Vízi álomvilágot varázsoltak Veszprém feledésbe merült alagútjából

Tősgyökeres veszprémiek számára sem kifejezetten ismerős az a már-már feledésbe merült helyszín, amely helyi kezdeményezés és két hónapnyi megfeszített munka után most varázslatos, őstengeri falfestménnyel újult meg.

Geopark Veszprém
Fotó: Bakony-Balaton Geopark Facebook-oldala

A Kittenberger Kálmán utcából indulva, a kitaposott ösvényen át a völgytalpon felfelé haladva érjük el a Sintér-árok alagútját, mely Veszprém szívében, a Szent István Völgyhíd közelében helyezkedik el. Az igencsak elhanyagolt és mára már feledésbe merült útvonal valaha a megyeszékhely két legfontosabb negyedét, a Jeruzsálemhegyet és Dózsavárost kötötte össze.

Látnivalók Veszprém
Fotó: Bakony-Balaton Geopark Facebook-oldala

A Dózsa György út alatt húzódó építmény most azonban civil összefogásnak és két hónapnyi megfeszített munkának köszönhetően nem kis ráncfelvarráson esett át, de a projekt kivitelezőinek nem is titkolt szándéka, hogy új életet leheljenek az egykor fontos szerepet betöltő útvonalba.

Ennek első lépéseként az immár Tethys-alagút nevet viselő építmény falára nem mindennapi alkotás került. A 230 millió évvel ezelőtti ősállatokat, többek között a térség ikonikus ősmaradványát, a triász időszaki kavicsfogú álteknőst és tengerlakó társait ábrázoló alkotást 6 méter magasan és közel 9 méter hosszan festette meg a National Geographicnak is alkotó Zsoldos Márton természetfestő és illusztrátor. A falfestmény további érdekessége még, hogy annak szereplői nemcsak önmagukként, de az alagút egészét összefogó teljes, tengeri élővilágot ábrázoló alkotásként is értelmezhető.

Programok Veszprém
Fotó: Bakony-Balaton Geopark Facebook-oldala

A 40 éve kihasználatlan útvonal most olyan, akárcsak egy kivilágított akvárium, mely kétségtelen, hogy hamarosan Veszprém egyik éke lesz. Már csak azért is, mert az alkotás megszületését példaértékű civil és szakmai összefogás kísérte.

Ezen a linken pedig egy kis térképes segítséget is találtok a helyszín felfedezéséhez.

Forrás: vehir.hu