A körte kétségkívül októberben a legzamatosabb, a mák aromájával pedig isteni párost alkotnak. Az omlós körtés-mákos tésztát a kissé megpirult hab koronázza meg, a mutatós sütemény pedig hamar mindenki kedvence lesz, és mostantól már egyik évben sem fog hiányozni az őszi asztalról.
Hozzávalók (kb. 16 szelethez)
Tésztához
- 2 db nagy körte
- egy teáskanál citromlé
- 3 tojás
- 100 g cukor
- 1 dl olaj
- 1 csomag vaníliáscukor
- 100 g finomliszt
- 100 g őrölt mák
- fél zacskó sütőpor
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- fél citrom héja
Habhoz
- 3 db tojásfehérje
- 150 g porcukor
- pár csepp citromlé
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy kb. 27×18 cm-es sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral.
- Először elkészítjük a tésztát. Ehhez meghámozzuk a körtéket, az egyiket lereszeljük és meglocsoljuk citromlével, a másikat pedig félbevágjuk, eltávolítjuk a magházát, és kis kockákra vágjuk.
- A tojásokat a cukorral, a vaníliáscukorral és a sóval habosra keverjük. Ezután a lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a mákot, a sütőport és a fahéjat. Végül ezt a lisztes-mákos keveréket elegyítjük a cukros tojásos habbal, hozzáöntjük az olajat, a citromhéjat és a lereszelt körtét, amiből előtte picit kinyomkodjuk a levét.
- A tésztát homogénre keverjük, és fakanál vagy spatula segítségével a kockára vágott körtéket is hozzákeverjük, figyelve, hogy ne törjük össze őket. A tésztát borítsuk bele a sütőformába.
- A tésztánkat előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, amikor pedig majdnem kész, elkezdhetjük a fehérjehab elkészítését. Ehhez a porcukrot átszitáljuk, a tojásfehérjéket pedig elkezdjük felverni. Mikor már félig felverődött, több lépésben hozzáadjuk a porcukrot és a pár csepp citromlevet, ezt közepesen keményre verjük. A cél, hogy egy jó tartású, fényes habot kapjunk.
- Ha a képen látható külsőt szeretnénk kapni, töltsük habzsákba a habot, és ezzel nyomjunk csúcsos halmokat a süteményünk tetejére. Amennyiben nem szeretnétek ezzel bíbelődni, egyben is rákenhetitek.
- Ezután visszatesszük a sütőbe, és még kb. 15-20 percig sütjük, míg a hab aranybarnára sül.
- Ha kész a sütemény, kihűtjük, és felszeletelve tálaljuk.
A sütemény tökéletes magában is, de, ha még extrább ízre vágytok, tálaljátok valamilyen savanykás lekvárral, a mi kedvencünk a baracklekvár.
A receptet köszönjük Gál Melániának.