zenekarral (2021. december 31., Badacsonytomaj)

A Hableány falain belül ismét egy fantasztikus szilveszteri bulit szerveznek, ahol elbúcsúztathatjátok az elmúlt év nehézségeit és koccinthattok egy sikeresebb évre.