Mit rejt számunkra a csillagászati ősz az északi féltekén?

Ma, azaz szerdán van a napéjegyenlőség, elkezdődik a 2021-as csillagászati őszi évszak az északi féltekén. Ezen alkalomból a Google is új nyitólapot (Doodle-t) alkotott.

2021. szeptember 22-án, szerdán 19 óra 21 perckor csillagászati értelemben is megkezdődik az idei ősz. Ezen a napon a nappal és az éjszaka egyenlő ideig tart. Mostantól egészen decemberig tovább rövidülnek a nappalok, így hosszabb ideig lesz sötét, mint világos.

Ősz az északi féltekén 2021
A Google Doodle-je szeptember 22-én

Mi az a napéjegyenlőség?

A napéjegyenlőség két csillagászatilag fontos pillanatát jelenti az évnek. Azokat az alkalmakat nevezzük így, mikor a napkorong középpontja a Földről nézve pontosan a földi egyenlítő fölött található. Ez a két pillanat általában március 21-én és szeptember 23-án következik be, azonban – elsősorban a négy évenkénti szökőnapok miatt – ez két-három napot is csúszhat a naptárunkban. A márciusi eseményt az északi féltekén tavaszi, a szeptemberit pedig őszi napéjegyenlőségnek nevezzük.

Mindenki máskor ünnepelte az ősz kezdezét az északi féltekén

Az őszi napéjegyenlőség régen ünnep volt, ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű ajándékaiért, a termények sokaságáért. A régi kelták és a kínaiak viszont már augusztus elején megülték az ősz kezdőünnepét.

Ha jó őszi programokat kerestek Budapesten ebben a cikkben találtok bőven:

Ha pedig egy kellemes eldugott kávézóra vágytok az őszi hangulatban:

Ha belföldi utazáshoz kerestek célpontot, azt is tudunk ajánlani:

Esetleg felfrissítenéd a ruhatárad az őszre készülve?