4 remek alternatíva a fenntartható őszi gardróbfrissítéshez

Magyarországon a ruhák körülbelül 90%-a kerül hulladéklerakóba, az esztelen fogyasztásnak köszönhetően pedig a jó minőségű, de nem használt darabok is gyakrabban végzik a kukában, mint egy arra rászorulónál. Ennek ellenére, időnként, azért mégis jólesik átfutni a szekrény tartalmát és felpezsdíteni a szürke hétköznapokat pár új gönccel. Megmutatjuk, hogyan tudjátok összeegyeztetni a gardróbfrissítést a hulladéktermelés csökkentésével, hogy melyek azok a helyek, ahol leadhatjátok a kihasználatlan ruháitokat és hogy hol tudtok új darabokat beszerezni a fenntarthatóságot és az etikusságot szem előtt tartva.

Cseriti

Garantáltan mindenkinél akad otthon pár olyan tárgy, ami egyszerűen nem tölt be fontos funkciót, vagy tudjuk, hogy más jobban értékelné, ezért túladnánk rajta. A Cseriti küldetése a hétköznapi adományozás és az adománybolt-kultúra elterjesztése, céljuk egy fenntarthatóbb világ, ahol a tárgyak újrahasználása a nélkülözők életminőségét javítja és egyben a hulladék mennyiségét is csökkenti. A CseritiPontokon örömmel fogadják a háztartási gépeket, konyhai eszközöket, dísz- és lakásfelszerelési tárgyakat, játékokat, sporteszközöket, könyveket, CD/DVD-ket, hanglemezeket, és minden egyéb tárgyat. Fontos, hogy csakis tiszta, működőképes tárgyakat vigyetek el, ha pedig ruhát adnátok, szezonális öltözeteket gyűjtsetek össze.

Humusz Szövetség

Sajnos sok mindenkinek ismerős az érzés, amikor a kedvenc farmere egy idő után kiszakad, és menthetetlenné válik. A Humusz Szövetség közreműködésével ezt a „tragédiát” tudjuk jó célra fordítani, hiszen a náluk leadott és összegyűjtött farmerokat eljuttatják az Old Blue hazai vállalkozáshoz, akik a már nem hordható farmerruhákat hasznosítják újra. Az Old Blue elhivatott a környezetvédelem iránt, célja, hogy a világon évente gyártott kb. egymilliárd farmernadrágból minél több újrahasznosításra kerüljön. A Humusz Szövetség honlapján egyébként további hulladékcsökkentési lehetőségről is értesülhettek.

Leadó pont: A Humusz Házban (1111 Budapest, Saru u. 11.), nyitvatartási időben.

blank

Royal Vintage Budapest

Miután fenntartható, környezetbarát keretek között túladtatok régi gönceiteken és ezen a vonalon szeretnétek újakat beszerezni, nincs is jobb döntés, mint felkeresni egy divatos ritkaságokkal teli használtruha-üzletet. A fővárosban járva kihagyhatatlan a Royal Vintage Budapest, ami 3 éve működik a VII. kerületben, a Király utca 77. szám alatt. A boltban 120 nm-en válogathattok vintage és streetwear ritkaságok közül: a folyamatosan 3000 db körül lévő árukészlet között ruhák, cipők és kiegészítők is vannak. Ha a fővárostól távolabbra is böngésznétek a legújabb kincsek közül, ezt megtehetitek az üzlet webshopján keresztül is, ahol szintén megvásárolhatóak a divatos darabok. A kínálatban számos világhírű márka is szerepel, mint például a Lacoste, a Hugo Boss vagy a Ralph Lauren, a darabokat pedig ruhatípusonként fix egységáron tudjátok megvásárolni. A változó kínálat miatt érdemes újra és újra betérni a vintage ruhadarabok Mekkájába.

1077 Budapest, Király utca 77.

blank

Swappis Ruhaforgó

Abban az esetben, ha egyben adnátok túl saját gönceiteken és szereznétek be újakat, a Swappis a tökéletes választás. Nincs más dolgotok, mint átnézni a ruhatáratokat, kiválogatni a számotokra már nem szükséges, de még jó állapotban lévő szezonális ruháitokat és leadni a nyitvatartási időn belül, vagy Foxpost automatán keresztül. A leadott ruhákért cserébe pontokat kaptok, melyeket a weboldalon található profilotokban tudtok nyomon követni. Átfutási idő nincs, így akár rögtön bele is kezdhettek a vásárlásba és lecsaphattok a mások által beadott, nektek tetsző ruhadarabokra. Maximum leadható mennyiség 15 db/fő.

1027 Budapest, Frankel Leó út 6.

blank