7 felfedezni való hely a Balaton északi partján, amiért megéri vonatra ülni augusztusban

A nyár utolsó hónapjában sem szabad megfeledkeznünk a Balaton északi partjáról és annak régi-új kincseiről, terítékre tettük tehát a helyeket, melyeket nem érdemes kihagyni.

Dobosi Pincészet

2021-ben 300 éves lett a családi hagyományokat őrző, a bor, a Balaton és a nyugalom találkozási pontjaként működő Dobosi Pincészet bioborászata, mely a magyar tengertől mindössze 5 km-re, a mesebeli Nivegy-völgy egyik apró településén, Szentantalfán található. Az újonnan nyílt Birtokközpont a borkóstoláson kívül szállást és kulináris élményt is kínál a látogatóknak, akiknek a Klaus Deutschmann séf által vezetett konyha jóvoltából igazán különleges ízélményben lehet részük. A pincészet az Ízek & Hangok nevet viselő, idén nyáron indított koncertsorozattal igyekszik színesíteni a környék kulturális életét, egyben programlehetőséget nyújtani az igényes kikapcsolódásra vágyóknak.

8272 Szentantalfa, Haraszt dűlő

Balatoni Élménypark

A családbarát Balatoni Élménypark évről-évre megújuló élményekkel és izgalmas játékokkal fogadja a kalandparkba érkezőket. Az idei szezon egyik újdonsága a Mini City kisváros, melynek tematikus házikói a legkisebbek álmát váltják valóra, jóval színesebben és játékosabban. A nyár a nagyobbak számára sem múlik el felejthetetlen kalandok nélkül, őket akadálypályákkal, szabadeséssel, óriás ingával, biciklis drótkötélpályával és sok más, extrém játékkal várják. A park megújult bisztrója helyben készült, mennyei süteményekkel, minőségi kávékkal és á la carte étlappal áll az élményekre vágyók rendelkezésére, ráadásul a kiszolgálás belépőjegy nélkül is igénybe vehető.

Veszprém és Csopak között (73-as út)

Artissimo

A Magyarországon elsőként fellelhető, interaktív illúziókat felvonultató digitális játszóház Tihanyt választotta székhelyéül, hogy háromtól egészen százhárom éves korig nyújtson szórakoztató, a fantázia határtalanságát feszegető kikapcsolódást. Az ARTissimo digitális galériája olyan, merőben új programcsokorral kecsegtet a festői Balaton szívében, amire képtelenség nemet mondani, hiszen frissen kóstolhattok bele a digitális művészlét még nem ismert komponenseibe. A kiterjesztett valóság legkorszerűbb eszközei kalauzolnak majd a hang- és fényfestés, az érintőképernyős reflexjátékok, a szelfifal, a 3D art képek és még ki tudja milyen varázslatos mégis valósághű attrakciók között.

8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 10.

blank

Kuti-Kerti Kisvendéglő

Vászoly falujának meghitt romantikájában a 2017-es év igazán különlegesnek bizonyult, hiszen ekkor nyitotta meg kapuit a szóban forgó Kuti-Kerti Kisvendégő. A családi vállalkozásként induló szerelemprojekt pedig mind a mai napig megőrizte megnyugtató, bájos és bensőséges hangulatát a Balaton északi partjának pazar panorámájú zöld oázisában. A Szent Jakab-forrás és a víziszínpad felett elhelyezkedő vendéglő odaadása és vendégszeretete mellett házi finomságokkal, szezonális kincsekkel és hétről hétre megújuló étlappal csalogatja a Balaton-felvidék felfedezőit és azok legkedvesebb négylábú pajtásait. Ha egyet tehettek, a ház krémesét még csak véletlenül se hagyjátok ki!

8245 Vászoly, Petőfi utca 16.
Asztalfoglalás: +36 30 631 8473

blank

Cikkünkben bőven adunk még tippeket az északi part felfedezéséhez:

 

VeszprémFest

Hazai és nemzetközi sztárvendégekkel tér vissza a Balaton-felvidék legnagyobb kulturális rendezvénysorozata, a világzene, a komolyzene, az opera, a jazz és a popzene krémjét színpadra állító VeszprémFest. Az augusztus 17. és 21. között megrendezésre kerülő fesztivál négy helyszínen várja a látogatókat, köztük az érseki palotához tartozó festői História Kertben és a Veszprém Arénában, a fellépők között pedig nem kisebb nevek szerepelnek, mint a négy évvel ezelőtt már teltházas koncertet adó Tom Jones, a 25. jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, a Jazz+Az és az 50 éves LGT zenekar életművéből játszó Zenevonat. Jegyeket ide kattintva tudtok vásárolni.

blank

Pont Csopak kertmozi

Egy vadonatúj, ropogós, északi parti helyet ajánlunk, mely bár a nevében kertmozira utal, mégis jóval több annál. A Pont Csopak kertmozi a Csopaki Üdülőfaluba, különleges táj ölelte környezetbe, ráadásul a balatoni égbolt alá invitálja mindazokat, akik a kitűnő, díjnyertes filmek mellett nagy-nagy beszélgetésekre, roppanó fröccsökre, finom falatokra, a csillagok és a Balaton halk morajlására is nyitottak egy hol fényesebb, hol sejtelmesebb vászonra vetülő képkocka közepette. Augusztus 6-án és 7-én tartott nyitóhétvégéjük után a hónapban mindenképp érdemes lesz feléjük venni az irányt, ha valóban egyszeri és megismételhetetlen élményre vágyunk a Balaton és a Balaton-felvidék karolásában.

8229 Csopak, Sport utca 9.

blank

Örvényes Beach

Két év után végre semmi sem szab határt, hogy birtokba vegyük a Tihanyi-félsziget lábánál megbúvó, apró település, Örvényes felújított, újra látogatható, ráadásul ingyenes szabadstrandját. Üdítő itt minden innováció, az új fogadóépület, a napozóterasz és az újonnan telepített úszóstégek, valamint a közösségi helyként újraálmodott placc, van azonban, ami egy jottányit sem változott: a családias és békés, már-már idilli hangulat, ami az északi parton töltött gyerekkorokat idézi. A megnövelt zöldterületen mindenkinek bőven akad hely, az Első helyünk strandbisztróban az elmaradhatatlan strandételek és újhullámos street foodok árnyékában a meglehetősen széles italválaszték gondoskodik a hangulatról. Ha nem hisztitek, járjatok utána!

8242 Örvényes, Fürdő utca 41.

blank

Kiemelt kép: flickr – Szuditsch Péter