Őszi feel good: Hangulatos programok kint és bent, amivel kimaxolhatjuk az őszi életérzést

Az ingergazdag és élményekkel teli indián nyár után egyre nagyobb léptekkel haladunk az érettebb ősz felé. Intenzívebben érezhetjük ekkor a magunk felé fordulás igényét, ezért megmutatjuk, milyen programokkal tehetjük még élvezetesebbé ezt az időszakot.

 

 

 

 

Őszi égbolt alatt

Azt már mindannyian tudjuk, hogy nincs rossz idő, csak rossz öltözet, ez az évszak pedig ennek tökéletes tesztidőszaka. Ugyan az ősz sok esetben a bekuckózásról szól, számtalan lehetőség adódik, amellyel megtalálhatjuk az egyensúlyt a bel- illetve a kültéri feltöltődés között. Legyen szó egy még idejében elcsípett késői szüretről, tervezett kirándulásról vagy más, szabad ég alá szervezett programról, jó ilyenkor szétnézni a természetben, kincsek után kutatva, színes falevelek, termések, tobozok, gesztenyék, kavicsok nyomába iramodva, amiket aztán otthon felhasználhatunk egy hangulatos dekoráció készítéséhez.

Színesíthetjük szabad ég alatti terveinket az ősziesbe forduló vízivilág báját megmutató kajaktúrával vagy akár kellő mennyiségű forró ital bekészítését követően olyan, a város zajától és fényeitől távolabb eső sétával, ahol az őszi égbolt csillagait vehetjük sorra.

A természet mellett a város is tartogat bőven programokat, ahova jó bevennie magát az embernek. Legyen szó izgalmas tárlatról vagy koncertről, netalán inspiráló előadásról, ami lelkesítőleg hat a mindennapokban, ez az időszak tökéletes, hogy előcsalogassuk lényünk játékos oldalát, és ellátogassunk például az újlipótvárosi Flippermúzeumba vagy többedmagunkkal összefogva termet és játékkonzolokat béreljünk, hogy aztán mozivászonméretű kivetítőn játsszuk végig gyerekkorunk kedvenc videójátékait. Az élményt megünneplendő, útban hazafelé jól fog esni egy forró itallal vagy gofrival a kézben sétálgatás.

Bekuckózva

Mikor máskor, ha nem ebben az időszakban a legjobb a közvetlen környezetünket is az évszakra hangolni. Eljött a pillanat, mikor újra elővehetjük az őszi illatokat és ízeket, a természetes almás-fahéjas aromákat, amik az otthon elkészített finomságokból áradnak, de ugyanúgy megpróbálhatjuk az évszak két sztárját, a pillecukrot és a sütőtökös lattét is házilag elkészíteni, az elégedettség nem marad majd el. Bevezethetünk ebben az időszakban apróbb szeánszokat, szokásokat, rövidebb kávé- vagy teaszüneteket, amik megállásra és pihenésre késztetnek, és megadják a valódi magunk felé fordulás élményét.

Ha már otthon, akkor a hagyományos tökfaragáson túl a kirándulások és séták alkalmával gyűjtött termések igazán ekkor kerülhetnek főszerepbe, amiket önmagukban használhatunk dekorációként, vagy a lehető legkreatívabb módon felhasználva öltöztethetjük díszbe a lakást. A színek mellett jó ilyenkor puha textilekkel körbevenni magunkat, és nincs is annál személyesebb, mint ha magunk készítjük őket.

Ebben a VIII. kerületi helyszíneken felbukkanó Kis kos műhely eseményei, illetve a Városmajor szomszédságában lévő Textilsuli kurzusai és tanfolyamai is számtalan lehetőséget kínálnak. Hálás időszak elébe nézünk, hiszen jó ilyenkor a régiből újat varázsolni, a megszokottat újragondolni, ezért is lehet különösen jó program a gardrób őszire hangolása, pihenésre ítélve egy rövid időre a nyári holmikat.

Testben és lélekben

Ha pedig úgy érezzük, kellő figyelmet fordítottunk környezetünk őszre hangolására, szánjunk időt a bensőnk feltöltésére is. Egyedül vagy közösen is tarthatunk otthoni wellnessnapot, akárcsak rendszeresített filmestéket, ahol régi és új klasszikusok kerülnek rivaldafénybe. A sokat halogatóknak vagy épp az igazán elhivatottaknak pedig kiváló lehetőségnek bizonyul egy hosszabb, 30 napos jóga- vagy egészségkihívás a Rékaműhely szervezésében, ami különösen hasznos lehet a téli időszakot megelőzőleg.