A sütőtök óriási népszerűségnek örvend az őszimádók körében, és gyakorlatilag nem létezik olyan fogás, amibe még nem csempészték bele hozzávalóként. A különböző fűszerekkel megspékelt sütőtök a csupacsokis brownie tömény, édes ízével is mennyei kombinációt képez, így tökéletes választás, ha még kiélveznétek az ősz aromáit, mielőtt beüt a mézeskalács-őrület.
Hozzávalók (kb. 16 szelethez)
A brownie tésztájához
- 3 tojás (M-es méretű)
- 250 g kristálycukor
- 240 g olvasztott vaj
- 4 és ½ ek finomliszt
- 3 ek kakaópor
- ½ tk őrölt fahéj
A sütőtökös krémhez
- 200 g sült tök
- 3 és ½ ek kristálycukor
- 1 nagyobb tojás (L-es méretű)
- 210 g mascarpone
- 2 és ½ ek finomliszt
- ½ tk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt szegfűszeg
A mascarponekrémhez
- 250 g mascarpone
- 140 g habtejszín
- 60 g porcukor
- 10 g habfixáló
- ½ narancs héja
- ¼ narancs leve
- ¼ citrom leve
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy kb. 18×27 cm-es forma alját kibéleljük sütőpapírral.
- Először elkészítjük a tökös krémet. Ehhez a már kihűlt sütőtököt kikaparjuk, és botmixer segítségével homogén állagúra pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a mascarponét, a lisztet és a fűszereket. A krémet habverővel elkeverjük és félrerakjuk.
- Ezután következik a brownie. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a kakaót és a fahéjat. A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, hozzácsurgatjuk az olvasztott langyos vajat, és simára keverjük. Végül hozzáadjuk a lisztes keveréket, és az egészet alaposan összeforgatjuk.
- A brownie tésztájából kb. 4 evőkanálnyi mennyiséget félrerakunk, és a többit belesimítjuk a sütőnk aljába, majd erre ráöntjük a tökös krémünket. A 4 evőkanálnyi tésztát ezután egyenletesen rácsurgatjuk a tökös krémre, és egy kés vagy villa segítségével márványosra húzzuk.
- Ezután mehet is a sütőbe, ahol kb. 35 perc alatt készre sütjük. Akkor lesz kész, ha a közepe már remegős. Miközben hűl, elkészítjük a mascarponés krémet.
- A krém hozzávalóit mind egy tálba tesszük, habverő segítségével kihabosítjuk és egyenletesen rásimítjuk a kihűlt sütemény tetejére.
- A süteményt hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára, majd felszeleteljük, és fogyaszthatjuk is.
A receptet köszönjük Gál Melániának.