10 budapesti pékség, ahol a legfinomabb croissant-ok kacsintanak vissza a pultból

Kevesen vagyunk tisztában vele, de bizony abban a szerencsés helyzetben vagyunk mi, mindannyian, hogy manapság már nem kell egészen Franciaországig vagy Olaszországig rohannunk egy tökéletes, könnyed tésztájú, légies croissant-ért. Elég felfedezni a Budapesten sorakozó, külföldi croissant-okat is maguk mögé utasító pékségeket, és végigkóstolni az összeset.

A kis pékinas – Le petit boulanger

Francia hangzású pékség fogad bennünket, croissant-ra éheseket a Mészáros utca Le petit boulanger, magyarul A kis pékinas üzletében. A helyes kis pékségben a sima, kézműves croissant-ok mellett időről időre, szezonról szezonra olyan különlegességek is készülnek mint a tökmagos, a rózsás vagy épp a matcha croissant, melyek mindegyike, legyen sima vagy különleges, egyetlen szempillantás alatt képes bearanyozni a napot.

1016 Budapest, Mészáros u. 2.

Budai Pékség

Legyünk épp a tizenkettedikben, rójuk épp a második kerület utcácskáit, mindenképp érdemes útba ejteni a Budai Pékség négy üzlete közül legalább az egyiket. A sima vajas és a teljes kiőrlésű croissant-ok mellett rendre sorakoznak olyan fajták is, amelyek az édesszájúakat csábítják el édes töltelékeikkel. Mi azonban mégis a teljes kiőrlésűt ajánljuk a legjobb szívvel, hiszen egy finom kávé mellett már ez a fajta is képes új még ismeretlen dimenziókat megnyitni.

1122 Budapest, Maros utca 23-25.
1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 35.
1022 Budapest, Keleti Károly utca 10.
1027 Budapest, Varsányi Irén u. 21.

Butter Brothers

A Lónyai utcai pékség ötvözte tejboltot, a Butter Brothers-t korábban már volt szerencsénk méltatni omlós-ropogós kakaós csigáiért. A nosztalgikus péksütemény mellett azonban a francia kiflik is megérnek egy hasonló ívű méltatást, legyen szó a sima vajas változatról, a dúsan töltött pisztáciásról vagy épp az időről időre, pultba visszatérő kacsamájas-körtés változatról.

1093 Budapest, Lónyay utca 22.

Chez Matild

Valljuk be, tradicionális francia pékség nem is lenne az igazi croissant nélkül. A Ménesi út egy, a legkevésbé sem frekventált, sőt, már-már eldugott részén találjuk a francia péksüti mennyországot, a Chez Matild-ot és pultjában a zászlóshajóként tündöklő, egymás mellett vagy épp egymáson sorakozó aranyló croissant-okat. Mint mondtuk, nem kell Franciaországig rohanni egy hamisítatlan francia élményért, elég célirányosan a Ménesi út felé venni az irányt ezért a kulináris kalandért.

1118 Budapest, Ménesi út 82.

CKG Kézműves Pékség

A városszerte három helyszínnel is rendelkező Madal kávézó tavaly augusztusban bővítette kínálatát kézműves kenyerekkel és péksüteményekkel. Ennek megfelelően ezek a mennyei péksütemények egyedül a Madal kávézókban kaphatóak, ott viszont stabilan. Essen a választásunk a vajas vagy a teljes kiőrlésű croissant-jukra, a tökéletes napindítás nem marad majd el.

1053 Budapest, Ferenciek tere 3.
1054 Budapest, Alkotmány u. 4.
1136 Budapest, Hollán Ernő u. 3.

Freyja – the croissant story

A croissant-ok tényleges zászlóshajója, az immár két üzlettel is rendelkező Freyja nélkül el sem tudnánk képzelni válogatásunkat, hiszen ők azok, akik ténylegesen felteszik az i-re a pontot azzal, hogy kínálatukban egy-két kivételtől eltekintve kizárólag croissant-ok sorakoznak. Találunk náluk kocka croissant, prosciuttóval, kecskesajttal és fügelekvárral töltöttet, pisztáciásat, de szűnni nem akaró kreativitásuknak köszönhetően szerencsére minden alkalommal előrukkolnak valami igazán különlegessel.

1074 Budapest, Szövetség utca 10-12.
1021 Budapest, Vadaskerti utca 1-3.

Jacques Liszt – Misi a pék

Egy gourmet pékség a belváros szívében a játékos nevű Jacques Liszt, mely kovászos croissant-jaival hódította meg már évekkel ezelőtt a fővárosiak szívét. És nemcsak az elképesztően könnyű vajassal, a mandulással, hanem a mogyorókrémmel töltött és az ódákat érdemlő, hidegebb időszakban ismét tiszteletét tevő narancsos változatával is.

1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 7.

La Lune Café

A Városliget francia hangulatú ékszerdoboza a Damjanich utcai La Lune Café. A virágokkal gazdagon borított üzlet, az enteriőr, a letisztultság, francia édességek, na meg persze a kávénk mellé érkező pehelykönnyű croissant az, ami minden porcikájában megidéz egy-egy falat Franciaországot.

1071 Budapest, Damjanich utca 45.

Pékműhely

A három budai üzlettel is büszkélkedő Pékműhely nem hiába a közelben és távolban élők kedvenc, családias hangulatú péksége. A szívvel-lélekkel készült péksütemények és kenyerek közül kimagaslik a ropogós, mégis puha vajas croissant, mely minden kétséget kizáróan, kávéval együtt, de talán anélkül is erősen addiktív.

1015 Budapest, Batthyány u. 24.
1024 Budapest, Lövőház u. 7-9.
1114 Budapest, Bartók Béla út 15/b

VAJ

A József körúti birodalom, ahol egyetlen összetevőből nincs hiány: vajból. És mint tudjuk a mennyei croissant-okhoz  rengeteg vaj szükségeltetik, így nem is kérdés, hogy valódi szerelemgyerekek az itt készült töltött vagy épp töltetlen croissant-okból készült gasztroalkotások.

1085 Budapest, József körút 30-32.