Ingyenesen látogatható a mesébe illő Andrássy-kastély megújult angolkertje

A Tiszadobi-holtág partja nemcsak a mesébe illő, soktornyos, neogótikus-romantikus Andrássy-kastélynak ad otthont, de az azt körbeölelő varázslatos angolkertnek is, ami mostantól megújulva várja a látogatókat.

Egy évvel ezelőtt, 2020 novemberében zárták le felújítási munkák miatt a tiszadobi Andrássy-kastélyt és annak angolkertjét és bár az épület egy kis ideig még zárva marad a látogatók előtt, a kastélyt körbeölelő angolkert november 2-től újranyílt a romantikus lelkű, barangolásra vágyók előtt.

A Meining Artúr tervezte tiszadobi Andrássy-kastélyt 1880 és 1885 között építtette id. Andrássy Gyula. A kastély varázslatos környezetbe, a Tisza partjához közeli, ártérből kiemelkedő magaslatra épült, ahonnan igéző látványt nyújt többek között a tokaji Nagy-kopasz vulkáni kúpja. A kastély építésével egy időben létesítették az épületet körbeölelő, tájba illeszkedő varázslatos angolkertet is, amit kelet felől maga a folyó határol.

Az épület előtti előparkban például nyírt bukszusok és tiszafák fogják közre Fadrusz János Leányszöktetés névre keresztelt szobrát, a kert legkülönlegesebbje viszont, minden kétséget kizáróan a bebarangolható tiszafa-koszorúba fogott, középkori liliomot rajzoló bukszuslabirintus.

A megújult angolkertet hétfő kivételével mindennap 10 és 16 óra között ingyenesen lehet látogatni.

Elérhetőség:
Andrássy-kastély Tiszadob
4456 Tiszadob, Bocskai utca 59.

Forrás: nof.hu